Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Short spaargeld?

Het AD meldt op basis van een ANP bericht:

"Terwijl het land in crisis verkeert, blijven Nederlanders net als eerdere jaren fors geld op de bank zetten. Eind januari telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 328,4 miljard euro op de spaarrekeningen. Dat is 16 miljard euro meer dan januari vorig jaar en tevens het hoogste totaal aan spaartegoeden ooit gemeten."

"Veel mensen houden nu het economisch wat minder gaat liever de hand op de knip, legt een woordvoerder van het statistiekbureau maandag uit. Hij wijst erop dat de consumptie van huishoudens sterk terugloopt. Vergeleken met december vorig jaar kwamen de spaartegoeden 4,8 miljard hoger uit."

Even snuffelen op de CBS site en ja hoor, hier zijn de cijfers:

Ik ga hier niet voor de zoveelste keer een preek houden dat sparen geld kost: 2 à 2,5% rente minus inflatie van 2,5 à 3% minus 1,2% vermogensrendementsheffing en dan ook nog eens een complete hoofdsomrisico... Tel uw winst zelf maar uit. Nee, ik doe het dit keer anders.

Als de aandelenindices op een top staan is dat vaak een mooi short-moment. Nu staat ons spaartegoed op een all time high: mooi moment om uw spaargeld, of een deel daarvan, eens in aandelen, obligaties, high yield, grondstoffen, vastgoed of wat dan ook te gooien?

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht