Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goud omhoog door stress op aandelenmarkten

Goud op hoogste niveau in jaar

De goudprijs steeg donderdag naar het hoogste niveau in een jaar tijd; de koers tikte even de 1245 dollar per troy ounce aan, het hoogste punt sinds februari 2015. Daarmee lijkt goud weer in trek te zijn als veilige belegging in deze roerige tijden op de aandelenmarkten.

De onzekerheid in de markten, de lagere dollar en de rendementen op Amerikaanse Treasuries zijn een steun in de rug voor het edelmetaal. 

“Over de afgelopen jaren zijn we erg bearish geweest op goud”, schrijft Georgette Boele, edelmetalenstrateeg bij ABN Amro, in een note. “Dit kwam vooral door de krachtige dollar, hogere rendementen bij treasuries en een verbetering van het sentiment. Wat betreft onze outlook voor 2016 zaten we er duidelijk naast.”

Zorgen over de economie

Matthew Turner, analist bij Macquarie, vindt het makkelijk te verklaren waarom goud momenteel zo goed presteert. “Het heeft alles te maken met zorgen over de Amerikaanse economie en de rest van de wereld. Beleggers zijn bezorgd dat de oplossing van centrale banken is om tot negatieve rente over te gaan, of ieder geval geen renteverhogingen door te voeren. Dat is in het voordeel van goud.”

Het rendement op 10-jarige Amerikaanse Treasuries zijn gezakt naar het laagste niveau sinds 2012, toen de Fed druk geld aan het printen was. Omdat goud niet rendeert, is een daling van de rendementen bij obligaties positief voor het edelmetaal.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht