Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vooral financials, cyclische en dividendaandelen zullen goed presteren

'Sterren staan goed voor eurozone'

Beleggers beginnen de eurozone te herontdekken nu de politieke risico's verschoven zijn van Europa naar de VS. Dat schrijft vermogensbeheerder Candriam in een outlook voor de tweede jaarhelft van 2017.

Nadège Dufossé, hoofd allocatie bij Candriam Investers Group: “De Franse verkiezingen vallen samen met het begin van een scherpe daling van de politieke risicopremie op Europese aandelen. Wij denken dat de grootste onzekerheid achter de rug is.”

Volgens Dufossé is het dreigende Italiaanse risico beheersbaar en kan dit weleens sneller dan verwacht van de radar verdwijnen. “Ook lijkt de integriteit van de eurozone duidelijk niet meer in gevaar te zijn.”

Hogere winstverwachtingen

“Het herstel binnen de eurozone is inmiddels goed op weg en we zullen een hoger dan gebruikelijke groei zien in 2017-2018. Wij hebben onze winstverwachtingen voor eurozone-aandelen, waarop we ook overwogen zijn, verhoogd.”

Ook benadrukt de expert dat de waarderingen aantrekkelijk zijn, in absolute én relatieve zin: vijftien keer voor de komende twaalf maanden, tegenover achttien keer voor Amerikaanse aandelen.

80 miljard nodig om leegloop goed te maken

“Beleggers zijn daarom nu begonnen met het optrekken van hun posities in Europese aandelen. De politieke risico’s zorgden vorig jaar voor een forse uitstroom. Er is meer dan 80 miljard aan instroom nodig om die leegloop goed te maken. Wij denken dat dit de komende maanden gaat gebeuren.”

Zoomen we iets meer in, dan ziet Candriam de meeste kansen voor de kleinere en middelgrote aandelen, financials en cyclische en dividendaandelen. “Wij denken dat de Europese markt de komende twaalf maanden gemiddeld 10% rendement kan opleveren”, aldus Dufossé. Daarmee sluit zij zich aan bij Neil Dwane van Allianz, die ook zo’n 10% verwacht.

Lees ook: Deze banken gaan flink uitpakken met dividend

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 01 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april (def)
    2. China inkoopmanagersindex industrie (Caixin) april
    3. NL omzet detailhandel maart
    4. Wolters Kluwer Q1-cijfers
    5. Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
    6. Chinese beurzen gesloten
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. GlaxoSmithKline Q1-cijfers
    9. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
    10. Kraft Heinz Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht