Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Het hoofd koel houden bij een koersdip? Drie tips

Het hoofd koel houden bij een koersdip? Drie tips

De verkoopgolf van deze week leverde eens te meer het bewijs dat 'behavioural finance' werkt. Toch raadt Morningstar aan het hoofd koel te houden. CIO Dan Demp geeft hiervoor drie tips.

Als de Verenigde Staten niezen, dan raakt de rest van de wereld verkouden, zo bleek de afgelopen dagen maar weer, want de daling van de Amerikaanse aandelenmarkten veroorzaakten een wereldwijde reactie. Dan Kemp, Chief Investment Officer van Morningstar Investment Management, plaatst de marktcorrectie in perspectief.

Behavioural Finance stelt dat beleggers niet volledig rationeel handelen maar zich voortdurend laten leiden door menselijke emoties bij het nemen van hun beleggingsbeslissingen. De grote invloed van sentiment die uit de recente beurscorrectie spreekt, brengt Kemp weer op de wijze waarop Morningstar naar beleggen kijkt: het gaat om de lange termijn en om de juiste waarderingen.

Drie richtlijnen

Kemp geeft daarom de volgende drie richtlijnen mee aan beleggers. Ten eerste, beleggen is een zaak van lange termijn. Een correctie van 5 tot 10% lijkt veel, maar betekent volgens Kemp weinig op een beleggingshorizon van 10 jaar of langer.

Ten tweede adviseert de beleggingsexpert om de sensationele krantenkoppen die beleggers kunnen aanzetten tot verkeerde reacties te vermijden. "Lees liever boeken over beleggingsprocessen dan kranten over voorspellingen", aldus Kemp.

Als laatste punt stelt de CIO dat beleggers bij het bekijken van beleggingskansen moeten zorgen voor een robuust raamwerk van uitgangspunten, waarmee de werkelijke waarde van assets kan worden vastgesteld. Dat biedt namelijk een ijkpunt voor de verwachtingen.

Sterk banenrapport

Ironisch genoeg werden de sterke wereldwijde koersdalingen veroorzaakt door Amerikaanse arbeidsmarktcijfers die een sterkere werkgelegenheid lieten zien dan verwacht. Als de komende banencijfers ook weer beter zijn dan verwacht, bestaat de kans dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen dan eerder voorspeld werd.

"Het is ironisch te noemen dat de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers de hoogste loongroei in 8 jaar tijd lieten zien (niet de laagste), iets waar de markt lange tijd naar smachtte, en dat juist dat paniek op de markten veroorzaakt", aldus Kemp. "Het toont maar weer eens aan hoe moeilijk sentiment te verklaren is en dat de belegger zich in plaats daarvan beter kan concentreren op waarderingen."

Lees ook: Felle correctie! Wat te doen?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht