Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hier moet u beleggen tijdens de laatste economische groeifase

Hier moet u beleggen tijdens de laatste economische groeifase

Geld is goedkoop. En dus gaan bedrijven fuseren en kopen. Volgens Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management wijst dit erop dat groei schaars is en bedrijven die groei momenteel bij elkaar moeten kopen. In een nieuwe aflevering van Aegon Beleggings TV gaat hij in op de implicaties voor beleggers. 

Dat er door bedrijven volop wordt gefuseerd en gekocht "is typisch een signaal dat we een beetje in een laatste fase, oververhitting, van de economie zitten", legt Van den Heuvel uit. Daarnaast wijst hij erop dat de inflatiecijfers echt behoorlijk verbeterd zijn, zowel in Amerika als in Europa. Centrale banken kunnen dus wel wat strakker gaan worden en de rente gaan verhogen, denkt Van den Heuvel. 

"Wij verwachten dat ze in Amerika sowieso rustig doorgaan met het verhogen van de rente en ook de ECB gaat langzaam steeds minder agressief worden. Vanaf 2019-2020 zullen we ook daar wel de renteverhogingen gaan zien."

Overwogen in grondstoffen

Wat beleggers daarmee moeten? Bij Aegon Asset Management prefereren ze momenteel beleggingen die niet zo rentegevoelig zijn, want als de rente omhoog gaat gaan de prijzen daarvan naar beneden. Daarnaast zitten ze overwogen in grondstoffen: "typisch een categorie die het goed doet in de oververhitte fase, de laatste fase van de economische groei". 

Beleggingen om momenteel uit weg te blijven ziet Van den Heuvel ook: "Met name Europese staatsobligaties uit de core landen - Duitsland, Nederland - zijn toch wel heel duur. De rente staat daar nog steeds heel laag en kan eigenlijk alleen maar omhoog. Het zal wel een schokkerige periode zijn - want dat is het altijd in deze fase - want als centrale banken de rentes verhogen dan zie je dat er wat onzekerheden komen, maar uiteindelijk zijn die rentes nu gewoon veel te laag in Duitsland en Nederland."

Twijfels eurozone

Van den Heuvel gaat in onderstaande video verder in op de onrust in de eurozone. Daarbij bespreekt hij onder andere de politieke spanningen in Duitsland en de invloed die dit heeft op de stabiliteit van de euro en de Europese Unie. 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht