Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Veel potentie in opkomende landen

Veel potentie in opkomende landen

Wist u dat aandelen uit opkomende landen tot half maart van 2018 beter presteerden dan aandelen uit de VS en Europa? Door de angst voor de gevolgen van het handelsconflict tussen de VS en China is het sentiment gedraaid. 

Amerikaanse aandelen presteerden in het tweede en derde kwartaal meer dan 15% beter dan aandelen uit opkomende landen. Blijft deze situatie zo? Of zijn er veranderingen waardoor aandelen uit opkomende landen aan het begin staan van een inhaalrace?   

Handelstarieven

Begin maart kondigde president Trump aan tarieven in te stellen op buitenlands staal en aluminium. Handelstarieven zijn belastingen op goederen die worden geïmporteerd uit het buitenland. Vaak worden tarieven gebruikt om de import van goederen uit bijvoorbeeld lage lonen landen minder aantrekkelijk te maken zodat die sector in het eigen land gemakkelijker overeind kan blijven.

Vooral in sectoren waar veel mensen werken worden tarieven ingesteld om zo de werkgelegenheid te beschermen. Maar tarieven kunnen ook gebruikt worden voor sectoren met veel intellectueel eigendom, die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van een land, zoals technologie.

Tarieven leiden tot handelsconflict

Doordat de VS en China over een weer meerdere tarieven hebben ingesteld is er inmiddels sprake van een handelsconflict. In het conflict tussen de VS en China spelen beide bovengenoemde factoren een rol.

Trump wil de banen van arbeiders uit de Amerikaanse maakindustrie beschermen, zoals bij autofabrikanten. En liefst nog extra banen creëren. Veel arbeiders hebben op Trump gestemd. 

Trump wil ook voorkomen dat China ongehinderd “Nationale kampioenen” bouwt, die vervolgens de wereld veroveren. In de digitale wereld zien we steeds vaker dat een of enkele dominante bedrijven waarnaast bijna geen plaats is voor concurrentie. Denk aan Google als zoekmachine, Facebook als sociaal netwerk en Amazon als online warenhuis.

China is er in geslaagd om enorme IT-bedrijven op te bouwen, door de eigen markt af te schermen. Omdat we bij Chinese bedrijven nooit helemaal zeker weten in hoeverre de overheid meekijkt, vind ik het vooruitzicht van Chinese heerschappij in de digitale wereld best beangstigend. 

Koersen opkomende landen onder druk 

Afgaande op de sterke koersdaling hebben aandelen uit opkomende landen veel last gehad van het handelsconflict. Dit in tegenstelling tot aandelen uit de VS, gemiddeld genomen zijn die gestegen in koers. Dit kan eenvoudig verklaard worden door de handelsstromen.

De VS exporteren maandelijks ongeveer 10 miljard naar China. Terwijl er een stroom van 40 tot 50 miljard de andere kant opgaat. Door de omvang van de export worden Chinese aandelen veel harder geraakt. China maakt ongeveer een derde uit van de opkomende landen. 

Oplossing tijdens G20-top?

Beleggers hopen dat de VS en China tot een oplossing komen bij de G20-top, die vanaf 30 november in Argentinië wordt gehouden. Dat zou aan veel onzekerheid een einde maken. Het is moeilijk in te schatten of het komt tot overeenstemming.

Aan de ene kant heeft Trump tot nu toe scherp onderhandeld in andere conflicten (Noord-Korea, Iran, Turkije), maar bleef het doel om uiteindelijk een deal te sluiten. Aan de andere kant hebben de Chinezen tot nu toe openlijk weinig toegegeven aan de Amerikanen. Wellicht omdat ze op termijn ook andere mogelijkheden hebben om hun producten af te zetten. 

Aziatische markt ontwikkelt razendsnel

China heeft een enorme interne markt. De kracht van de grote getallen werd maar weer eens aangetoond door de verkopen op de laatste Singles Day. Alibaba realiseerde in 24 uur bijna 31 miljard dollar omzet.

Dat is ruim 20% meer dan de omzet van vorig jaar. De verwachte omzet van de Amerikaanse online verkopen in de 4 dagen van Black Friday tot en met Cyber Monday bedraagt 14 miljard dollar. Alibaba zet meer dan tweemaal zoveel om!

Aandelen opkomende landen koopwaardig?

Afgaande op de sterke koersdaling sinds de eerste aankondiging van de handelstarieven zou je verwachten dat de Chinese economie sterk geraakt wordt door de tarieven. Tot nu toe valt de impact van het handelsconflict op de economische groei erg mee.

De economische groei is 0,2% afgenomen, maar ligt met 6,5% nog steeds op een hoog niveau. De winstgroei van Chinese bedrijven kwam in 2017 uit op 18,8% en over 2018 liggen bedrijven ook op schema om ruim meer dan 10% winstgroei te realiseren. Daardoor zijn aandelen in 2018 13% goedkoper geworden, gemeten in koers/winstverhouding.

Aandelen uit opkomende landen zijn volgens dezelfde maatstaf 36% goedkoper dan aandelen uit de VS. Maar zolang het handelsconflict duurt, is dat een bron van risico voor aandelen uit opkomende landen. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht