Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Boelkloedig

Boelkloedig

De beurzen staan wereldwijd in brand. Daarom wil ik u wijzen op een beleggingsmethode met, ondanks z’n eenvoud, opmerkelijke resultaten. De methode is gebaseerd op de reeds jaren bekende Amerikaanse Dogs of the Dow-theorie.

Volgens deze methode worden er aan het begin van ieder jaar tien aandelen gekocht die allemaal deel uitmaken van de Dow Jones index. Het betreft de tien aandelen met het hoogste dividendrendement. Na aankoop hoef je als belegger het hele jaar verder niets meer te doen.

Aan het begin van het volgende jaar moet je als belegger je portefeuille herschikken door opnieuw de tien aandelen met het hoogste dividendrendement te kopen. De kans is daarbij groot dat er een aantal aandelen gewoon in de portefeuille kan blijven zitten, maar er zullen er ook een paar vervangen moeten worden. 

Mooi in eenvoud

De strategie is mooi in eenvoud. Vooraf staat al vast op welke datum er moet worden aan- en verkocht. Tevens is de motivatie waarom er wordt gehandeld van tevoren bepaald. Dat neemt beleggers een paar van de moeilijkste beslissingen van het beleggingsproces uit handen. En wat blijkt? De strategie doet het stelselmatig beter dan de index, iets waar meer dan 90% van de professionals in de beleggingswereld slechts van kan dromen.

De afgelopen tien jaar realiseerde de strategie een rendement van gemiddeld bijna 13,9% per jaar terwijl het rendement op de Dow Jones-index in dezelfde periode gemiddeld 13,1% per jaar bedroeg. Dit is overigens inclusief herbelegde dividenden. Met name in mindere beleggingsjaren blijkt de kracht van de strategie. 

Een portefeuille samengesteld uit hoogrenderende aandelen wordt veelal gedomineerd door een paar fors uit de gratie geraakte sectoren. Aandelen hebben een hoog dividendrendement omdat de koers als gevolg van impopulariteit laag is.

Naam en faam

De dogs-portefeuille van vorig jaar bestond uit Verizon, IBM, Pfizer, ExxonMobil, Chevron, Merck, Coca-Cola, Cisco Systems, Procter & Gamble en General Electric. Hoewel het merendeel van deze aandelen vooral niet bovenaan staan op de kooplijsten van de researchafdelingen van banken en effectenhuizen, zijn het wel ondernemingen van naam en faam met een jarenlange winstgevende historie. Het gaat meestal om ondernemingen die in het verleden hebben bewezen moeilijke tijden te kunnen overleven. Het dividendrendement van deze ‘Dogs of the Dow’-portefeuille bedraagt ruim 3,5%.

Zoals genoemd leidde deze strategie over de afgelopen tien jaar, de periode van de huidige bullmarkt, tot een outperformance. De te verrichten handelingen zijn beperkt, de transactiekosten relatief laag en bovendien vereist de strategie geen diepgaande kennis van de financiële markten. De strategie is immers gebaseerd op objectieve, meetbare en voor iedere belegger eenvoudig te verkrijgen gegevens. 

Koelbloedigheid vereist

Natuurlijk kleeft er ook een nadeel aan. Van beleggers wordt een eigenschap vereist die niet iedereen bezit en dat is koelbloedigheid. Je moet namelijk het hele jaar en onder alle omstandigheden op je handen blijven zitten en met je vingers van je portefeuille afblijven. Boelkloedig dus, om met meneer Kaktus te spreken. Dat zal niet iedereen even eenvoudig afgaan…

Voor geïnteresseerden, de Dogs voor het nieuwe jaar zijn natuurlijk nu ook bekend. Negen aandelen uit de Dogs van vorig jaar mochten blijven. Alleen General Electric moest plaatsmaken voor JP Morgan. Het dividendrendement van deze tien bedraagt op dit moment bijna 3,85%. Voor Amerikaanse begrippen is dat veel. Doe er uw voordeel mee!

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht