Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Rijke beleggers trekken Amerikaanse economie omlaag'

'Rijke beleggers trekken Amerikaanse economie omlaag'

Rijke Amerikanen voelen de uitverkoop op de beurzen behoorlijk in hun portemonnee. Dat kan de groei van de Amerikaanse economie met 0,5 procentpunt drukken, zo waarschuwt Goldman Sachs.

De recente uitverkoop op de beurzen kan een zware wissel trekken op de Amerikaanse economie, zo waarschuwt Daan Struyven, econoom bij Goldman Sachs. Volgens hem kunnen de koersdalingen de groei van de Amerikaanse economie over 2019 met 0,5 procentpunt drukken, aldus Bloomberg.

In oktober meldde Struyven al dat het positieve effect van de stijgende beurzen in 2017 en begin 2018 op de Amerikaanse economie al was weggeëbd. Nu ziet het er dus naar uit dat de koersdalingen de economie omlaag trekken.

Groter belang van aandelen

De groep van 10% rijkste Amerikanen wordt nu drie keer zo hard geraakt door een daling van de beurskoersen dan eind jaren tachtig, zo becijfert de econoom. Dat komt omdat aandelenbeleggingen een veel groter deel van het besteedbaar inkomen van deze groep uitmaken dan voorheen, zoals de onderstaande grafiek laat zien.

Ook de hogere middenklasse is kwetsbaarder voor tegenslagen op de beurs. Deze groep wordt nu ongeveer 33% harder geraakt door dalende beurskoersen dan twintig jaar geleden.

Relatie tussen de beurs en uitgaven aan luxegoederen

Dit heeft ook zijn weerslag op de uitgaven aan luxegoederen. De econoom van Goldman Sachs signaleert namelijk een sterke correlatie tussen het rendement op de beurs en de bestedingen aan zaken als dure sieraden, horloges, boten en privévliegtuigen. Gaat het slecht met de beurzen, dan houden vermogende particulieren de hand op de knip.

Dit is duidelijk te zien in de onderstaande grafieken.

In de linkergrafiek wordt het koersverloop van de S&P 500-index afgezet tegen de uitgaven aan sieraden en horloges. Hierop is te zien dat de aankopen bij juweliers sterk samenhangen met de grillen op de beurs.

Luxejachten

In de rechtergrafiek wordt een inschatting gemaakt van het effect van een stijging van de beurskoersen met 10% op de verkoop van sieraden en horloges, privéjachten en privévliegtuigen. Hieruit valt af te leiden dat de correlatie van de beurs met uitgaven aan luxegoederen veel sterker is dan met uitgaven aan andere producten en diensten.

Vooral de verkoop van luxejachten hangt sterk samen met de rendementen op aandelen.

Lees ook: Na Apple ook Europese luxegoederen onder vuur

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht