Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
4 redenen waarom waardebeleggen nog springlevend is

4 redenen waarom waardebeleggen nog springlevend is

Al een tijdje is het inzetten op groeiaandelen lucratiever dan het inzetten op waardeaandelen en volgens sommige beleggers heeft waardebeleggen helemaal zijn langste tijd gehad. Maar volgens Kevin Murphy, fondsmanager bij Schroders, is de strategie nog lang niet passé.

De kansen zijn zelfs groter dan ooit tevoren, zegt hij. Murphy heeft daar vier redenen voor.

1. Het werkt nog steeds

“We hoeven niet ver terug in de tijd te gaan om een goed voorbeeld te vinden dat waardebeleggen nog altijd werkt”, zegt Murphy. “In 2018 was er veel onrust op de markten. Als een belegger dat had geweten, had hij waarschijnlijk ingezet op een defensieve strategie, met blootstelling aan Zwitserland, aan solide basisgoederen of merkproducten. Bij een turbulente markt werkt waardebeleggen defensief.”

2. Ook op aandelenniveau

Waardebeleggen werkt ook op het niveau van individuele aandelen, zegt de fondsmanager. “Het principe is hetzelfde: Beleggers worden begerig als prijzen stijgen en worden bang als prijzen dalen.” 

Hij neemt Tesco als voorbeeld. “Dat heeft last van ontwrichting, maar is desondanks 40% gestegen in de afgelopen twee jaar. Disruptie heeft zijn effect, maar het betekent niet dat de waardecyclus niet meer werkt.”

3. Ook waardeaandelen groeien

“In een wereld met lage groei moeten beleggers een premie betalen voor groeiaandelen ten opzichte van waardeaandelen. Sommigen trekken daaruit de verkeerde conclusie dat waardeaandelen dus niet groeien. Maar dat is niet waar."

"Sinds 2016 hebben waarde- en groeiaandelen hun winst in gelijk tempo zien groeien. Dat groeiaandelen beter presteerden, komt alleen maar door herwaardering. Groeiaandelen zijn duurder en de koers/winstverhouding is toegenomen. Hoge waarderingen leiden tot kwetsbaarheid.”

4. Waardering en koerswinstverhouding

Murphy vindt dit misschien het belangrijkste argument, zo zegt hij. “Veel beleggers zijn geobsedeerd door groeibedrijven in deze digitale, disruptieve wereld. Sommigen zien waardebedrijven als ouderwets en irrelevant, maar pas ermee op om de gehele groep af te schrijven.”

Hij meent dat er wat betreft de koerswinstverhouding een soort ‘inconvenient truth’ bestaat voor beleggers die denken dat de voorkeur van de markt voor groeiaandelen oneindig blijft bestaan.

“Een koerswinstverhouding is niet zomaar een label dat aan bedrijf wordt geplakt, zoals een logo. Nee, het is een maatstaf die wordt berekend door de aandelenkoers van een bedrijf te delen door de winst.”

Die kan ook omgekeerd bekeken worden, dus door de winst te delen door de aandelenkoers, zegt Murphy. “Je krijgt dan de earnings yield of winstopbrengst. Een 'goedkope' k/w van 10x (namelijk 10/1=0,1) zou dan een winstopbrengst van 10% zijn. En een 'dure' k/w van 30x (30/1=0,03) zou dan een winstopbrengst van 3% zijn.”

Volgens Murphy kun je stellen dat beleggers momenteel de voorkeur geven aan een rendement van 3% in plaats van 10%, terwijl je zou denken dat andersom logischer is. “En toch kiezen ze voor die 3% als ze voor groei-aandelen gaan.”

Maar de expert waarschuwt dat hoe groter een bedrijf wordt, hoe lastiger het is om verder te groeien. “Bomen groeien niet tot in de hemel, hoe snel ze ook beginnen. Pas dus op met de extreem hoge waarderingen van bepaalde groeibedrijven. Laat waarde-aandelen niet links liggen; zij kunnen een portefeuille beschermen bij een storm op de beurs.”

Zie ook: 3 groeiaandelen om 50 jaar te houden

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht