Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Deze 9 miljardairs werden rijker door de crisis, en het zijn allemaal Chinezen

Deze 9 miljardairs werden rijker door de crisis, en het zijn allemaal Chinezen

De ultrarijken onder ons zijn niet de eersten die in je opkomen als je denkt aan de economische slachtoffers van de coronacrisis. Maar over de afgelopen twee maanden hebben de 100 rijkste miljardairs ter wereld 400 miljard dollar in rook zien opgaan.

Dat betekent dat hun winsten van de afgelopen 2,5 jaar teniet zijn gedaan, zo schrijft MarketWatch op basis van een rapport van Hurun Research.

Chinezen profiteren

Bijna alle magnaten verloren geld in februari en maart, behalve negen personen: en die komen allemaal uit China.

“China is de relatieve winnaar, vanwege de aandelenmarkt die het virus beter doorstaat dan de Amerikaanse en Europese markten”, zegt Hurun Report-hoofdonderzoeker Rupert Hoogewerf.

De beurzen wereldwijd lieten de afgelopen twee maanden flinke aderlatingen. De Dow Jones daalde met 21%, de Europese markten lieten dubbelcijferige verliezen zien en ook Japan en Hong Kong gingen met respectievelijk 18% en 10% onderuit. De enige grote markt die won, was China’s benchmark index, die er 0,2% bij kreeg.

Winnaars van de crisis

Maar het ging niet alleen om de aandelenmarkt. “Het coronavirus heeft gezorgd voor enorme vraag naar medische apparatuur, maar ook naar bedrijven die videovergaderen mogelijk maken, bijvoorbeeld Zoom”, zegt Hoogewerf. 

Oprichter en CEO van Zoom, Eric Yuan Zheng, is de absolute winnaar in deze. Hij zag zijn vermogen met 77% stijgen, ofwel van 3,5 miljard naar 8 miljard dollar. Dit was vooral te danken aan de snel stijgende populariteit van de Zoom-technologie voor thuiswerken, online vergaderen en het volgen van lessen op afstand.

Zoom-gebruikers fors gestegen

Volgens Yuan is het aantal dagelijkse gebruikers fors gestegen, van 10 miljoen eind december naar maar liefst 200 miljoen afgelopen maand. Toch dreigen er ook gevaren; er bestaan zorgen over de privacy van gebruikers en over de vraag of Zoom de enorme toestroom technisch wel aankan. 

Een andere miljardair die van de crisis profiteert is Alex Hu Hang van Mindray, een bedrijf dat medische instrumenten ontwikkelt, produceert en vermarkt. Het bedrijf ziet de wereldwijde vraag naar zijn producten nog steeds enorm stijgen.

Varkensvlees

Maar het meest verrassende succesverhaal is misschien wel dat van de Chinese varkensvleesgigant Muyuan Foods. De eigenaren daarvan kregen er 3 miljard dollar bij.

De reden is simpel, zo stelt MarketWatch. De Chinese vleesindustrie is door de varkenspest ernstig aangedaan, waardoor de productievolumes hard zijn gedaald. De prijzen zijn daarom sky high. De bedrijven die nog overleven en succesvol zijn, zijn - letterlijk en figuurlijk - spekkoper.

LVMH-baas grootste verliezer

De grootste verliezer in top 100 miljardairs in deze crisisperiode is Bernard Arnault, hoofd het Franse luxeconglomeraat LVMH. Zijn vermogen slonk met 30 miljard dollar - 20 miljoen dollar per uur - zo weet Hurun. Het kan verkeren: in 2019, wat een booming jaar was voor LVMH, was hij nog een van de rijkste mensen ter wereld.

Amazon-baas Jeff Bezos verloor ‘slechts’ 9 miljard van zijn 131 miljard dollar, en blijft daarmee met gemak de rijkste persoon op aarde. Momenteel staat er 34 Amerikaanse miljardairs in de lijst, tegenover 29 uit China.

Lees meer: 'Ook deze crisis biedt kansen'

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 01 maart

  1. China inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  2. Aegon jaarcijfers
  3. Corbion jaarcijfers
  4. Heijmans jaarcijfers
  5. IMCD jaarcijfers
  6. NL inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  7. EU Inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  8. EU inflatie feb (voorlopig)
  9. EU werkloosheid feb
  10. VS inkoopmanagersindex diensten S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht