Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slotcall: Hoog, hoger, hoogst

Slotcall: Hoog, hoger, hoogst

Wall Street is vandaag dicht in verband met Memorial Day en dat leidt normaal gesproken tot een saaie beursdag. We leven echter in het coronatijdperk en dan is alles anders. Zo ook vandaag. De AEX eindigt ruim 1,6% hoger.

Het is dan mijn taak om uit te zoeken wat precies de aanleiding is voor dit optimisme. Toegegeven: dat is vrij lastig vandaag. Er kwam vanochtend een meevallende IFO-index langs en wat met name opvalt is dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de toekomst flink is toegenomen.

Dat zou een goede reden voor deze mooie stijging kunnen zijn, alleen kwam het cijfer om 10.00 uur uit en toen vond er geen spike omhoog plaats. De IFO-index kan het dus niet zijn. Wellicht zijn het de bemoedigende Fase 1-resultaten van een Chinees coronavaccinonderzoek.

In het medische tijdschrift The Lancet werd beschreven dat 75% van de proefpersonen met een hoge dosis van het vaccin antistoffen aanmaakt tegen het coronavirus. Toch zijn het slechts Fase 1-resultaten en dan is de weg naar succes nog zo lang.

Voor de rest is het nieuws beperkt, al nemen de handelsspanningen toe en wil Noord-Korea het nucleaire arsenaal verder uitbreiden. De markten zijn er vooralsnog niet van onder de indruk. 

Hogere olievraag

Dit soort beelden tonen aan dat het normale leven in China weer aardig op gang komt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de Chinese olievraag alweer bijna op het niveau is van voor de coronacrisis. China zal echt niet het enige land ter wereld zijn waar de olievraag behoorlijk toeneemt.

Het is daarom niet zo gek dat de olieprijs al aardig is hersteld vanaf de bodem. Toch moet er tenminste een prijs van $60 per vat op het bord staan, willen bedrijven weer investeren in de zoektocht naar nieuwe olievelden. Bij een prijs van $35 voor een vat Brentolie staan olieconcerns zoals Royal Dutch Shell en Total in de bezuinigingsmodus.

Bayer

Het aandeel van de dag komt vandaag niet uit Nederland. Zwaargewicht Bayer (+8,4%) zorgt ervoor dat de DAX vandaag de beste beurs is van Europa. Persbureau Bloomberg meldt dat het bedrijf komende maand een schikking gaat treffen met een grote groep eisers inzake het Roundupschandaal.

Toch is het voor beleggers nog te vroeg om te juichen. De IEX Beleggersdesk zegt dat de berichten vooral bedoeld zijn om de overige eisers onder druk te zetten. Bayer moet schikken met alle eisers om de markt gerust te stellen. 

Pas dan kan het koersverlies sinds de overname van Monsanto in de zomer van 2018 worden goedgemaakt. Bayer koerst momenteel tegen 8,5 keer de verwachte winst over 2020. Dit is een waardering die er meestal bij krimpbedrijven op het bord staat.

Bij Bayer zitten de resultaten echter in de lift. Maar zolang niet duidelijk is hoe groot de schade van het Roundup-schandaal zal zijn, zullen institutionele beleggers niet staan te springen om in te stappen. Voor een vermogensbeheerder is het immers lastig uit te leggen waarom hij in een bedrijf belegt dat een vreselijk slecht imago heeft en ook nog eens in koers daalt.

Of dit voor particuliere beleggers wel een interessant aandeel is, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

Geen hosannastemming in de wereld van het tienjaars staatspapier. De rentes blijven allemaal dicht bij huis.

  • Nederland: -1 basispunt (-0,26%)
  • Duitsland: -1 basispunt (-0,50%)
  • Italië: -3 basispunten (+1,58%)
  • Verenigd Koninkrijk: -0 basispunten (+0,17%)
  • Verenigde Staten: -0 basispunten (+0,66%)

Brede markt

  • De AEX gaat 1,6% omhoog en daarmee blijven we behoorlijk achter ten opzichte van de Duitsers (+2,7%) en Fransen (+1,9%). 
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) zakt 6,1% en noteert 29,3 punten. 
  • Wall Street is dicht.
  • De euro blijft stabiel en noteert 1,090 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,2%) maakt pas op de plaats
  • Olie: WTI (-0,%) en Brent (-1,3%) nemen wat gas terug.
  • Bitcoin (-3,8%) leek door de $10.000 barriere te breken, maar zakt nu ineens terug.  

Het Damrak

  • ABN Amro (-0,9%) wil maar niet herstellen. Afgelopen vrijdag ging het aandeel nog hard omhoog, maar binnen no time is het goede sentiment verdwenen. Het is simpelweg wachten tot duidelijk is wat de coronacrisis ABN Amro precies gaat kosten. Daarnaast staat er nog een boete van de Nederlandse overheid te wachten voor het schenden van de toezichtsregels.
  • Dit beeld zien we vaker bij Galapagos (+4,9%): het aandeel gaat op een dag waarop er belangrijk nieuws wordt bekend gemaakt omlaag, maar in de dagen erna volgt alweer scherp herstel. Zo ook nu.
  • Unibail Rodamco (+7,8%) herstelt wat van de recente lows, maar het is nog te weinig om er echt vrolijk van te worden. Daarvoor is er simpelweg teveel vanaf gegaan. De gehele sector ligt goed vandaag.
  • De olie- en gasprijzen staan licht onder druk, maar Royal Dutch Shell sleept er een keurige plus van 2,2% uit. 
  • Adyen (+3,1%) zet vandaag een all time high op het bord.
  • Ahold (-0,1%) verkoopt vanaf volgende maand alleen nog maar digitale zegels. Wat mij betreft een slimme zet, omdat de barrière voor jongeren hierdoor kleiner wordt om ook zegels te sparen. Impact op de koers heeft het bericht natuurlijk niet.
  • Morgen wordt er waarschijnlijk een datum afgesproken dat de sportscholen in Nederland open mogen. Beleggers hebben goede hoop dat Basic-Fit (+6,9%) zijn deuren op korte termijn mag openen. Sneller dan 1 juli wordt als een meevaller gezien en alles na 1 augustus is een tegenvaller.
  • Pharming (+3,0%) maakt langzaamaan het jaarverlies goed. Groot nieuws komen we over het biotechbedrijf niet tegen.
  • Onze zuiderburen hebben nog alle vertrouwen in Fugro (+2,9%). KBC handhaaft het koersdoel van de bodemonderzoeker op €13,50. Nu staat er slechts €3,40 op het bord.
  • De analisten van ING verwachten dat Brussel deze week een Europees fonds van €60 tot €80 miljard ontwikkelt, waarmee de verkoop van elektrische auto's wordt gestimuleerd. Dit zou AMG (+1,7%) in de kaart moeten spelen. 
  • Let op de koers van Accell (+5,2%). Het aandeel zit de laatste weken flink in de lift. De fietsenfabrikant gaat waarschijnlijk meer fietsen verkopen dit jaar, maar het aandeel staat dit jaar 10% lager. Over de lange termijn is de IEX Beleggersdesk echter niet zo enthousiast over het bedrijf.

Adviezen

  • ArcelorMittal: naar kopen van houden en naar €11 van €16,10 - Independent Research
  • ASML: naar €320 van €300 en kopen - Oddo BHF
  • Fugro: handhaven op €13,50 en kopen - KBC

Agenda

26 mei Event Consensus
08:00   Duitsland GFK consumentenvertrouwen jun -18,8
10:00   Adyen AvA  
16:00   VS consumentenvertrouwen mei 85,5
16:00   VS verkopen nieuwe woningen apr 500K
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht