Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Vergeet FAANG, beleg in TIPS'

'Vergeet FAANG, beleg in TIPS'

De zogenoemde FAANG-aandelen waren de laatste tien jaar de absolute sterren van de beurs. Samen hebben deze vijf aandelen sinds 2010 een rendement opgeleverd van maar liefst 1263%. Dat is meer dan zes keer zoveel dan de Amerikaanse S&P 500-index.

Never change a winning team? Of toch liever overstappen naar iets anders? Als het aan beleggingsexpert Sean Williams van de The Motley Fool ligt absoluut het tweede. Hij denkt dat het tijd is afscheid te nemen van de FAANG-aandelen Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (een dochter van Alphabet) en over te stappen naar TIPS.

Het is een afkorting voor vier andere bedrijven die volgens Williams de komende tien jaar een dominante rol kunnen gaan spelen in hun sector door de technologie waarover ze beschikken.

Teladoc Health

De T staat voor Teladoc Health. Dat is een bedrijf gespecialiseerd in zorg op afstand. Doel is dat patiënten minder vaak zelf naar de dokter hoeven, maar bijvoorbeeld ook thuis behandeld of geadviseerd kunnen worden.

Dit soort sorg heeft door de coronacrisis een enorme boost gekregen, maar staat feitelijk nog in de kinderschoenen. Volgens Williams, die is gespecialiseerd in de zorgsector, zijn er interessante mogelijkheden voor het gebruik van kunstmatige intelligentie en robots.

Intuitive Surgical

De I staat voor een bedrijf waar zorgrobots een centrale rol spelen: Intuitive Surgical. Dit concern bouwt operatierobots voor chirurgen. Het zijn machines met een prijskaartje van 0,5 miljoen tot 2,5 miljoen dollar, die de angst voor de onvaste hand moeten wegnemen.

Het belangrijkste merk is Da Vinci, dat het bedrijf met een enorm marktaandeel en lucratieve servicecontracten nog decennialang van inkomsten gaat voorzien, zo voorspelt Williams.

Pinterest

Het derde bedrijf op het lijstje van de beleggingsexpert is het socialmediabedrijf Pinterest. Dat is een van de snelst groeiende websites ter wereld, met halverwege dit jaar 416 miljoen actieve gebruikers. Ook hier geldt dat de coronacrisis voor een enorme impuls heeft gezorgd. Het aantal maandelijks actieve gebruikers is sinds vorig jaar verdrievoudigd.

Het doel van de website is dat je er foto’s, video’s of ander beeldmateriaal achter kan laten op de “pinwand” om aandacht te vragen voor bijvoorbeeld een bepaalde hobby, dienst of product. Het grote potentieel dat dit biedt voor e-commerce is nog grotendeels onbenut.

Square

De S tenslotte staat voor Square. Dat is een fintechbedrijf dat systemen ontwikkelt voor digitaal betalen en lenen die door steeds grotere bedrijven gebruikt worden. Wat Williams vooral enthousiast maakt is de Cash App - een soort Tikkie - die snel aan populariteit wint.

Lees ook: 10 innovatieve aandelen om nu te kopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht