Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Stevig herstel in tweede jaarhelft'

'Stevig herstel in tweede jaarhelft'

Waar in de eerste helft van 2021 nog vooral de focus ligt op de uitrol van vaccins, zal in de tweede jaarhelft stevig herstel optreden. Dat zei Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij JPMorgan Asset Management, tijdens de outlookpresentatie.

"Deze lockdown is minder acuut dan de eerste", zei Juvyns. "We verwachten dat de ontwikkelde economieën tot in het tweede kwartaal geremd zullen blijven, maar de tweede helft van 2021 zal er gunstiger uitzien. We zullen dan een sterke opleving van de economische activiteit zien, met een groei boven potentieel, tot wel 9% voor China."

Glas halfvol

Volgens de expert is het wel zaak dat fiscaal beleid daaraan wordt aangepast. "Er moet nu geïnvesteerd worden in toekomstige groei. Wereldwijd hebben regeringen al biljoenen dollars uitgetrokken om getroffen bedrijven te ondersteunen. Dat is ongeëvenaard, en er komt nog meer aan. De economische kloof zal overbrugd moeten worden, en in de VS zelfs letterlijk, omdat daar vooral geïnvesteerd moet worden in de infrastructuur."

“Wat optimistisch stemt is dat consumenten massaal gespaard hebben. Dat geld zullen ze in de loop van het jaar, als de lockdowns opgeheven of verlicht worden, gaan uitgeven. Al met al is wat ons betreft het glas halfvol voor dit jaar.”

Geen oplaaiende inflatie

Ondanks dat er veel geld de economie in zal stromen, is de overtuiging van JPMorgan Asset Management dat de inflatie in de eurozone en Japan niet zal oplaaien. "Die zal op een laag niveau blijven steken. De desinflatieproblemen van Europa en Japan lijken zich in 2020 te hebben verankerd."

Juvyns wijst erop dat de aandelenwaarderingen hoger zijn dan normaal na een recessie. "Meer dan ooit is het belangrijk om te zoeken naar sectoren en bedrijven die de sterkst ondergewaardeerde winstvooruitzichten hebben."

Ook zullen beleggers steeds meer rekening moeten houden met milieu-, sociale en governance (ESG)-factoren, stelt hij. "De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zal het tempo van de aanpak van klimaatverandering gaan opvoeren."

Nederigheidstest

Ook Paul Quinsee, Global Head of Equities, wees erop dat het glas halfvol is. "Dit jaar zullen we een ‘nederigheidstest’ ondergaan. Over 6 maanden is de kritische massa gevaccineerd, en kunnen we min of meer terug naar een normalere situatie. We blijven daardoor long aandelen. De markten lijken vertrouwen in de toekomst te houden."

Op korte termijn presteert de VS beter, maar op middellange en lange termijn zullen Europa en China het beter doen, verwacht hij. Vooral voor de gezondheids-, cyclische en nutssectoren ziet het er in 2021 beter uit. "De kunst is groei tegen een redelijke prijs en waarde met behoorlijke groeivooruitzichten te vinden."

Lees meer: Slim beleggen op een stijgende beurs

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 september

    1. Economische groei Q2 2e raming (NL)
    2. Prijzen koopwoningen aug (NL)
    3. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Fra)
    4. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Dld) 42,4 volitaliteit verwacht
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (eur)
    6. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VK)
    7. Chicago Fed-index aug
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VS)
  2. 24 september

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Jap)
    2. Reserve Bank of Australia rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht