Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 interessante overnamekandidaten

3 interessante overnamekandidaten

Afgelopen week was er twee keer overnamenieuws waarbij de koper een private equity-partij was. Voor Niels Koerts van de IEX Beleggersdesk een mooie aangelegenheid zijn licht eens te laten schijnen over drie andere potentiële overnamekandidaten. 

"Als een private equity-partij een onderneming van de beurs haalt, is het meestal de bedoeling om die drie tot vijf jaar later weer tegen een fors hogere prijs te verkopen", legt Koerts uit. “Doorgaans heeft de investeerder affiniteit met de sector en weet die precies hoe een efficiëntieslag te slaan."

Private equity-partijen hebben vaak hoge rendementsdoelstellingen, soms wel 20% per jaar, legt hij uit. "Het is dus niet vreemd dat ze bedrijven kiezen waar nog veel ruimte zit voor verbetering."

Nu is de grote vraag natuurlijk welke bedrijven nog meer op de radar staan van private equity. Dit is de top 3 van Koerts:

1. Ontex

De Belgische luierfabrikant Ontex, dat in de buurt van het laagste niveau ooit koerst, is de favoriete overnamekandidaat van Koerts. "Het bedrijf heeft last van bestuurlijke onrust, hevige concurrentie, valutategenwind en ook nog een te hoge schuld. Er is dus genoeg te verbeteren."

De markt waarin Ontex opereert is echter heel interessant, legt hij uit. "Door de vergrijzing neemt de vraag naar incontinentieluiers sterk toe. Het bedrijf wil hierop inspelen met ‘slimme’ luiers; hierin zitten sensoren die een seintje geven zodra de luier verschoond moet worden. Hiermee hoopt het bedrijf de marges op te krikken."

Wat volgens de analist vooral interessant is, is dat er in het verleden al een private-equitypartij is geweest die Ontex van de beurs probeerde te halen. "In de herfst van 2018 bood PAI Partners al eens 27,50 euro per aandeel. Dit bod werd toen afgewezen."

"De ebitda komt dit jaar naar verwachting uit op ongeveer hetzelfde niveau als in 2018, maar nu staat er 9,11 euro op het bord. Dat is slechts een derde van het bod van PAI Partners. Het is dus niet ondenkbaar dat deze partij ooit nog terugkomt."

2. Ordina

Dan de Nederlandse ICT-dienstverlener Ordina. "Sinds 2019 is er wat gaande in deze markt. "Destijds nam het Noorse Visma softwarebedrijf Roxit over en afgelopen week was ICT Group de prooi. Ordina zou ook prima passen in dit lijstje."

Volgens Koerts is de netto kaspositie van 44,4 miljoen euro aantrekkelijk. “Daarnaast zit de winstgevendheid in de lift en met een koerswinstverhouding van 12 is het aandeel beslist niet duur. ICT Group werd namelijk voor 23 x de verwachte winst overgenomen.”

Daarentegen lijkt er bij Ordina wat minder ruimte te zijn om de marges flink te verhogen. Wat het bedrijf volgens hem wel aantrekkelijk maakt, is de sterke positie op het gebied van cybersecurity. 

"Kijkend naar het toenemende aantal cyberaanvallen zal het aantal opdrachten de komende jaren stevig toenemen. Ordina pikt hiervan een graantje mee. Kortom, het verbaast mij niet als private equity-partijen het bedrijf op termijn van de beurs halen."

3. TomTom

Tot slot TomTom, dat zwaar te lijden heeft onder de pandemie. En de losse navigatiekastjes waren al  niet echt meer in trek. "De database van TomTom is wel een belangrijke asset", zegt Koerts. Die kan gebruikt worden voor applicaties om autonoom rijden mogelijk te maken."

Ook beschikt het bedrijf over een behoorlijke netto kaspositie van 372 miljoen euro. De huidige beurswaarde is nu ongeveer 1 miljard euro. Een eventuele koper krijgt die netto kaspositie er dus 'gratis' bij. 

De analist wijst erop dat het CEO Harold Goddijn tot op heden niet lukt om de waarde van de kaartendatabase te gelde te maken. "Wellicht lukt een private equity-partij dat wel. Maar een bod van Microsoft, dat zich bezighoudt met oplossingen voor autonoom rijden, valt ook niet uit te sluiten."

Zie ook: Deze aandelen zijn meer een gok dan een belegging

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht