Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Forse winstnemingen door Amerikaanse miljardairs

Forse winstnemingen door Amerikaanse miljardairs

Amerikaanse aandelen hebben een ongelooflijke opmars achter de rug. In de afgelopen zes maanden is de S&P 500 met 28% gestegen en de graadmeter scherpt maandelijks het record aan; beleggers zijn optimistisch over heropening van de economie.

De rijkdom is wel ongelijk verdeeld. Miljardairs konden sinds de pandemie 5 miljard euro aan hun rijkdom toevoegen. Maar die bouwen hun aandelenbeleggingen af, schrijft Forbes.

Het lijkt wel een bubbel

Is het begin van het eind in zicht? Volgens een enquête van E-Trade onder bijna duizend actieve beleggers denkt 69% dat de markten in een bubbel zitten, en velen nemen hun winst.

Ook de grootste miljardairs liquideren hun posities. Twintig Amerikaanse miljardairs hebben de afgelopen zes maanden samen voor 8,7 miljard dollar aan aandelen verkocht. Drie van hen liquideerden elk voor meer dan 1 miljard dollar aan aandelenposities. Hieronder enkele voorbeelden.

Winstnemingen

Mark Zuckerberg (Facebook) heeft sinds november vorig jaar voor 1,63 miljard dollar verkocht. Hij verkoopt regelmatig aandelen en steekt het geld in de filantropische instelling die hij samen met zijn vrouw heeft opgericht. Het merendeel van de verkopen is gedaan door de Chan Zuckerberg Initiative.

Jack Dorsey (Twitter en Square) verkoopt wekelijks 100.000 aandelen in Square. Sinds november staat de teller op 529 miljoen dollar. Zijn belang in Square bedraagt nog 11%. Aan zijn belang in Twitter komt Dorsey niet.

Red Hastings (Netflix) heeft in 2021 nog geen aandelen verkocht. Dat deed hij wel in 2020 - toen verkocht hij maandelijks opties en aandelen, waardoor de teller bij hem op 334 miljoen dollar blijft steken.

Brian Armstrong kennen we sinds kort. Hij is de CEO van Coinbase, het cryptovalutaplatform dat onlangs zijn beursdebuut maakte.

Bij een traditionele beursgang hebben de bestuurders normaal gesproken met een lockup te maken. Maar Coinbase verkreeg zijn beursnotering via een direct listing, waardoor de betrokkenen de vrijheid hadden stukken van de hand te doen. Armstrong verkocht 2% van zijn belang in Coinbase, goed voor 292 miljoen dollar.

Eric Yuan, oprichter en topman van Zoom, verkoopt regelmatig en gestructureerd aandelen. Zoom was een van de sterren die schitterden tijdens de pandemie. Sinds oktober vorig jaar is het aandeel Zoom met 40% in waarde gedaald.

Wat Yuan sinds november heeft verkocht, vertegenwoordigt een waarde van 238 miljoen dollar. Het is slechts een fractie van zijn belang van 14 miljard dollar in de onderneming.

Alexander Karp is bekend van Palentir Technologies. Afgelopen september maakte de onderneming zijn beursgang. De waarde van Palentir verviervoudigde in de eerste vier maanden, maar sinds januari is het aandeel met bijna 40% gedaald. Karp oefent elke maand opties uit. Tussen november en nu was dat goed voor 232 miljoen dollar.

Ben Silberman is topman van Pinterest. Hij oefent regelmatig opties uit en heeft 2,5 miljoen aandelen Pinterest - goed voor 168 miljoen dollar - verkocht tussen november en januari. Het aandeel is in 2020 met 250% gestegen.

Lees ook: Ongunstig voorteken: Insiders dumpen aandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht