Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe kiest u een goede vermogensbeheerder?

Hoe kiest u een goede vermogensbeheerder?

Beleggen zou veel gemakkelijker zijn als er één algemeen aanvaarde strategie was om uw geld succesvol in te zetten. Maar helaas.

Er is een aantal verschillende routes die mensen kunnen nemen om hun vermogen op te bouwen of te behouden, schrijft vermogensbeheerder Ben Carlson van Ritholtz Wealth Management op zijn blog A Wealth of Common Sense.

Beleggers en adviseurs heben allemaal hun eigen kijk op de wereld, eigen opvattingen, beleggingsproces en filosofie over hoe een portefeuille moet worden samengesteld.

Een groot deel van de beslissingen van een belegger hangt dus af van zijn persoonlijkheid en hoe comfortabel iemand is met een specifieke strategie. En de beste beleggingsstrategie ter wereld is niet te onderscheiden van een mislukte als u niet in staat bent hem te volgen, wat er ook gebeurt.

Heb ik een goede vermogensbeheerder?

Communicatie, planning en kennis zijn dus belangrijk voor succesvolle vermogensbeheerders. Carlson kreeg onlangs de volgende vraag van een belegger:

Mijn financieel adviseur heeft de helft van mijn portefeuille in cash, obligaties en hedgefondsen gestopt die al jaren niets doen. 'Wachten op de dip'. Ideëen?

Volgens Carlson heeft de beleggingsadviseur in kwestie vast goede redenen om cash, obligaties en zelfs hedge funds in de portefeuille van deze klant te houden. Maar die redenen moeten wel van tevoren duidelijk worden gemaakt. 'Wachten op de dip' is geen plan, het is een tactiek. En tactieken zijn nutteloos als ze niet gepaard gaan met een uitgebreid financieel plan.

Vragen voor uw vermogensbeheerder

Het beoordelen van een vermogensbeheerder die namens u de beste beslissingen moet nemen is moeilijk als u er niet enorm veel verstand van heeft. Maar u kunt de volgende vragen stellen:

  • Wat bezit ik en waarom bezit ik het?
  • Welke soorten beleggingen worden niet in mijn portefeuille opgenomen en waarom niet?
  • Hoe past deze portefeuille en dit beleggingsplan bij mijn persoonlijke risicoprofiel en tijdshorizon?
  • Houdt mijn portefeuille rekening met mijn doelen, wensen, risicotolerantie en financiële omstandigheden?
  • Heeft mijn adviseur zich goed verdiept in mijn bereidheid, vermogen en behoefte om risico te nemen?
  • Begrijp ik de kernbeleggingsovertuigingen van mijn adviseur en hoe ze op mijn situatie van toepassing zijn?
  • Beschikt mijn adviseur over een proces om regelmatig goede beslissingen te nemen?

Hoe herken ik een goede vermogensbeheerder?

Er is een groot verschil tussen de vraag Wat is de beste beleggingsstrategie? en de vraag Wat is de juiste beleggingsstrategie voor mij? schrijft Carlson. Net als er een groot verschil is tussen het beheren van geld en het managen van beleggers.

Gedragseconoom Meir Statman schreef ooit: "Financiële adviseurs profileren zich als investeringsmanagers, leveranciers van pillen om de markt te verslaan, terwijl ze in werkelijkheid vooral managers van beleggers zijn."

Voordat hij of zij geld namens u investeert, zal een goede financieel adviseur de tijd nemen om zijn proces uit te leggen en uw omstandigheden te begrijpen. Vermogensbeheer zonder doelstellingen werkt niet.

Lees ook: IEX Beste Keuze: vermogensbeheerders

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht