Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Koper niet te betalen; op naar aluminium?

Koper niet te betalen; op naar aluminium?

Koper is zo schreeuwend duur dat fabrikanten van bijvoorbeeld airconditioners op zoek gaan naar goedkopere alternatieven, bijvoorbeeld aluminium. Dat schrijft Bloomberg Business.

Een aanzienlijk deel van de vraag naar koper is afkomstig uit de airconditioning-industrie. In China gaat 15% van het koper naar airco’s voor thuisgebruik. De marktleider in de sector, het Japanse Daikin Industries, is van plan om tegen 2025 de helft van het koper in hun apparaten te vervangen door aluminimum.

Daikin gebruikt al sinds 2013 aluminium in hun producten en wil dat gaan uitbouwen, zegt woordvoerder Takashi Abe. Nu gebruikt het 90.000 ton koper per jaar, en maakt het meer dan 10% van alle airco’s in de wereld.

Lastig doorberekenen

"De flinke stijging in grondstofprijzen, vooral bij koper, zorgt voor veel hogere kosten bij airconditionerfabrikanten", zegt Song Jingxue, directeur van China Household Electric Appliance Research Institute. "Ze kunnen dit heel lastig doorberekenen aan de consument, omdat er weinig onderscheidend is aan het product zelf. Veel fabrikanten zien aluminium nu als betaalbaardere optie."

Check ook: 'Groene energie goudmijn voor grondstof koper'

Koper koerst op recordhoogte en zal waarschijnlijk niet snel dalen. Veel 'nieuwe energie'-bedrijven zitten ook te springen om het metaal, wat ook in de komende jaren tot hoge prijzen zal leiden. De prijs van aluminium stijgt nu, wat erop wijst dat bedrijven hun afhankelijkheid van koper willen afbouwen.

Koper verdient normaal gesproken de voorkeur, omdat het warmte en elektriciteit heel goed geleidt. Het wordt daarom veel gebruikt in verwarming, verkoeling en bekabeling. Aan de andere kant is aluminium lichter en - nu dus - goedkoper.

Willen consumenten wel?

Volgens Song is de grootste horde de vraag of consumenten wel een airco met aluminium willen. Doorgaans hebben ze namelijk liever exemplaren met koper erin, zo bleek tijdens de vorige 'koperbooms' in 2005 en 2011.

Song: "Mensen hebben de neiging om te denken dat koper beter is, omdat het duurder is. Dan nemen ze aan dat het van betere kwaliteit is. Het kan nog wel even tijd in beslag nemen voordat dat verandert."

Lees meer: Koper als het nieuwe goud

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht