Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
2 groene-energieaandelen met wind mee

2 groene-energieaandelen met wind mee

Het ziet er dit jaar niet zo best uit voor de energietransitie. Het ene na het andere windmolenproject op zee wordt afgeblazen vanwege gebrek aan interesse, nu de kosten zijn gestegen en de subsidies niet. Maar er zijn nog wel interessante beleggingen.

Steeds meer fossiele-energiebedrijven concentreren zich weer meer op hun oude métier van het olieboren. Bij overheden hebben de hoge energieprijzen en rentes gezorgd voor oponthoud bij het doorzetten van klimaatplannen.

Maria Elena Drew, hoofd van de ESG-researchafdeling van T. Rowe Price, vindt het begrijpelijk, maar het is naar haar mening een tijdelijke terugslag voor een proces dat tientallen jaren gaat duren.

Markten overdrijven

Eén minder investeringsjaar zegt volgens Drew niks over of groene energie een succes wordt of niet. Markten overdrijven. Ze deden dat in 2020 en 2021 toen de oliesector voorbarig werd afgeschreven, en doen het nu weer met clean tech.

Op de lange termijn hebben de momenteel hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen de urgentie van de energietransitie alleen maar versterkt. Vooral voor landen die weinig fossiele brandstoffen hebben binnen de eigen grenzen - de EU bijvoorbeeld, of Japan - is groene energie een manier om minder afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers.

Drew: “De energietransitie is een monumentale onderneming die vele decennia in beslag zal nemen. De uitvoering is bovendien complex, wat veel ups en downs zal opleveren naarmate het energieaanbod en de energievraag veranderen.”

Productiviteit

Drew denkt dat de groene transitie net als andere technologische revoluties de productiviteit positief kan beïnvloeden, zeker in combinatie met ontwikkelingen in de informatietechnologie. De productiviteitsgroei zit niet zozeer in de opwekking van groene stroom, maar veel meer bij efficiënter energieverbruik.

Consumenten

Voor consumenten waren in 2022 en 2023 vooral de hoge kosten van groene energie belangrijk, maar die zullen in de loop der tijd dalen.

Op termijn zullen consumenten volgens Drew steeds vaker ook mogen genieten van de voordelen, zoals het feit dat groenestroomprijzen minder fluctueren dan olieprijzen (mits de capaciteit op het stroomnet hoog genoeg is).

Overheden

Groene stroom is slechts de eerste fase van de transitie. De tweede fase wordt nog veel spannender, als de CO2-uitstoot aan de beurt is in de transportsector, zware industrie, luchtvaart, scheepvaart en landbouw. Allemaal sectoren die niet zo makkelijk kunnen overschakelen op groene stroom, maar wel op waterstof.

Een van de belangrijkste factoren bij de energietransitie zal de overheid blijven. Een goed management van de transitie en ondersteuning van bedrijven en technologiën is belangrijk, zolang dat maar niet ten koste gaat van de normale marktwerking.

Beleggers

Een belangrijk probleem bij vooral windenergieprojecten is momenteel dat toen de projectprijzen en -subsidies waren afgesproken, de kosten en de rente gingen stijgen. Grote investeringen die in tijden van lage rente en inflatie aantrekkelijk waren, zijn dat inmiddels niet meer en veel projecten kunnen niet meer kostenefficiënt worden afgerond.

De energie-analisten van Morningstar hebben niettemin twee Europese bedrijven gevonden die ze zouden aanraden: het Britse SSE Energy Services, dat zich heeft ingedekt tegen inflatie, en het Duitse RWE, waarvoor de analist een upside ziet van wel 50%.

Lees ook: 2 waterstofaandelen met potentieel voor een duurzame toekomst