Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Welke sectoren mijden Belgische beleggers?
Beeld: © iStock

Welke sectoren mijden Belgische beleggers?

Beleggen is een kwestie van keuzes maken, maar niet iedereen maakt dezelfde keuzes. Sommige beleggers laten zich leiden door hun persoonlijke of andere principes en mijden bepaalde sectoren die ze niet ethisch, duurzaam of rendabel vinden. Maar welke sectoren zijn dat?

De redactie van Beursduivel hield een enquête en vroeg of beleggers bepaalde beleggingssectoren uit principes mijden. Uit de 220 antwoorden die we ontvingen, blijkt dat de meeste beleggers (60%) geen specifieke sectoren vermijden en gewoon op zoek gaan naar de beste opties op het moment.

Wapens, tabak en biotech

Toch zijn er ook beleggers (40%) die wel bepaalde sectoren links laten liggen. De meest gemeden sectoren zijn de wapenindustrie (12%), de tabaksindustrie (8%), de biotechsector (7%) en de banksector (6%). Andere sectoren die minder vaak worden genoemd zijn onder andere de farmaceutische sector, de oliesector, de crypto-sector en de telecomsector.

De redenen om deze sectoren te mijden zijn divers. Sommige beleggers vinden ze te riskant, onvoorspelbaar of onvoldoende transparant. Anderen hebben morele bezwaren tegen het steunen van bedrijven die schadelijk zijn voor de mens, het milieu of de vrede. En weer anderen hebben gewoon een persoonlijke afkeer of voorkeur voor bepaalde sectoren.

Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.