Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggen voor gokkers

Beleggen voor gokkers

Veel beleggers hebben aan de zijlijn gestaan na een uitdagend 2022, terwijl anderen in paniek raakten toen de beurs 10% verloor in oktober. Vorige week stortte iedereen zich weer op aandelen: een klassieke door angst gedreven fout - een combinatie van slechte markttiming en slechte impulscontrole. 

Het probleem is dat dit gedrag zo destructief is voor een portefeuille. Maar u simpelweg vertellen dat u deze dingen niet moet doen, heeft mischien niet zoveel effect: dat negeert de realiteit van menselijk gedrag, inclusief de behoefte aan spanning en sensatie. Met alle risico's van dien voor onze portefeuilles.

Goed beleggen is saai. U kunt dat probleem overwinnen met deze bescheiden gedrags-hacks.

"Ik hou van speculatie, ik ben dol op markttiming en ik geniet van stockpicking"

Om onze eigen slechtste instincten en gedragingen te kanaliseren, hoeven we maar een paar kleine dingen te veranderen in ons beleggingsproces. Dan hebben we een degelijke portefeuille én de lol van het casino.

Hier zijn een paar kleine maar effectieve hacks die u thuis kunt proberen:

Herken uw gedragsrisico's

Dit zijn de basisprincipes:

  • Bijna niemand verslaat consequent de markt na aftrek van kosten en uitgaven
  • Samengesteld rendement werkt het beste als het niet wordt onderbroken
  • Niemand weet wat de toekomst zal brengen
  • Markten gaan op en neer

Als u deze basisprincipes begrijpt, weet u in ieder geval wanneer uw gedrag uw vermogen in gevaar brengt. Voor beleggen heeft dit de volgende consequenties:

  • Bouw een kernportefeuille op van voordelige index-ETF's
  • Diversifieer wereldwijd
  • Breng de portefeuille eenmaal per jaar weer in balans
  • Doe al het bovenstaande in de richting van uw financiële doelen en plan

Dit is het simpele deel; het moeilijkste is om het vol te houden.

Hoe houden we het vol? De kern- en satellietbenadering

Zie uw kernportefeuille als een kerstboom en alle andere beleggingen als de ornamenten die u aan die boom hangt. Dat betekent dat de kern van uw portefeuille voor 70 tot 80% die eenvoudige ETF-portefeuille moet zijn die hierboven is beschreven.

De satellieten zijn alle persoonlijke ideetjes waarmee u de boom wilt versieren: misschien bent u een fan van durfkapitaal, misschien denkt u dat India de volgende grote economische krachtpatser is. AI? Waarom niet...

Het maakt echt niet uit wat de satellieten zijn, zolang het u dwingt om uw kernportefeuille met rust te laten.

De cowboyrekening

Een aparte effectenrekening van een paar procent (niet meer dan vijf) van uw liquide vermogen wordt de plek voor speculatie. Market timing, stock picking, optiehandel, crypto, wat dan ook. Als het werkt - geweldig! Als het naar nul gaat, ach! Het is maar een paar procent en het heeft geen invloed op uw financiële plan of uw levensstandaard.

Zolang het maar uw gokbehoefte bevredigt (en gokkers zijn we allemaal!) en het u ervan weerhoudt om met uw primaire portefeuille te rommelen.

Lees ook: 3 pennystocks om te gokken op een volgende bull run