Word abonnee en neem Beursduivel Premium
De beste high-yield obligatiefondsen

De beste high-yield obligatiefondsen

High yield deed het sinds 2022 beter dan vele andere obligatiecategorieën, maar blijft net als aandelen recessiegevoelig. Een overzicht van Morningstars beste fondsideeën in deze categorie.

In 2022 kenden obligatiemarkten een van de grootste uitverkopen van de afgelopen decennia. De beleidsrente werd door de centrale banken in recordtempo verhoogd om de inflatie te beteugelen en dat zorgde ervoor dat aanvangsrendementen stegen doordat obligatieprijzen corrigeerden.

High yield deed het in die omgeving minder slecht dan langlopende staats- of bedrijfsobligaties omwille van hun lagere rentegevoeligheid. Momenteel krijgen beleggers die bereid zijn meer kredietrisico te nemen rendementen van ongeveer 7,1% en 8,5% voorgeschoteld in respectievelijk Europese en Amerikaanse hoogrentende obligaties.

De voorspelde recessie komt er (vooralsnog) niet

De vrees was dat in 2023 de agressieve renteverhogingen een recessie zouden gaan veroorzaken, wat gewoonlijk slecht nieuws betekent voor aandelen, maar ook voor hoogrentende obligaties.De Amerikaanse economie bleek echter veel veerkrachtiger dan economen aan het begin van dit jaar hadden voorspeld en die positieve verrassing was goed nieuws voor high yield.

Over de eerste 10 maanden van 2023 liet de activaklasse een winst van tussen de 5 en 6 procent in euro zien, merkbaar beter dan de brede obligatie-indices. 

Aanvulling op aandelen en obligaties

Hoewel hoogrentende obligaties inkomensgerichte beleggingen zijn en geen eigendom in een bedrijf vertegenwoordigen, hebben ze wel gemeenschappelijke kenmerken met aandelen. Zo zullen beide activaklassen goed presteren bij een verbetering van de economie of de prestaties van het bedrijf in kwestie, terwijl verslechterde omstandigheden tot een prijsdaling kunnen leiden.

Daarnaast hebben ze normaliter een lage correlatie met andere obligatiesectoren, zoals staats- of bedrijfsobligaties met een hoge(re) beleggingskwaliteit omdat hun kredietrisico hoger en renterisico lager ligt.

Hoogrentende obligaties kunnen dus gebruikt worden om zowel inkomsten als diversificatie te genereren in een portefeuille met staatsobligaties en aandelen. Ze hebben historisch gezien op de lange termijn vergelijkbare rendementen opgeleverd als aandelenmarkten, maar met een lagere volatiliteit door de aanwezige inkomenscomponent.

Fondsen met een positieve beoordeling

Morningstar-analisten volgen verschillende high-yieldstrategieën nauwgezet. Hieronder volgt een lijstje van positief beoordeelde fondsen binnen de euro-, dollar- of wereldwijde hoogrentende-obligatiecategorieën. Ze zijn gerangschikt volgens hun Morningstar Medalist Rating, waarbij ieder fonds in de lijst minstens één van de pillar ratings op High of beide op Above Average heeft.

HSBC GIF Euro High Yield Bond, PGIM Broad Market US High Yield Bond en Robeco’s (European) High Yield fondsen krijgen de hoogste onderscheiding.

Robeco High Yield heeft de tand des tijds doorstaan en wordt geleid door doorgewinterde beheerders. De managers vermijden geconcentreerde belangen in afzonderlijke namen en spreiden hun beleggingen doorgaans over een gediversifieerde portefeuille van ongeveer 250 emittenten.

Hun voorkeur voor bedrijven met solide fundamenten resulteert doorgaans in een iets hogere gemiddelde kredietrating dan veel concurrenten en verklaart deels waarom het fonds beter standhield tijdens periodes van marketvolatiliteit. Aan de andere kant blijft het fonds soms achter bij meer agressieve rivalen wanneer de kredietmarkten zich herstellen zoals in 2021.

PGIM Broad Market US High Yield Bond profiteert ook van een indrukwekkend team. De beheerders van dit fonds geven de voorkeur aan goede bedrijven met een middelmatige financiële gezondheid die het potentieel hebben om te verbeteren boven bedrijven met zwakke fundamenten.De strategie heeft op alle fronten sterke resultaten opgeleverd, maar is niet immuun voor tegenvallers. Het fonds kreeg bijvoorbeeld te maken met een terugval van 21% tijdens de marktcorrectie begin 2020.

HSBC GIF Euro High Yield Bond heeft het de voorbije drie jaar lastig gehad, maar het fonds blijft zijn Morningstar Medalist Rating van Gold behouden. De compromisloze focus op risico en waarderingen vereist een aantrekkelijke risicopremie voordat het kredietrisiconiveau van de portefeuille te kan worden verhoogd. Deze gedisciplineerde filosofie, gecombineerd met een sterke effectenselectie, is van cruciaal belang voor de aantrekkingskracht van het fonds. 

Thomas De Fauw is analist multi-asset fondsen bij Morningstar Benelux.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 01 maart

  1. China inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  2. Aegon jaarcijfers
  3. Corbion jaarcijfers
  4. Heijmans jaarcijfers
  5. IMCD jaarcijfers
  6. NL inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  7. EU Inkoopmanagersindex industrie feb (def)
  8. EU inflatie feb (voorlopig)
  9. EU werkloosheid feb
  10. VS inkoopmanagersindex diensten S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht