Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Welkom in de wondere wereld van Mixed Reality
Beeld: iStock

Welkom in de wondere wereld van Mixed Reality

In het kielzog van augmented reality (AR) verwachten beleggers veel van aandelen in mixed reality. Deze bedrijven combineren de digitale en fysieke wereld via populaire headsets en digitale platforms. Alex Sirois gaat op InvestorPlace op zoek naar 3 aandelen waarmee je deze wondere wereld kunt binnenstappen.

De AR-industrie verwacht de komende jaren een sterke groei. Gemiddeld komen de meeste voorspellingen uit rond de 30% tot 35% samengestelde jaarlijkse groei tot 2030. De opmars van augmented reality belooft veel goeds voor Meta Platforms, Apple en Qualcomm. 

Meta omarmt metaverse

Meta Platforms heeft metaverse omarmt, meer dan welk ander bedrijf in Silicon Valley dan ook. De naam is zelfs erop aangepast en de focus van het bedrijf ligt op AR-innovatie, mixed reality headsets, AR-ontwikkelplatforms en een apps- en gamewinkel met mixed reality-aanbiedingen. Meta investeert groots in Reality Labs, waar het ook veel geld blijft verliezen. Over de eerste negen maanden van 2023 was Reality Labs goed voor een verlies van 11,47 miljard dollar, tegen 2 miljard een jaar eerder.

Beleggers maken zich wel zorgen over deze verliezen, maar het aandeel drijft nog altijd op de advertentie-inkomsten bij Facebook en andere social media-apps. De marketinginkomsten zijn in dezelfde periode gestegen en beleggers kunnen profiteren naarmate het macro-economische plaatje verbetert. De divisie Reality Labs biedt natuurlijk een sterk groeipotentieel als de nieuwe werkelijkheid doorbreekt.

Apple moet het vooral hebben van de technologie

Apple betreedt het AR-speelveld vooral via zijn App Store. Het werkt ook aan een AR headset, maar die zal duur zijn in aanschaf en de verkoopverwachtingen zijn laag. De lancering van de Vision Pro headset wordt begin 2024 verwacht. Dat zou het eerste nieuw ontwikkelde product van Apple zijn in meer dan tien jaar. De verwachtingen zijn hooggespannen en dat kan een positief effect hebben op de aandelenkoers.

Een eerste tipje van de AR-sluier werd al opgericht en ondertussen gaat Apple door met het verfijnen van VisionOS Beta. Beleggers moeten vooral focussen op de technologie van Apple en de eerste reacties van gebruikers die toegang hebben tot betaversies daarvan zijn positief. Dat kan een signaal zijn dat Apple op de goede weg zit met zijn Vision Pro.  

Qualcomm combineert chips, AR en dividend

Qualcomm is een halfgeleiderbedrijf dat ook zwaar inzet op AR. Het is de combinatie van chips, AR en dividend, wat het aandeel aantrekkelijk maakt. De chipproducent biedt een dividendrendement van 2,48%, wat relatief hoog is. Qualcomm kan volgens Sirois een topspeler worden onder de chipproducenten, zeker als marktleider in chips voor standalone VR-headsets.

De Snapdragon-chipset van Qualcomm wordt toegepast in AR-producten. En het Snapdragon XR2-platform ondersteunt de ontwikkeling van AR. Qualcomm ontwikkelt zelf ook AR-brillen en meerdere systemen op chips voor headsets en brillen.

Lees ook: 3 groeiaandelen in de belangstelling van hedgefunds

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 04 maart

  1. Henkel Q4-cijfers
 2. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht