Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Top 10 aandelen om te kopen en te houden
Beeld: iStock

Top 10 aandelen voor de lange termijn

Het grootste deel van Frankels lijst bestaat uit groeiaandelen, of er zijn bij een aandeel duidelijke katalysatoren voor groei aan te wijzen. Maar ook een waarde-aandeel ontbreekt niet. Wat te denken van Berkshire Hathaway? Het beleggingsvehikel van niemand minder dan Warren Buffett, een waardebelegger pur sang, ontbreekt niet op de lijst.

Verder overheersen techbedrijven met een ontwrichtende kracht of een enorm marktaandeel. Hierbij de top tien van Frankel, met een korte motivatie erbij.

1. CrowdStrike

Cyberbeveiliging wordt steeds belangrijker en zeker als het gaat om cloudgebaseerde beveiliging. CrowdStrike is een bedrijf dat werkt aan veilige data in de cloud. Het platform is zeer effectief in het detecteren van de nieuwste bedreigingen. Hoe meer gebruikers, hoe effectiever het wordt. Dit geeft CrowdStrike een concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven. Het bedrijf zet bijna $3 miljard per jaar om, de vrije kasstroommarge bedraagt 26%. Er is veel groeiperspectief.

2. PayPal

PayPal is een geldmachine, ondanks dat de koers zo’n 75% is gedaald ten opzichte van zijn piek. Beleggers waren teleurgesteld toen de groei in 2022 vertraagde en eerdere doelstellingen naar beneden moesten worden bijgesteld. Daar kwam angst voor een recessie bij. Maar PayPal is nog steeds een sterk en zeer winstgevend bedrijf.

Er zijn 430 miljoen actieve gebruikers die gebruik maken van PayPal. En betaaldienst Venmo verwerkt ongeveer $1,3 biljoen aan betalingen op jaarbasis. De prognose voor de vrije kasstroom voor 2023 bedraagt $5 miljard. PayPal koopt massaal eigen aandelen in. Het aandeel wordt verhandeld tegen de laagste koers/omzetverhouding ooit en een verwachte koers/winstverhouding van 12.

3. MercadoLibre

MercadoLibre wordt wel de Amazon van Latijns-Amerika genoemd. Het is een favoriet aandeel van Frankel. Het bedrijf beheert een e-commerce marktplaats in onder meer Brazilië en Argentinië. Maar de activiteiten zijn veel breder. Zo beschikt het ook over een snelgroeiend betalingsplatform met de naam Mercado Pago, een logistieke dienst met de naam Mercado Envios, en een snelgroeiende en zeer winstgevende kredietactiviteit genaamd Mercado Credito.

De marktplaats zette $10,5 miljard aan goederenvolume in het tweede kwartaal van 2023 om. Dat is 47% meer dan een jaar eerder. Mercado Pago verwerkt bijna $170 miljard aan betalingen op jaarbasis. Beide onderdelen groeien snel, maar bevinden zich nog in een relatief vroeg stadium. Als e-commerce en fintech in Latijns-Amerika de komende jaren verder groeien, dan kan MercadoLibre daar op lange termijn van profiteren.

4. Airbnb

Het is Airbnb gelukt om een complete industrie te ontwrichten. Het bedrijf begon in 2007 met luchtmatrasjes te verhuren en is nu een bepalende partij in de reisbranche. Airbnb heeft meer dan 4 miljoen verhuurders die accommodaties op het platform aanbieden. In het laatste kwartaal werden meer dan 113 miljoen overnachtingen geboekt voor in totaal $18,3 miljard. Dat komt neer op een groei van 17% op jaarbasis.

Bovendien is Airbnb ook zeer winstgevend en heeft het nog heel veel groeimogelijkheden. Daarom vindt het management dat de waardering van het aandeel de kansen op lange termijn niet weerspiegelt, mogelijk een reden om aandelen in te kopen.

5. Shopify

Shopify beheert een marktplatform waar bedrijven hun producten online kunnen verkopen, met een focus op kleine bedrijven. Het platform biedt een all-in infrastructuur die bedrijven helpt om het hele proces te vereenvoudigen, met oplossingen voor betalingsverwerking en logistiek. Juist die benadering om e-commerce eenvoudig mogelijk te maken heeft het bedrijf groot gemaakt.

Het bedrijf is jong en de markt ontzettend groot. E-commerce staat nog in de kinderschoenen en vertegenwoordigt iets meer dan 15% van de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten. Shopify is de nummer twee met een krachtig ecosysteem. Het aandeel koerst nog altijd ver onder het piekniveau. Daarom is Shopify volgens Frankel een geweldige kans voor de lange termijn.

6. Intuitive Surgical

Robotchirurgie heeft grote voordelen ten opzichte van bibberende mensenhanden. Het Da Vinci-systeem voor chirurgische ingrepen is een marktleider en helpt het bedrijf aan een gestage inkomstenbron. Intuitive Surgical heeft een marktaandeel van ongeveer 80% wereldwijd. En het heeft veel ruimte om te groeien. Op veel internationale markten kan de implementatie van robotchirurgie nog decennialang een groeikatalysator zijn.

7. Walt Disney

Walt Disney klinkt als een sprookje. Toen de pandemie zijn pretpark- en filmactiviteiten pijn deed, leefde de Disney+ streamingdienst juist op. Daardoor is die dienst veel sneller uitgegroeid tot een grote speler. Disney zoekt nog hoe het van Disney+ een winstgevend bedrijf kan maken, maar het gaat duidelijk de goede kant op. De markt absorbeert prijsverhogingen met weinig impact op het aantal abonnees.

In 2023 is de vraag naar themaparken en films zeer sterk ondanks inflatie en recessievrees. Daarnaast kondigde Disney onlangs aan dat het de komende tien jaar $60 miljard zal investeren in zijn themaparken en cruisemaatschappijen. Met de streamingsdiensten biedt Disney een ultieme combinatie van persoonlijke ervaring en een technologisch groeibedrijf. Frankel denkt dat dit mogelijk het veiligste aandeel op zijn lijst is. En Disney heeft nog steeds een enorm winstgroeipotentieel naarmate de nieuwere bedrijfsonderdelen zich ontwikkelen.

8. Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway bezit een rijke portefeuille van zo’n 60 dochterondernemingen en daarnaast aandelen in bedrijven ter waarde van ongeveer $355 miljard met enorme belangen in onder andere Apple, Bank of America, Chevron, American Express en Coca-Cola. Als Berkshire een beleggingsfonds zou zijn, was dit het grootste actief beheerde beleggingsfonds ter wereld.

Warren Buffett beheert nog steeds het grootste deel van Berkshire's beleggingen. Ondanks zijn enorme omvang produceert Berkshire nog steeds voortreffelijke rendementen en zal in de nabije toekomst de S&P 500 blijven overtreffen. Buffett is al jaren bezig om ervoor te zorgen dat het bedrijf in goede vorm blijft, ook als hij er niet meer is. Regelmatig kocht hij aandelen terug en dat is een goed teken voor geduldige langetermijnbeleggers.

9. Amazon

Amazon heeft een dominante positie op de Amerikaanse e-commercemarkt en is ook met Amazon Web Services marktleider in de clouddiensten. Het heeft een aanzienlijke voorsprong op Microsoft en Alphabet. Er is nog genoeg ruimte voor groei. E-commerce wordt nog lang niet maximaal gebruikt. En de cloudsector is relatief jong en zal naar verwachting in omvang verviervoudigen tot $2,3 biljoen in 2032. Amazon heeft ook veel potentieel op andere gebieden, zoals gezondheidszorg, supermarkten en buurtmarkten.

10. Alphabet

Alphabet is vooral bekend door zijn zoekmachine Google. Het bedrijf heeft echter veel meer toekomstig potentieel dan alleen de dominante zoekmachine. Het bedrijf valt uiteen in twee hoofdsegmenten: Google Services en Google Cloud. Google Services omvat het enorme zoekplatform, maar ook YouTube, Google Play, Gmail, Android, Chrome en de Nest-producten.

Dit deel van het bedrijf verdient het meeste geld met advertenties, maar er zijn ook aanzienlijke inkomsten uit hardware en in-app aankopen. Google Cloud zijn de clouddiensten van het bedrijf en is de nummer drie op de markt. Het marktaandeel groeit, maar de markt als geheel heeft ook nog enorm veel groeipotentieel. Dit bedrijfsonderdeel kan de komende jaren de grootste groeimotor zijn, naast de investeringen in verschillende veelbelovende bedrijven in een vroeg stadium.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 04 maart

  1. Henkel Q4-cijfers
 2. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. D'Ieteren Q4-cijfers
  6. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  7. EU producentenprijzen jan
  8. Target Q4-cijfers
  9. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht