Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Pauze kan technisch aantrekkelijk zijn voor de Magnificent Seven
Beeld: lucky-photographer (via iStock)

Is huidige zwakte een instapmoment voor Magnificent 7?

De grote techaandelen, ook wel Magnificent Seven genoemd, hebben in november forse winsten geboekt, wat de waardering flink oprekte. Een pauze in hun opmars kan dan een aantrekkelijk instapmoment opleveren. Ed Carson duikt op Yahoo Finance wat dieper in de 'grote zeven' om te kijken hoe magnifiek ze nog zijn.

De Magnificent Seven, bestaande uit Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla, lijken momenteel even een pas op de plaats te maken, of zijn zelfs in beurswaarde teruggevallen. Smallcaps en sectoren zoals industrie, bouw, financials en de reissector deden het beter. Dat kan voor de Magnificent Seven een technisch kooppunt opleveren.

Microsoft en Amazon zijn onlangs onder de koopzones beland. Nvidia en Meta dalen verder dan hun technische kooppunten. Apple is juist niet ver verwijderd van een kooppunt. Alphabet bevindt zich nog in een koopzone, maar daalde weer onder andere technisch belangrijke niveaus. Carson zoomt in op de zeven sterspellers. 

Microsoft

Microsoft piekte onlangs, maar daalde daarna weer en zakte zelfs onder een technisch kooppunt. Het aandeel Microsoft veerde weer terug noteert nu 6,8% boven het 50-daags voortschrijdende gemiddelde. Mogelijk willen beleggers even wachten om te zien wat het aandeel doet. De prestaties van het aandeel ten opzichte van de S&P500 (relatieve kracht), is de afgelopen dagen gedaald, maar bevindt zich in de buurt van een hoogtepunt. De winst- en omzetgroei van Microsoft zijn de afgelopen drie kwartalen bescheiden gegroeid.

Amazon 

Het aandeel Amazon daalde onlangs licht, volgens een analyse van MarketSmith koerst het onder een technisch kooppunt. Toch sloot Amazon dicht bij piekstanden en koerst nu 7,1% boven een stijgende 50-dagenlijn. De relatieve kracht ten opzichte van de S&P500 ligt iets onder de jaarpiek.

Nvidia 

Ook het aandeel Nvidia staat wat onder druk en testte de 50-dagenlijn. Het koerst nu onder de 21-dagenlijn en ook onder een technisch kooppunt. In de afgelopen weken sloot het aandeel vaker lager, met nog een paar verliesdagen eind oktober. Er is slechts één opwaartse dag geweest met een bovengemiddeld volume sinds eind augustus.

In de afgelopen kwartalen is de winstgroei en de omzet gestegen en het bedrijf is een leider is op het gebied van AI-chips. Maar de concurrentie neemt toe. Microsoft en Amazon hebben bijvoorbeeld onlangs hun eigen AI-chips onthuld, waarmee ze hun afhankelijkheid van Nvidia willen verminderen.

Meta 

Meta heeft ook koersverlies geïncasseerd. Het komt van een dieptepunt, met onlangs een weekverlies van bijna 4%, waardoor het onder een technisch kooppunt belandde. Mogelijk willen beleggers wachten om te zien of het aandeel consolideert, al is het maar voor even. Omzet en winst zijn de afgelopen kwartalen toegenomen.

Apple

Het aandeel Apple kwam onlangs terug van een dieptepunt nabij de 21-dagenlijn en nadert weer een technisch kooppunt. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van $2,95 biljoen. Dat is de hoogste waardering ter wereld, maar het voelt de adem van Microsoft in zijn nek. Apple heeft nog nooit een waardering van $3 biljoen bereikt. De winstgroei van Apple is de afgelopen drie kwartalen toegenomen tot 13%, maar de omzet is de afgelopen vier kwartalen gedaald op jaarbasis.

Tesla

Tesla is het enige aandeel van de Magnificent Seven dat recent de S&P500 overtrof. Als het verder stijgt, nadert het een nieuw instapmoment. De relatieve kracht ten opzichte van de index is de afgelopen maand wat op en neer gegaan, maar vertoont nog steeds een neerwaartse trend vanaf de piek van juli 2023. Eind november leverde Tesla zijn eerste Cybertruck af.

De winst van Tesla is in 2023 gekelderd, met een daling van 37% op jaarbasis in het derde kwartaal. Het is een gevolg van toegenomen concurrentie en forse prijsverlagingen en kortingen. De omzet over heel 2023 kan lager uitvallen dan een jaar eerder. Analisten zien volgend jaar een opleving van de groei, maar hebben de prognoses voor 2024 naar beneden bijgesteld.

Alphabet

Het aandeel Alphabet, vooral bekend van zoekmachine Google, heeft een aantal dagen van koersdalingen met hoge volumes achter de rug. Het aandeel bevindt zich nog in een koopzone, maar onlangs verloor het aandeel 3,5% in een week en zakte het onder het voortschrijdend 50-daagse gemiddelde. De relatieve kracht ten opzichte van de S&P500 is gedaald naar een dieptepunt in vier maanden. Winst- en omzetgroei namen wel toe.

Magnifiek als breder gespreid kan worden

De techaandelen bewegen mee op de AI-hype. Nvidia en Microsoft lopen daarin voorop. Maar ook Meta, Google en Amazon doen mee in de ontwikkelingen. Tesla beweert dat het een grote AI-speler zal zijn. Apple legt er minder de nadruk op, al investeert het techbedrijf behoorlijk in kunstmatige intelligentie. 

De Magnificent Seven zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het beursrendement in 2023. Of beleggers meteen moeten toehappen nu de waarderingen een technisch kooppunt naderen, is de vraag. Omdat de marktrally zich verbreedt, kan het verstandig zijn om breder te spreiden, deels weg van megacaps.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 05 maart

  1. Japan inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  2. Chi inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  3. Bayer Q4-cijfers
  4. TKH Q4-cijfers
  5. EU inkoopmanagersindex diensten feb (def)
  6. EU producentenprijzen jan
  7. Target Q4-cijfers
  8. VS Inkoopmanagersindex industrie S&P feb (def)
  9. VS Inkoopmanagersindex diensten ISM feb 53 volitaliteit verwacht
  10. VS fabrieksorders jan
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht