Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Tot ziens, Apple en Tesla! Dit zijn de nieuwe Magnificent Seven voor 2024
Beeld: iStock, Kameleon007

Tot ziens, Apple en Tesla! Dit zijn de nieuwe Magnificent Seven voor 2024

De Magnificent Seven beleefden een buitengewoon jaar in 2023. De zeven grootste aandelen stegen elk 49% of meer. Tezamen waren zij zelfs verantwoordelijk voor het grootste deel van de winst van de S&P500. Dat zal moeilijk te evenaren zijn, maar in 2024 krijgen zeven nieuwe aandelen de kans om een glansrol te vervullen.

Nicholas Jasinski stelt op Barron’s zijn ‘Super Seven’ aan ons voor.

De titel Magnificent Seven wordt momenteel gedragen door de aandelen Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla. Zij zijn naar marktkapitalisatie de grootse namen in de S&P 500 en zorgden op eigen kracht voor het grootste deel van de jaarwinst van de index.

Het is onwaarschijnlijk dat deze aandelen vergelijkbare rendementen in 2024 gaan behalen. Ze zijn bovendien sterk geconcentreerd in slechts drie sectoren: informatietechnologie, communicatiediensten en consumentengoederen. 

Bij beleggen is spreiding van groot belang. Daarom is het tijd voor een Magnificent Seven die beter gespreid is. Toch neemt Jasinski het merendeel van de oude samenstelling over in zijn nieuwe lijst. Alphabet, Amazon, Microsoft en Nvidia blijven.

Hij schrapt Apple, Meta en Tesla. Daarvoor in de plaats geeft hij de voorkeur aan Berkshire Hathaway, UnitedHealth Group en Visa. Hij behoudt dus een focus op de megacaps. Nog altijd is zijn lijst sterk gericht op snelgroeiende technologietrends, aangevuld met een mix van andere sectoren. 

De afvallers

Tesla heeft twee tumultueuze jaren achter de rug, met een daling van 65% in 2022 en een verdubbeling in 2023. Die stijging werd echter niet gedreven door Tesla's fundamentals. Desondanks wordt het aandeel verhandeld tegen 62 keer de voor 2024 geraamde winst. Die staat onder druk en zal naar verwachting onder het niveau van 2022 blijven. Het Chinese BYD is Tesla voorbijgestreefd in verkoopaantallen.

Apple is onverminderd populair bij analisten, maar het kampt met problemen op de korte termijn. De verkopen van de iPhone en Mac-computers staan onder druk. Toch noteren de aandelen bijna op recordhoogte, tegen 28 keer de voor 2024 verwachte winst.

De keuze om Meta te schrappen vond Jasinski moeilijker. In 2023 profiteerde de koers van een efficiëntieslag. Een herhaling daarvan zal moeilijk worden omdat analisten kostenstijgingen zien terugkeren. Zelfs Mark Zuckerberg verkoopt de laatste tijd aandelen. Analisten zijn nog steeds positief, maar hanteren koersdoelen die slechts 5% boven de huidige prijs van Meta liggen. Daarom vindt Jasinski Alphabet een betere keuze. 

De 7 potentiële uitblinkers in 2024:

  • Alphabet
  • Amazon
  • Berkshire Hathaway
  • Microsoft
  • Nvidia
  • United Health Group
  • Visa

Alphabet - marktkapitalisatie: $1,77 biljoen

Er zijn zorgen over Alphabet, vooral na de grote winst van vorig jaar. Niemand weet hoe generatieve AI de zoekmachine zal beïnvloeden. Daarbij loopt chatbot Bard achter op rivaal ChatGPT. Het aandeel koerst tegen 20 keer de geschatte winst over 2024 en dat maakt het tot de goedkopere aandelen onder de Magnificent Seven.

Politieke reclamecampagnes in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen kunnen de zoekmachine en YouTube een boost geven, terwijl de groei van Google Cloud naar verwachting zal versnellen. Kostenbesparingen zijn nodig, maar er is meer dan $100 miljard aan cash beschikbaar. Het bedrijf heeft dus de financiële armslag om dit jaar aandelen terug te kopen. En dan is de AI-hype er ook nog.

Amazon.com - marktkapitalisatie: $1,56 biljoen

Amazon krijgt van veel analisten een koopadvies, en waarom niet? Consument hebben nog geld en zullen in 2024 de e-commercekant van het bedrijf stimuleren, terwijl nieuwe AI-as-a-service-inkomsten de prestaties van de cloud-tak goed zullen doen. De winst per aandeel zal in 2024 naar verwachting met 36% stijgen en de vrije kasstroom met 66%. Het aandeel is niet goedkoop, maar lager gewaardeerd dan in de afgelopen tien jaar.

Berkshire Hathaway - marktkapitalisatie: $799 miljard

Berkshire Hathaway zorgt voor meer spreiding. Warren Buffett staat nog altijd aan het roer van het conglomeraat met belangen in industriële en nutsbedrijven, naast uitgebreide verzekeringsactiviteiten. Via Berkshire Hathaway blijft er zelfs blootstelling aan Apple, mocht de iPhone-maker toch een sterk jaar hebben. De overnamekas van $150 miljard geeft Buffett ruim voldoende munitie voor een mogelijke deal of aandeleninkoop. Het aandeel lijkt redelijk geprijsd op 19 keer de winst. 

Microsoft - marktkapitalisatie: $2,79 biljoen

Microsoft strijdt met Apple om de titel grootste bedrijf ter wereld naar marktkapitalisatie. Microsoft kan daarbij profiteren van zijn voorsprong in AI, terwijl Apple juist worstelt met zijn groei. Het aandeel Microsoft is niet goedkoop, maar als AI verder groeit, maakt dat misschien niet uit.

Nvidia - marktkapitalisatie: $1,31 biljoen

De resultaten van Nvidia spreken voor zich. De inkomsten zullen meer dan verdubbelen in het huidige fiscale jaar dat eindigt in januari. De vraag naar grafische kaarten overtreft verreweg het aanbod. Ook voor het volgende boekjaar zijn de verwachtingen hoog, met een verwachte groei van 57% voor de omzet en 69% voor de winst per aandeel.

Cuda, het software-ecosysteem, moet het bedrijf helpen om zijn dominantie te behouden. Nvidia heeft het meest geprofiteerd van de AI-hausse, maar zelfs na de enorme rally zien de aandelen er met 26,8 keer de winst nog redelijk geprijsd uit. Voor Jasinski is Nvidia een vanzelfsprekende toevoeging.

UnitedHealth Group - marktkapitalisatie: $498 miljard

Wat de economie ook doet, mensen moeten nog steeds hun ziektekostenverzekering betalen, medicijnen innemen en de dokter bezoeken. Dit is dus een defensieve versterking van het exclusieve zevental. UnitedHealth profiteert van schaalgrootte in commerciële en Medicare Advantage-zorgverzekeringen, biedt zorg via OptumHealth en apotheekdiensten via OptumRx. Het management verwacht dat de winst per aandeel dit jaar met 10% toeneemt. Het aandeel heeft wat in te halen, nadat de koers in 2023 maar nauwelijks is gestegen.

Visa - marktkapitalisatie: $529 miljard

Visa is een sterk bedrijf dat profiteert van schaal- en concurrentievoordelen en ruime winstmarges. De omzet van de betalingsverwerker zal naar verwachting met 10% toenemen en de winst per aandeel met 13% à 15%. Meer betalingsverkeer via het netwerk kost niet meer om te verwerken, dus elke extra betaling betekent bijna alleen maar meer winst.

Het aandeel wordt verhandeld tegen minder dan 26 keer de voor 2024 verwachte winst, twaar dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld 30 keer was. Visa voegt als nieuwkomer zowel groei als defensieve eigenschappen toe aan de Magnificent Seven van 2024.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 mei

    1. China handelsbalans april
    2. Argenx Q1-cijfers
    3. Hemelvaartsdag, Euronext Amsterdam regulier open
    4. Philips €0,85 ex-dividend
    5. DSM-Firmenich €2,50 ex-dividend
    6. Allfunds €0,0935 ex-dividend
    7. Coca-Cola EP €0,74 ex-dividend
    8. TKH €1,70 ex-dividend
    9. Bank of England - rentebesluit Onveranderd (5,25%)
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht