Word abonnee en neem Beursduivel Premium
UBS: goud- en zilverprijs kunnen dit jaar verder stijgen
Beeld: iStock

UBS: goud- en zilverprijs kunnen dit jaar verder stijgen

De goud- en zilverprijzen zulen in 2024 verder oplopen, omdat de Federal Reserve waarschijnlijk later dit jaar zal beginnen met renteverlagingen. Dat verwacht de Zwitserse zakenbank UBS. Ligt een nieuw all-time high voor goud in het verschiet?

Afgelopen week besloot de Federal Reserve het belangrijkste rentetarief, de federal funds-rate, ongewijzigd te laten. In de toelichting op dit rentebesluit liet Fed-voorzitter Jerome Powell weten dat een eerste renteverlaging in maart onwaarschijnlijk is. Maar de algehele verwachting is dat de Fed op een later moment alsnog de eerste rentestap gaat zetten.

Dat is goed nieuws voor beleggers in edelmetalen. Een lagere rente maakt goud en zilver een aantrekkelijker alternatief voor obligaties. Edelmetalen keren immers geen rente uit. Het enige potentiële rendement op een belegging in goud of zilver is de eventuele winst bij verkoop.

Als de belangstelling van beleggers voor goud toeneemt, kan dat de goudprijs een impuls geven, zegt edelmetalenspecialist Joni Jeves van UBS tegen de Amerikaanse website CNBC.

Zwakkere dollar drijft goudprijs op

Hij wijst erop dat de goudprijs een negatieve correlatie heeft met de rentetarieven. Maar er speelt nog wat anders. Lagere rentetarieven leiden tot een verzwakking van de dollar. Dat maakt goud goedkoper voor niet-Amerikaanse beleggers, en ook dat leidt tot toenemende vraag.

Behalve de rentestand is ook de geopolitieke situatie van belang voor de goudprijs. Sinds de aanval van Hamas in Israël op 7 oktober zoeken meer beleggers hun toevlucht in goud als veilige haven. Zoals u kunt zien in onderstaande grafiek zit de goudprijs sinds de oorlog in Gaza in de lift, met enkele tussentijdse dips. Een paar weken geleden stond een all-time high van $2.100 per troy ounce op de borden.

Als we UBS mogen geloven, zit er nog meer in het vat. “Wij denken dat beleggers hun vermogen richting goud zullen alloceren in een periode met veel economische onzekerheid en geopolitieke risico's", zegt Jeves.

De zilverprijs kan een inhaalslag maken

Ook de vooruitzichten voor zilver, het 'arme broertje' van goud, zijn gunstig, volgens UBS. Zilver heeft een iets minder sterke reputatie als veilige haven dan goud. Dat is waarschijnlijk een deel van de verklaring voor waarom de zilverprijs is achtergebleven bij de goudprijs. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de zilverprijs (blauwe lijn) en de goudprijs (grijze lijn).

Als de Fed begint met renteverlagingen, zou daar echter wel eens verandering in kunnen komen. Teves houdt rekening met een inhaalslag van zilver ten opzichte van goud.

Hij wijst erop dat de zilverprijs sterk samenhangt met de kracht van de economie, omdat zilver tal van industriële toepassingen kent. Zo wordt zilver gebruikt voor de productie van auto's, zonnepanelen, sieraden en elektronica.

Lees ook: Goudprijs kan verder omhoog, verwacht Edin Mujagic

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 22 februari

  1. Kinepolis Q4-cijfers
  2. Japan samengestelde inkoopmanagersindex feb
  3. NL prijzen bestaande koopwoningen jan
  4. Aalberts Q4-cijfers
  5. Besi Q4-cijfers
  6. Arcadis Q4-cijfers
  7. ForFarmers Q4-cijfers
  8. Van Lanschot Kempen Q4-cijfers
  9. EU samengestelde inkoopmanagersindex feb volitaliteit verwacht
  10. EU inflatie jan (definitief) volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht