Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Feike Goudsmit van Capital Group over 2024

5 zekerheden in onzekere tijden

Wat kan er in een jaar tijd toch veel veranderen. Begin 2023 was er alom pessimisme op de markt en zetten beleggers zich schrap voor een recessie.

De Amerikaanse economie toonde zich echter opmerkelijk veerkrachtig, de inflatie ging rap omlaag en de Amerikaanse aandelen in de S&P 500-index stegen met 26,3%. 2024 is, zeker voor aandelenbeleggers, positief begonnen. Maar hoe verder? 

Denkend aan 2024 biedt Feike Goudsmit van Capital Group beleggers vijf belangrijke handvatten.

1. In 2024 zal politiek het nieuws domineren

"Meer dan de helft van de wereldbevolking, van Taiwan tot Zuid-Afrika, gaat naar de stembus. In de VS gaat het politieke debat vooral over immigratie, internationaal beleid en sociale thema's en het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen een ongekend felle strijd zullen opleveren. De onzekerheid over de Amerikaanse verkiezingen zal waarschijnlijk leiden tot hogere marktvolatiliteit, vooral tijdens de voorverkiezingen.

Het goede nieuws? Voor geduldige beleggers biedt volatiliteit ook mogelijkheden. De politiek richt vaak het vizier op hoogwaardige bedrijven en dit kan interessante beleggingsmogelijkheden opleveren. Beleggers kunnen sterke overtuigingen hebben over welke kandidaat of politieke partij het land in de juiste richting zal sturen, maar historisch gezien heeft de partij die wint nooit veel invloed op het marktrendement op lange termijn.

Vanaf 1936 was het tienjaars rendement van Amerikaanse aandelen (zoals gemeten door de S&P 500) aan het begin van een verkiezingsjaar 11,2% op jaarbasis als een Democraat won en 10,5% in de jaren waarin een Republikein zegevierde."

2. Cash is minder aantrekkelijk dan gedacht

"In 2023 gingen beleggers van risicomijdend naar verliesmijdend. Uit vrees verschoven beleggers miljarden naar contanten en vergelijkbare instrumenten. Het is normaal om bij grote onzekerheid te zoeken naar veiligheid. De aantrekkelijke rentes op geldmarktfondsen gaven ook vertrouwen.

Maar toch is cash misschien minder aantrekkelijk als je bedenkt wat je laat liggen. Beleggers hoeven alleen maar naar het vierde kwartaal van 2023 te kijken om te zien dat aan de zijlijn blijven staan risico's met zich meebrengt. De S&P 500, een brede maatstaf voor Amerikaanse aandelen, steeg met 11,69% in het kwartaal dat eindigde op 31 december 2023, en de Bloomberg US Aggregate Index, een brede maatstaf voor de Amerikaanse obligatiemarkt, steeg met 6,82%.

Beleggers die aan de zijlijn blijven staan, zouden mogelijkheden in de toekomst kunnen mislopen en hun langetermijndoelen in gevaar kunnen brengen. Ik denk zelf dat we aan de vooravond staan van een belangrijke overgang, met aantrekkelijke mogelijkheden in aandelen en obligaties voor langetermijnbeleggers."

3. Ook in het AI-tijdperk blijft diversificatie van belang

"Doorbraken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) hebben de wereld in hun greep en de aandelenkoersen van een aantal megacap- techbedrijven zijn fors gestegen. Het heeft geleid tot een sterkere concentratie op de Amerikaanse aandelenmarkt dan in het dotcomtijdperk. In december 2023 waren de tien grootste bedrijven in de S&P 500 goed voor 30,9% van de marktkapitalisatie. Ter vergelijking: in maart 2000 ging het om een weging van 26,6% voor de tien grootste bedrijven.

Omdat zo'n klein aantal Amerikaanse tech-aandelen een zo groot deel van het totale marktrendement genereert, lag het vorig jaar niet voor de hand om veel aandacht te schenken aan de voordelen van diversificatie. Maar een brede spreiding van portefeuilles over verschillende regio's en sectoren is nog altijd essentieel als beleggers hun doelstellingen door alle marktcycli heen willen blijven nastreven."

4. De comeback van obligaties is nog maar net begonnen

"In 2022 zakten obligaties tegelijk met aandelen voor het eerst in 45 jaar een heel kalenderjaar lang. De volatiliteit op de obligatiemarkt hield een groot deel van 2023 aan. Maar de afgelopen maanden is het beeld een stuk rooskleuriger geworden. Nu de inflatie sneller daalt dan verwacht, heeft de Federal Reserve aangegeven de rentetarieven niet verder te verhogen, en dit nieuws heeft in het vierde kwartaal een rally veroorzaakt op de obligatiemarkten.

In het verleden was het einde van een verkrappingscyclus altijd een goed moment voor obligaties. Omdat de rendementen in alle kredietsectoren flink zijn gestegen en elke vertraging van de economie kan leiden tot renteverlagingen, zouden obligaties in 2024 zomaar eens een comeback kunnen maken. Obligaties zouden wel eens snel weer kunnen worden waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren: een bron van inkomsten en diversificatie bij een neergang van de aandelenmarkt."

5. Markten waren altijd veerkrachtig

"In al die jaren dat ik in de beleggingswereld zit, was er nooit echt een goed moment om te beleggen. Er waren altijd vele goede redenen waarom het beter was om te wachten. Wie op zijn hoede is, zal in deze omstandigheden wellicht verre willen blijven van beleggen, behalve als hij de mogelijkheden ziet en wil benutten. Het nieuws zorgt voor onrust op de korte termijn, maar de fundamentals van bedrijven geven richting aan de markten op de lange termijn."

Feike Goudsmit, managing director Benelux, Noord-Europa, Frankrijk en Midden-Oosten bij Capital Group

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 12 april

  1. Japan industriële productie maart
  2. NL faillissementen maart
  3. Dui inflatie maart
  4. VK industriële productie feb
  5. Fra inflatie maart
  6. Ahold Delhaize ex €0,61 dividend
  7. BAM ex €0,20 dividend
  8. SBM Offshore AvA
  9. BlackRock Q1-cijfers
  10. Citigroup Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht