Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Hierdoor blijft 'berg contanten' ook in 2024 hot
Beeld: iStock

Hierdoor blijft 'berg contanten' ook in 2024 hot

Bedrijven bezitten een enorme berg aan cash. Aan het eind van het derde kwartaal van 2023 zat er een recordbedrag van $4,4 biljoen aan contanten in kas. Komt daar verandering in als het monetaire beleid gaat kantelen? Volgens analisten op Bloomberg.com blijft de berg contanten onverminderd hoog.

Er blijkt nog volop handel te zijn in cash. Dagelijks worden miljarden in geldmarktfondsen gestort. Sinds het begin van het jaar is $128 miljard toegevoegd aan Amerikaanse geldmarktfondsen, volgens data van het Investment Company Institute.

Een paar maanden geleden was de grote vraag wat beleggers met hun cash gaan doen als de Fed het rentebeleid wijzigt. Een lagere rente maakt het aanhouden van cash immers minder aantrekkelijk. Maar een renteverlaging laat nog op zich wachten. En hoe langer het duurt voordat de centrale bank haar rente verlaagt, hoe langer geld in geldmarktfondsen rendeert. Bedrijven geven hun geld ook niet zo makkelijk uit. 

Wat doet het Fed-beleid met de cash-beleggingen?

Het lijkt erop dat 2024 toch aantrekkelijk blijft voor cash. Het is een groot verschil met al die jaren dat de rente kunstmatig laag werd gehouden. De omslag kwam na de pandemie en de agressieve renteverhogingen in 2022. Geldmarktfondsen wonnen aan aantrekkingskracht en het resultaat was dat er vorig jaar meer dan $1 biljoen naar geldmarktfondsen stroomde.

Het had ook effect op de rentecurve. De korte rente steeg tot boven die voor schuldpapier met langere looptijden. De rentevergoeding op 3-maands T-bill brengt momenteel zo’n 5,37% op. Dat is meer dan een procentpunt boven de 10-jaars rente. Nu beleidsmakers hinten op aanstaande renteverlagingen, is de vraag hoelang deze muur van contanten zal blijven bestaan. 

Analisten van BlackRock Citi Global Wealth en UBS Asset Management verwachten dat een groot deel van de $6 biljoen aan activa van geldfondsen gaat verhuizen naar aandelen, kredieten en zelfs verder uit de Treasury-curve.

JPMorgan Chase verwacht dat slechts een klein deel van de contanten, zo’n $500 miljard, kan wegstromen, omdat het grootste deel van het geld wordt gebruikt voor cashmanagement of liquiditeitsdoeleinden. Barclays vindt contanten bovendien relatief aantrekkelijk ten opzichte van aandelen. 

Cash blijft van belang

Bedrijven zien cash als strategische flexibiliteit. De berg contanten bij bedrijven is volgens de Carfang Group als percentage van het bruto binnenlands product gestegen van 12% in maart 2020 naar 16% vanaf het derde kwartaal vorig jaar als gevolg van de liquiditeitsschok tijdens de pandemie. Contant geld is fundamenteel voor de bedrijfsbalans.

Sommige bedrijven hebben hun geldbeleggingen dan ook verhoogd. Meta Platforms verhoogde zijn allocatie naar geldfondsen naar $32,9 miljard aan het einde van het jaar, vergeleken met $29,6 miljard eind september. Amazon had 39,2 miljard dollar in geldfondsen aan het einde van 2023 tegen 20,4 miljard dollar het kwartaal daarvoor. Qualcomm zag zijn geldmiddelen en kasequivalenten stijgen naar $8,13 miljard eind vorig jaar, bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. 

Cash levert nog steeds inkomen op

Jerome Schneider van obligatiebelegger Pimco, moedigt beleggers die inkomsten willen behouden aan om renteblootstelling toe te voegen, in het bijzonder een- tot tweejarig schuldpapier. Zodra de Fed de rente verlaagt, zijn beleggers te laat om een hoger inkomen te realiseren.

Zelfs met renteverlagingen in het verschiet, verwacht Peter Crane (Crane Data LLC) weinig beweging in de liquiditeiten. Volgens hem blijven geldmarktfondsen dit jaar op peil en dat komt door de ongerustheid over het banksysteem en onverzekerde deposito's. Hij verwacht niet dat geldmarktfondsen dit jaar zullen slinken.

Lees ook: Amerikaanse veerkracht: de Fed heeft ruimte om te wachten

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 12 april

  1. Japan industriële productie maart
  2. NL faillissementen maart
  3. Dui inflatie maart
  4. VK industriële productie feb
  5. Fra inflatie maart
  6. Ahold Delhaize ex €0,61 dividend
  7. BAM ex €0,20 dividend
  8. SBM Offshore AvA
  9. BlackRock Q1-cijfers
  10. Citigroup Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht