Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Europeaan verdringt Elon Musk van zijn 1e plek op de rijkenlijst
Beeld: iStock

Europeaan verdringt Elon Musk van zijn 1e plek op de rijkenlijst

Forbes heeft voor de 37e keer een lijst met rijken der aarde opgesteld. Maar het miljardairsfeestje lijkt over, want voor het tweede jaar op rij nam zowel het aantal miljardairs als hun totale vermogen af. Dit jaar nam een Europeaan het stokje over van Elon Musk als aanvoerder van de rijkenlijst. 

Bijna de helft van de 2640 miljardairs heeft zijn rijkdom zien afnemen. Zij hadden last van dalende aandelenkoersen en stijgende rentetarieven. Het aantal mensen met een vermogen van tien cijfers daalde van 2668 naar 2640.

Bijna de helft van de mensen op de lijst is armer dan een jaar geleden, hoewel u daar niet echt medelijden mee hoeft te hebben. Want gezamenlijk bezitten de miljardairs nog altijd $12,2 biljoen. Dat is zo’n $500 miljard minder dan in maart 2022. 

Nieuwkomers

Forbes heet 150 nieuwkomers welkom in de miljardairsclub. Daaronder bevinden zich sterren als basketbalspeler LeBron James ($1 miljard), golfheld Tiger Woods ($1,1 miljard) en Toto Wolff ($1 miljard), de Formule1-topman bij Mercedes.

De gemiddelde leeftijd van de miljardairs is 65 jaar. Maar er zijn ook genoeg jongeren die in korte tijd superrijk zijn geworden: de lijst van Forbes telt 15 mensen van 30 jaar of jonger. De rijkste nieuwkomer onder de jongeren is Mark Mateschitz ($34,7 miljard), die het belang van 49% in Red Bull heeft geërfd van zijn vader.

Stijgers

Bernard Arnault, topman van LVMH, mag zich nu de rijkste persoon ter wereld noemen. Het is de eerste keer sinds 1987 dat een Fransman de befaamde ranglijst aanvoert. Recordomzet en -winst hebben de aandelen van LVMH 18% hoger gedreven.

Arnault, die naar schatting $211 miljard waard is, heeft het afgelopen jaar $53 miljard aan zijn fortuin toegevoegd. Interessant is dat ook de rijkste vrouw op aarde uit Frankrijk komt. Dat is Françoise Bettencourt Meyers ($80,5 miljard), wier grootvader L’Oréal oprichtte. 

Dalers

Diverse namen zijn van de lijst verdwenen en anderen kregen een lagere notering. Het meest opvallend was de val van cryptomiljardair Sam Bankman Fried, zijn zakenpartner Gary Wang en Kanye West, die buiten de nieuwe lijst vielen. Elon Musk ($194,6 miljard), topman van Tesla, Twitter en SpaceX, moest zijn toppositie op de lijst afstaan aan Bernard Arnault. Onder andere de overname van Twitter zette druk op de koers van Tesla.

Musk bezat $39 miljard minder dan het jaar ervoor. Op de derde plek is Jeff Bezos ($168 miljard) te vinden. Zijn vermogen kelderde met $57 miljard als gevolg van een koersdaling van 38% voor Amazon. Larry Ellison ($107 miljard), medeoprichter van softwaregigant Oracle, is te vinden op de vierde plaats. De top vijf wordt gecompleteerd door beleggingsgoeroe Warren Buffett ($106 miljard), topman van Berkshire Hathaway.

Rijk zijn kan overal

De ultra-rijken zijn trouwens overal op de aardbol te vinden. De lijst bestrijkt 77 landen over de hele wereld: twee meer dan vorig jaar. Hoewel een Europese miljardair op nummer 1 staat, bevinden nog steeds de meeste miljardairs zich in de VS. Daar wonen 735 miljardairs die gezamenlijk $4,5 biljoen waard zijn. Buiten Arnault bestaat de complete top tien uit Amerikanen.

China (inclusief Hong Kong en Macau) staat op de tweede plek qua herkomst: de 562 Chinese miljardairs zijn goed voor een vermogen van $2 biljoen. De top drie wordt gecompleteerd door India, met 169 miljardairs die samen $675 miljard waard zijn. Ondanks oorlog en westerse sancties presteerden Russische miljardairs dit jaar beter dan de rest van ’s werelds rijke elite.

De Russische miljardairs konden verliezen die ze hadden geleden na de invasie van Oekraïne grotendeels goedmaken. Zo keerden 25 miljardairs terug op de lijst. Rusland telt dit jaar 105 miljardairs die gezamenlijk een vermogen van $474 miljard bezitten. Dat is een forse toename vergeleken met de 83 Russische miljardairs met een gezamenlijk vermogen van 320 miljard dollar in het voorgaande jaar.

A list of the richest people in the world in 2024.

Lees ook: De 10 belangrijkste lesen van Warren Buffett

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 19 april

  1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
  2. WDP Q1-cijfers
  3. EU producentenprijzen maart
  4. VK detailhandelsverkopen maart
  5. Fra ondernemersvertrouwen april
  6. KPN €0,098 ex-dividend
  7. CM.com jaarvergadering
  8. NSI jaarvergadering
  9. American Express Q1-cijfers
 2. 22 april

  1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht