Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De chipsector: de nieuwe smeerolie voor de wereldeconomie
Beeld: iStock

De chipsector: de nieuwe smeerolie voor de wereldeconomie

De chipsector wordt, na het olietijdperk, ook wel gezien als het nieuwe smeermiddel van de economie. Boegbeeld en dragende speler van de AEX is machinebouwer ASML, maar hoe kunt u eenvoudig wereldwijd gespreid beleggen in deze industrie? 

Vijf aanjagers van groei

Grofweg zijn er vijf grote trends die bijdragen aan de vraag naar de producten van machinebouwers en naar chips zelf. De meest bekende zijn de digitalisering van de economie, de gestage elektrificatie van het wereldwijde wagenpark en meer recent – onder leiding van Nvidia – de snelle opmars van kunstmatige intelligentie.

Maar er zijn nog twee drijvende krachten achter de vraag die de industrie interessant maken om als belegger op uw radar te houden. Een daarvan is het ‘Internet of things’. Dat is het geheel aan apparaten dat via internetverbindingen met andere apparaten of systemen in contact staat en daarmee gegevens uitwisselt. Het andere is ‘Advanced manufacturing technology’. Dat laatste is het gebruik van innovatieve technologieën om bestaande producten te maken én nieuwe producten te creëren. Hoe deze aanjagers zich vertalen in cijfers over de sector?

De sector in (groei)cijfers

Van mobiele telefoons tot (spelletjes)computers en van auto’s tot vliegtuigen, er zijn chips in verwerkt. En voorlopig zal de sector de wind nog mee hebben. In het Factbook 2023 van de Semiconductor Industry Association (SIA) – een terugblik die elk jaar wordt herzien – valt te lezen dat de markt is gegroeid van $139 miljard in 2001 naar $556 miljard in 2023. Onderzoeker en denktank Precedence Research kwam voor het jaar 2023 uit op een vergelijkbaar cijfer van $545 miljard. Bovenal kijken ze vooruit. In hun onderzoek ‘Semiconductor market size 2023-2033’ hebben ze becijferd dat de sector in 2033 naar verwachting een grootte van ruim $1.137 miljard bereikt. Dat komt voor het komende decennium neer op een Compound Annual Growth Rate (CAGR) – ofwel jaarlijkse groeivoet – van zo’n 7,65%. 

Beleggen in de chipsector met internationale spreiding

U kunt aandelen van Advanced Micro Devices (AMD), Texas Instruments of natuurlijk Nvidia kopen. Echter, beleggen in individuele aandelen is over het algemeen risicovoller dan gespreid beleggen door middel van een beleggingsfonds of ETF. 

Wie wil profiteren van de robuuste groei van de sector, kan dat in één transactie breed gespreid doen met de VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (ISIN IE00BMC38736). Voor slechts 0,35% aan jaarlijkse kosten belegt u via de beurs van Frankfurt of Milaan wereldwijd in 25 bekende en minder bekende namen: van ASML en Intel tot en met Teradyne en eerdergenoemde namen. De Verenigde Staten is qua aandelenposities met ruim 75% (valutair) hofleverancier, gevolgd door Nederland (ruim 12%) en Taiwan (bijna 10%).

Het is een pure play ETF, bedrijven dienen minstens 50% van hun omzet te behalen met de productie van halfgeleiders en/of halfgeleider-gerelateerde apparatuur om in aanmerking te komen voor opname. Daarnaast maakt een deel van de bedrijven uiteraard zelf chips. Het dividend – ongeveer 1% procent – wordt automatisch herbelegd. Overigens is het (onderliggende) dividend logischerwijs niet zo hoog, het is een behoorlijk kapitaalintensieve sector met hoge investeringen.

En dan de risico’s. U weet het, beleggingen kunnen fluctueren en eerdere resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Er is sprake van valutarisico. De titel noteert in euro’s, maar er zitten veel buitenlandse bedrijven in en/of bedrijven die hun omzet grotendeels in het buitenland halen, zoals ASML. U loopt dus valutarisico én marktrisico. Als financiële markten onder druk staan, dan zult u dat merken. Ook de hogere aandelenwaardering voor de sector vormt een risico, de groeiverwachtingen moeten wel waargemaakt worden.

Wat nog meer? De beleggingstitel scoort liefst 5 sterren bij Morningstar. Ook de Morningstar Sustainability Rating™ krijgt de maximale score: vijf wereldbollen. Het fonds belegt dus in aandelen die goed scoren op duurzaam ondernemen én een kleinere CO2-voetafdruk hebben dan hun sectorgenoten. 

Samengevat is de indexvolger interessant voor langetermijnbeleggers die aandelenrisico kunnen en willen dragen en die binnen de portefeuille ruimte willen inlassen voor ‘de nieuwe smeerolie voor de wereldeconomie’ met solide groeiperspectief. Meer weten over het ETF? Klik dan hier.

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.   De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van de auteur van dit artikel staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Saxo Bank is een handelsnaam van BinckBank N.V.. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Meer informatie over de specifieke productrisico’s kunt u lezen op de productpagina’s.Wie Hans volgt, weet dat hij belegt als een voetbalcoach. In zijn artikelen en webinars komt u dan ook geregeld robuuste verdedigers (vastrentende waarden) of flegmatieke flankspelers (opties) tegen. Hans schrijft en vertelt daarnaast graag over beleggingsthema's, fondsbeleggen en portefeuilleopbouw. Hans is sinds 2000 werkzaam bij Alex, Binck en nu Saxo. In 2014 rondde hij de opleiding Senior Beleggingsadviseur met succes af. Met het Academy-team won hij tweemaal de Gouden Stier. Verder is Hans co-auteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en vaste columnist van FiscAlert en levert hij geregeld bijdragen aan diverse media.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 september

    1. Economische groei Q2 2e raming (NL)
    2. Prijzen koopwoningen aug (NL)
    3. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Fra)
    4. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Dld) 42,4 volitaliteit verwacht
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (eur)
    6. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VK)
    7. Chicago Fed-index aug
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VS)
  2. 24 september

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Jap)
    2. Reserve Bank of Australia rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht