Word abonnee en neem Beursduivel Premium
3 koopwaardige dividendaandelen met aantrekkelijke waardering
Beeld: iStock

3 koopwaardige en fors afgeprijsde dividendaandelen

De combinatie van gestage dividendgroei, een lage volatiliteit en een aantrekkelijke waardering is zeldzaam. De Amerikaanse website The Motley Fool tipt drie aandelen die aan al deze criteria voldoen.

De dividendgroeiaandelen Unilever, The Hershey Company en Lamb Weston zijn tussen 19% en 28% gedaald ten opzichte van hun piek en daardoor aantrekkelijk, schrijft Josh Kohn-Lindquist op The Motley Fool. Het zijn aandelen om te kopen en dan heel lang te houden, vindt hij.

Hij wijst erop dat deze aandelen vijfjarige bèta's hebben die ruim onder de 1 liggen. De Bèta is een graadmeter van de volatiliteit (beweeglijkheid) van de aandelenkoers van een bedrijf in vergelijking met de bredere markt. Lage bèta's van minder dan 1 horen vaak bij betrouwbare, stabiele bedrijven. De combinatie van een lage volatiliteit van de aandelenkoers en een gestage dividendgroei tegen een aantrekkelijke waardering biedt volgens Kohn-Lindquist een aantrekkelijke koopkans. We lopen de drie getipte aandelen even langs.

1. Unilever

Unilever is eigenaar van meer dan 400 merken, waaronder Dove, Rexona, Knorr, Conimex, Ola en Prodent, die worden verkocht in meer dan 190 landen. Dagelijks gebruiken zo’n 3,4 miljard mensen de producten van deze levensmiddelengigant. Toch koerst het bedrijf bijna 20% onder zijn piek. Na de resultaten over het eerste kwartaal veerde de koers wat op en steeg deze met 8%. Toch zijn een koers/winstverhouding van 19 en het dividendrendement van 3,6% volgens The Motley Fool nog altijd aantrekkelijk en het is ook beter dan de respectievelijk 25 en 1,4% van bijvoorbeeld de S&P500-index.

Er zijn volgens Josh Kohn-Lindquist twee belangrijke redenen om enthousiast te blijven over de langetermijnvooruitzichten van Unilever. Ten eerste haalt het concern 59% van de omzet uit opkomende markten en breidt het zijn aanwezigheid uit in landen met een hoog groeipotentieel zoals India, Brazilië, China en Indonesië. In 2023 steeg de omzet met 15% in Latijns-Amerika en met 7% in Azië-Pacific en Afrika. Unilever is goed gepositioneerd om profiteren van de groei van de middenklasse wereldwijd.

Ten tweede kondigde het bedrijf onlangs aan dat het de ijsactiviteiten afsplitst. Deze activiteiten drukken op de groei van de kasstroom, omdat de benodigde infrastructuur voor de keten van gekoelde producten kapitaalintensief is en verschilt van de rest van de activiteiten van Unilever.

2. The Hershey Company

The Hershey Company is een Amerikaanse snoepfabrikant, met merken als Reese's en Rolo. Afgelopen jaar is de aandelenkoers met 29% gedaald. Het bedrijf kampt met een aantal uitdagingen. Zo zijn de cacaoprijzen sinds 2023 meer dan verdrievoudigd. Daarnaast stijgen de kapitaaluitgaven naar ongekende hoogten, een gevolg van de implementatie van een nieuw ERP-systeem (Enterprise Resource Planning). Dan is er ook nog de dreiging van GLP-1 medicijnen tegen zwaarlijvigheid en hun effect op snacks.

Ondanks deze omstandigheden heeft Hershey een robuuste 17% nettowinst- en vrije kasstroom-marge weten te behouden. Het bedrijf is actief in een recessiebestendige sector. De snacks genieten een aanhoudende populariteit bij alle generaties. Een terugkeer van de cacaoprijzen en  investeringen naar normale niveaus, kan grote impact hebben op de koers.

Momenteel wordt Hershey verhandeld tegen slechts 21 keer de winst, met een dividendrendement van 2,5%. Dat is een korting ten opzichte van de bredere markt en de eigen tienjaars gemiddelden. Dankzij deze korting, de kracht van de merken van Hershey en het potentieel op de langere termijn, biedt het aandeel volgens The Motley Fool een prima koopkans.

3. Lamb Weston

Lamb Weston heeft een koersdaling van 21% achter de kiezen. Het is onrustig rond het frietbedrijf, wat je niet direct verwacht bij diepvriesaardappelproducten. Maar net als Hershey, is Lamb Weston begonnen aan de implementatie van een nieuw ERP-systeem. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Tijdens het derde kwartaal zorgde de ERP-overgang voor een daling van 8% van het verkoopvolume als gevolg van negatieve effecten op de orderverwerking. Tot overmaat van ramp heeft de toegenomen kapitaalinvestering voor het vergroten van de productiecapaciteit in Nederland, Argentinië en China ervoor gezorgd dat de vrije kasstroom tijdelijk negatief is geworden. Toch heeft Lamb Weston de ambitie om de internationale verkopen te laten groeien van 15% van de omzet in 2022 naar 34% in 2024.

Zodra de kapitaaluitgaven normaliseren en de investeringen in groei beginnen te renderen, kan Lamb Weston een koopje zijn, met een koers/omzetverhouding van 1,9. Aangezien de wereldwijde vraag naar aardappelen op de lange termijn naar verwachting met 3% per jaar zal groeien en Lamb Weston klaar is voor internationale groei, kan het aandeel het beter doen dan de markt. Dit outperformancepotentieel, in combinatie met het groeiende dividend van het bedrijf en het feit dat slechts 15% van het nettoresultaat daarvoor gebruikt wordt, maakt het volgens The Motley Fool tot een aantrekkelijke koopkans.

Lees ook: 7 Grondstoffenaandelen met hoge dividenden

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 20 juni

  1. Consumentenvertrouwen juni (NL)
  2. Investeringen april (NL)
  3. Werkloosheid mei (NL)
  4. Producentenprijzen mei (Dld)
  5. Van Lanschot Kempen beleggersdag
  6. Bank of England rentebesluit (VK) 5,25%
  7. Azerion jaarvergadering
  8. Woningbouw en bouwvergunningen mei (VS)
  9. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
  10. Philadelphia Fed-index juni (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht