Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

'2015 wordt jaar van volatiliteit'

Dat schrijven Matthias Scheiber en Daniel Caderas, fondsbeheerders multi-asset beleggingen bij Schroders, in het rapport ‘Mult-Asset Insights Normalisation of the volatility environment’.

Schroders rekent voor komend jaar op een toenemende volatiliteit. ‘Richting 2015 denken wij dat een trage economische groei en een potentieel lagere inflatie, in combinatie met monetaire verkrapping kan zorgen voor permanent meer volatiliteit.’ Volgens Schroders komen dit soort grotere bewegingen zo’n 2 tot 3 keer per jaar voor. De fondsbeheerders baseren zich daarbij op cijfers over de afgelopen 20 jaar. ‘Daarom zal de volatiliteit lager liggen dan in de afgelopen 2 jaar’, zo concluderen zij.

VS als enige winnaar

‘Beleggers zijn steeds meer gefocust op het wereldwijde inflatierisico, terwijl de centrale banken langzaam aan terugkeren naar een meer ‘normale’ rentecyclus. In de Verenigde Staten blijft de inflatie historisch laag, terwijl de arbeidsmarkt druk zet. Wij verwachten dat de arbeidsmarkt verder herstelt en dat de lage energieprijzen de Amerikaanse economie zullen ondersteunen, omdat het besteedbaar inkomen van de Amerikanen relatief stijgt. De Verenigde Staten lijkt dus de enige winnaar in het verhaal van de lage inflatie, want de opkomende markten en Europa weten er niet van te profiteren.’

Geen deflatie in Europa

Scheiber en Caderas verwachten echter geen deflatie in Europa. ‘De lage inflatie geeft een boost aan de koopkracht en we hebben nog geen Japan-achtige toestanden kunnen ontdekken waarbij mensen hun uitgaven uitstellen. We zien zelfs een klein herstel in de uitgavenpatronen. Wij zijn daarom van mening dat deflatie vermeden zal worden.’

In de opkomende markten is nog wel voorzichtigheid geboden. ‘Opkomende markten zijn kwetsbaar voor een normalisatie van het beleid door de Federal Reserve en voor een sterkere dollar’, besluiten de fondsbeheerders.

Door Lucia Rodenburg

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 juni

    1. Vergadering OPEC+
  2. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht