Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Typisch Aalberts

Typisch Aalberts

Het interview vergeet ik nooit. Wat een rook en stank. Daar stond ik dan in het lommerijke Langbroek met de koppakking van mijn auto naar z'n moer. Jan had ook niet zo gauw een nieuwe voor me :-) Was het 2011 of 2012? Helaas heb ik geen link, het interview verscheen alleen op papier in IEXProfs.

Kenners hebben het intussen al door, ik had een paar jaar geleden de eer Jan Aalberts te interviewen, toen nog CEO van Aalberts Industries. Intussen is deze oprichter en grootaandeelhouder van zijn Aalberts met pensioen. Niet alleen die pech - was dure grap - met mijn auto is mij bijgebleven.

De precieze woorden en cijfers weet ik niet meer. Die doen er ook niet toe. Het gaat om het idee en het principe. Dit antwoordde Aalberts zo ongeveer op mijn vraag over hoe hij, als oude rot, omging met de crisis najaar 2008 en begin 2009, toen de wereld even helemaal stilstond:

Onze omzet was op een geven moment eenderde lager
Onze koers was met driekwart afgekomen
Dat is te veel, dacht ik bij mijzelf
Ik kocht toen bij

Nogmaals, vang me niet op die eenderde (of was het nou de helft?) en driekwart (of was het nou de helft?). Met deze paar simpele zinnen legde Aalberts uit waar het om gaat bij beleggen. Laag kopen, hoog verkopen, kijk naar winst- en omzet(groei) en laat de waan van de dag vooral links liggen.

Warren Buffett denkt én doet ook zo. Nee, geen tijd verspillen aan het doen van voorspellingen en andere blablaba en geprietpraat, maar gewoon sommen maken en dan beslissen. Ik noem niet voor niets Buffett. Die kocht vorige week oliebedrijf Philips66 bij. Ja, u leest het goed: oliebedrijf. HAL is ook zo'n hut.

Terug naar Aalberts. Was dat handig van De Jan om bij te kopen?

 

 

Altijd dat ene zinnetje

Dit is wel een hele lange inleiding om het over die overname vandaag van Aalberts te hebben: Ushers Machine & Tool in de VS. Nooit van gehoord. U ook niet. Zo klein is het. De jaaromzet is ongeveer 40 miljoen euro en dan dat zinnetje dat er áltijd bij komt bij overnames van Aalberts (ANP):

De acquisitie draagt direct bij aan de winst per aandeel

En zo heeft Aalberts vanaf 1975 zich met tientallen van dergelijke overnames langzaam maar gestaag de AEX in gewerkt. Uiteraard is deze overname niet van gisteren of vandaag - Aalberts zal het bedrijf al lang op de korrel hebben gehad - maar de timing is op het oog natuurlijk aardig.

De onderneming is niet beursgenoteerd, maar de koersen komen het bord afgerold en Aalberts doet een overname. Kan bijna geen toeval zijn :-) Zal mij ook niet verbazen als Meneer Jan ook nu weer zit te rekenen achter zijn pensioengeraniums:

Es even kijken...
De koers van Aalberts is zoveel afgekomen...
Maar de omzet...

Nog één ding: er was nóg een bedrijf op het Damrak dat net als Aalberts ook met kleine overnames steeds groter werd: u voelt de bui al aankomen, Imtech. Ik denk dat 'm daar meer in de rotte bedrijfscultuur zat dan verkeerde overnames - achteraf is het gemakkelijk - maar Risico Is Er Altijd En Overal.

Laat één ding een geruststelling zijn: ik moet de naam van de CEO van Aalberts opzoeken. Ja, echt. Zo vaak is die man in het nieuws, publiciteit  en de spreekwoordelijke Stan Huygens Journaals, zo u wilt. Niet dus. Hij maakt sommen, denk ik. Dat is dan een gunstig teken. Mijn excuses, Jan Pels :-)

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 15 mei

    1. ABN Amro Q1-cijfers
    2. InPost Q1-cijfers
    3. Allianz Q1-cijfers
    4. Commerzbank Q1-cijfers
    5. RWE Q1-cijfers
    6. Thyssenkrupp halfjaarcijfers
    7. ASMI €2,75 ex-dividend
    8. NL economische groei Q1 (voorlopig)
    9. NL consumentenuitgaven maart
    10. NL internationale handel maart
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht