Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Stopt het feest op de Amerikaanse beurs?

Stopt het feest op de Amerikaanse beurs?

Sinds 2009 steeg de Amerikaanse beursindex met 36% gemiddeld per jaar. Een fenomenale prestatie die elke soort van belegging overtreft. Met zo’n stijging kan het niet anders dat velen over hun beursprestaties pronken en het fantastisch vinden hoe de portefeuille over een tijdspanne van amper 8 jaar verdriedubbelde.   

Na zo’n stijging is het logisch dat het feest ooit moet stoppen. Dit betekent na de felle stijging, zijdelings bewegende koersen of een correctie. Voldoende reden om in deze bijdrage steun en weerstand te controleren.

Steunen en weerstanden ontstaan doordat beurskoersen regelmatig op hetzelfde niveau standhouden. Vaak zijn dit ronde getallen, zoals 1500, 2000 en 2500 op de Amerikaanse S&P500 beursindex. Plaatst u de grafiek op lange termijn dan zijn die vorige toppen (weerstanden) en bodems (steunen) goed zichtbaar. Stijgt de beursindex echter doorheen zijn historische top, dan kunt u niet langer vergelijken met het verleden. Fibonacci is dan de uitgelezen tool om nieuwe koersdoelen te bepalen.

Wie of wat is Fibonacci?

Leonardo van Pisa was een wiskundige uit de 13de eeuw die boeken schreef. Dankzij zijn eerste boek schrijven we vandaag niet langer met Romeinse cijfers. En dankzij zijn derde boek verhoogt u het rendement op uw portefeuille!  

Fibonacci was de bijnaam van Leonardo en betekent in het Latijns: zoon van Bonaccio. Zijn vader reisde veel, nam zijn zoon regelmatig mee en tijdens de reizen met zijn vader schreef Fibonacci boeken. Zijn derde boek ging over de Fibonacci-reeks. Een reeks van getallen waarbij ieder getal steeds gelijk is aan de som van de twee voorgaande getallen: 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55…

De verhouding van een getal met zijn voorgaande is vanaf het derde getal uit de Fibonacci-reeks steeds gelijk aan 1,618. We noemen dit getal de golden ratio of Gulden Snede. Het wordt aangeduid met de Griekse Phi. Op internet vindt u ongetwijfeld interessante toepassingen afgeleid van Phi.

Koersdoelen en koerscorrecties

Vermenigvuldigt u het getal 100% en daarna telkens het resultaat met het getal Phi dan geeft dit 161.8%, 261.8%, 423.6%... Dit zijn de koersdoelen wanneer een aandeel doorheen een belangrijke weerstand breekt. We voegen daar ook het getal 200% bij.

Delen wij het getal 100% en daarna telkens het resultaat met het getal Phi dan geeft dit: 61.8%, 38,2% en 23,6%. We voegen daarbij ook 50%: de waarde tussen 0 en 100%. Dit zijn de mogelijke koerscorrecties na een lange stijging of de mogelijke koers-heroplevingen na een lange daling.

Behalve horizontale koersdoelen en -koerscorrecties maakt een technisch analist ook gebruik van Fibonacci spiralen, -bogen, -tijdzones en -schuine lijnen. Hierdoor verhoogt de betrouwbaarheid en krijgt hij niet enkel een voorspelling op basis van koers maar ook op basis van tijd.

 

S&P 500

U ziet op bovenstaande grafiek twee Fibonacci afbeeldingen. De eerste vertrekt van de bodem in 2009 en loopt tot de top in maart 2010.  Ziet u uit die beweging  de automatische steunlijn op 38,2% en de koersdoelen 127.2%, 161.8%, 261.8%?

De tweede beweging heb ik getekend vanaf de uitgesproken bodem van februari  2016 tot de top in maart op 2106. Ook hier ziet u de steunlijn op 38,2% die erop volgt.  Dit is tegelijk uw eerste controle dat u de top goed hebt gekozen. De automatische koersdoelen 127.2, 161.8, 200 en 261.8 zijn duidelijk.

Op figuur 2 ziet u dezelfde grafiek op 3 jaar. Naast de vorige Fibonacci-beweging heb ik nog een tweede toegevoegd op basis van de top in september 2016. Het koersdoel daarvan valt opnieuw samen met de weerstand  rond 2580 punten. Weliswaar kunt u 1% à 2% foutmarge toevoegen en zo verkrijgt u een weerstandszone van 2580 tot 2630 punten. 

Top of weerstand

Kan de beschreven weerstandszone breken? Absoluut, maar veel trendbeleggers zien dit signaal en nemen geen nieuwe positie zolang deze weerstand standhoudt.

Omgekeerd zijn 2500 en 2400 belangrijke steunen. Verbindt u tevens de bodems door schuine steunlijnen (S1 en S2) en de toppen door schuine weerstanslijnen (R1 en R2), dan verhoogt u de betrouwbaarheid van uw analyse.

Uit dit artikel onthouden we twee elementen uit de technische analyse die ons helpen om succesvol in aandelen te beleggen:

  1. Gebruik Fibonacci voor het bepalen van koersdoelen en koerscorrecties
  2. Gebruik bijkomende elementen om de betrouwbaarheid van uw analyse te verhogen.
Paul Gins is een veel gevraagd spreker en docent aan de EHSAL Management School in Brussel. Naast columns voor Beursduivel.be en Belegger.nl schrijft Gins voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en is hij zaakvoerder voor CompuGraphics nv. Daarnaast is hij de uitgever van TransStock en Beursgrafiek.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht