Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Chique en tactisch Unilever

Chique en tactisch Unilever

Dan nu de echte reden waarom Unilever voor Rotterdam en niet Londen kiest. Dit was een no brainer voor CEO Paul Groen & Duurzaam Polman. Die wil natuurlijk niet tussen al smeerkezen, stouterds en viezeriken in de FTSE 100 en MSCI UK Index staan.

Deze grafiek heb ik u al vaker gegeven. Het is een van de betere op het Damrak, zeker als het om onze grootmachten en juggernauts gaat. Zoveel hebben we daar nou ook weer niet van. Sterker nog, met Royal Dutch Shell en Unilever heeft u zo'n beetje de halve marktwaarde van Beursplein 5 te pakken.

Waarom is deze grafiek zo'n droom voor lange termijnbeleggers, pensioenfondsen, banken en verzekeraars? Trek al die prachtige gestage lijntjes - met steeds grotere bandbreedtes - de toekomst in en u hebt in 30 minuten alles uitgerekend wat u voor de komende tien, twintig of dertig jaar moet weten.

In feite ziet u hier niets anders dan hoe fraai Unilever uw euro's laat groeien, zonder u al te veel slapeloze nachten te bezorgen. 


Lange termijn

Er is echter één lijntje die u echter ongemoeid laat. Sterker nog, daar kijkt u niet eens naar. Dat is de koers. Mooi, dan bent u echt in de fundamentele traditie van Benjamin Graham aan het lange termijnbeleggen, met beroemde volgers als Warren Buffett. Dit plaatje vat dit zo perfect samen.


Die geef ik altijd in vaste combinatie met deze en die past ook goed bij Unilever. Toegegeven, het aandeel staat nu iets van 20% onder de top van vorig jaar. Dat is niet leuk en voelt niet goed, maar al sinds 1930 komt het aandeel elke keer sterker tevoorschijn uit iedere dip, daling, bearmarket en krach.

Waarom? Gewoon, omdat het concern per saldo door de jaren heen omzet, winst en winstgevendheid vergroot. Beleggen is eigenlijk simpel. We maken het ons zelf alleen moeilijk, omdat we voorspellen, het beter weten, gelijk willen krijgen, de beste willen zijn en snel, gratis en risicoloos rijk willen worden.  


De noteringen

Dit is wel een hele lange inleiding om te vertellen waarom het goed is voor Nederland dat Unilever Rotterdam als haar thuishaven neemt. Het moet gezegd worden, Unilever doet het met heel veel tact en laat veel activiteiten gewoon waar ze nu al zijn: in het VK. Nee, het is zeker geen hardcore cold turkey vertrek uit Londen.

Met dit gepolder bewijst Unilever wat mij betreft ook meteen dat het overwegend een Nederlands bedrijf is. Voor ons beleggers maakt het niet uit. De noteringen in Amsterdam, Londen en New York blijven, maar dat wisten we al. Vink, verder zijn koers en dividend et cetera niet afhankelijk van waar de hoofdzetel is.

Dat is ook weer niet helemaal waar. Ik noemde Morgan Stanley Capital International (MSCI) al even met haar indices. Inderdaad, Unilever was voor haar al het grootste Nederlandse fonds in de MSCI Netherlands Index. Het aandeel zit niet in de MSCI UK Index. Voor Royal Dutch Shell is het precies omgekeerd.

Dat is meer dan een formaliteit. Grote institutionele beleggers investeren door de bank genomen hier in Amsterdam in Unilever. De omzet is hier ook hoger dan aan de veel grotere London Stock Exchange. Ook hier geldt voor Royal Dutch Shell het omgekeerde (ofwel, kies alstublieft ook voor Nederland, Olies). 

Goed voor Nederland

Enfin, er verandert in de praktijk, zeker op korte termijn, niet zo heel veel voor Unilever, activeiten en personeel. Waarom is het dan goed voor ons land? Prestige is natuurlijk één, maar Nederland staat als vestigingsland voor bedrijven vandaag fier op de kaart, want Unilever is geen kleintje en niet de eerste de beste.

Op langere termijn is het zeker goed voor Rotterdam met al die chique banen op het hoofdkantoor wat zeker ook spin-off oplevert voor andere bedrijven. Ach, dat kunt u allemaal zelf ook bedenken en nogmaals, voor u als aandeelhouder maakt dat eigenlijk niet zoveel uit. Dan leest u dat verder maar in de pers.

Verder is het werkend en ondernemend leven op deze aardkloot een grote concurrentieslag en dit is gewoon Nederland - Engeland 1-0. Balletje Jantje Peters in de uiterste hoek op het oude Wembley. Ho, hij deed dat twee keer! Dus Shell? :-)

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. ArcelorMittal Q1-cijfers
    3. DSM Firmenich Q1-cijfers
    4. ING Q1-cijfers
    5. BAM Q1-cijfers
    6. ForFarmers Q1-cijfers
    7. Aedifica Q1-cijfers
    8. HelloFresh Q1-cijfers
    9. Shell Q1-cijfers
    10. RELX 41,8 pence ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht