Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'China klaar voor handelsoorlog'

'China klaar voor handelsoorlog'

De Chinezen zijn klaar om een handelsoorlog te ontketenen met de Verenigde Staten. Dit zou wel eens nadelig kunnen uitpakken voor de Amerikanen.

Dit zegt Robert Ross, hoogleraar Politieke Wetenschappen in een interview met Cnbc. Hij reageert onder andere op berichten van Larry Kudlow die genoemd wordt als nieuwe economische adviseur van president Donald Trump. De Amerikanen zouden azen op tarieven voor 60 miljard dollar aan Chinese producten. Volgens Kudlow zijn de Amerikanen bezig om een internationale coalitie samen te stellen.

Ross waarschuwt voor represailles van China. Dat blijkt onder andere uit een opinieartikel in de door de Chinese overheid gesponsorde Global Times. Daarin wordt gesteld dat de Chinese overheid zich hard moet opstellen tegen mogelijke tarieven en dat het land met vergelijkbare maatregelen moet komen.

Alleen maar duurder

Volgens Ross moet niet worden vergeten dat de Amerikanen profiteren van de goedkope Chinese exporten. Veel van dit soort producten wordt niet langer geproduceerd in de Verenigde Staten. Tarieven zouden ze alleen maar duurder maken.

Daarnaast is de Chinese markt van toenemend belang voor Amerikaanse bedrijven. Represaillemaatregelen van de Chinese overheid zouden nadelig kunnen uitpakken voor bedrijven als Apple en autofabrikant Buick.

Europa richting China

Ook vraagt Ross zich af welke coalitie de Amerikanen voor ogen hebben. Volgens Ross struikelen de Europese landen over elkaar heen om de handelsbetrekkingen met China te verbeteren.

Tenslotte denkt Ros dat een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China niet erg handig is met het oog op de onderhandelingen over het kernenergieprogramma van Noord-Korea. Het wordt lastig om steun te krijgen van China op het moment dat we het land als een tegenstander behandelen op het gebied van handelsbetrekkingen.

Handelstekort op recordniveau

Het handelstekort van de Verenigde Staten ten opzichte van China bereikt vorig jaar een recordniveau van 276 miljard dollar. Dit is volgens Ross niet het gevolg van politieke handelsbeslissingen.

De Amerikanen consumeren meer en de Chinezen sparen meer. In een dergelijke situatie zal het consumerende land altijd een hoog tekort hebben, aldus Ross.

Lees meer: Wat beleggers kunnen doen bij een handelsoorlog

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht