Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Dividendaandelen opkomende markten meest kansrijk'

'Dividendaandelen opkomende markten meest kansrijk'

Dividendaandelen uit opkomende markten bieden misschien wel de beste kansen voor aandelenbeleggers in een stijgende renteomgeving, ondanks de recente uitverkoop in deze aandelen. Dat beweren de marktstrategen van JPMorgan Asset Management, meldt Bloomberg.

In de afgelopen 20 jaar hebben bedrijven met hoge dividenduitkering in opkomende markten hogere rendementen behaald dan andere soorten aandelen toen de rentes stegen, schrijven Ian Hui en Marcus Yiu in een rapport.

Toprendementen

Deze groep noteerde volgens hen een gemiddeld driemaands totaalrendement op jaarbasis van 9% in periodes waarin de Amerikaanse tienjaarsrente meer dan 25 basispunten steeg.

Dat is vergelijkbaar met een rendement van 6,2% voor aandelen uit opkomende markten en een winst van 5,3% van aandelen uit ontwikkelde landen met hoge dividenden. Aziatische aandelen met hoge dividenduitbetalingen leverden 7,8% op, volgens de JPMorgan-analyse.

Bron: Bloomberg

Stijgende rentes zijn meestal nadelig voor dividendaandelen, die gewoonlijk obligatie-achtige kenmerken vertonen. Maar met name dividendaandelen uit opkomende markten lijken het onder die omstandigheden beter te doen dan hun tegenhangers uit ontwikkelde landen.

Steun voor dividendaandelen

"Ik verwacht dat aandelen met een hoog dividend uit opkomende markten het beter zullen doen, maar dat is over een aantal jaren", zei Hui. "Als je denkt dat de groei van opkomende markten over het algemeen hoger zal zijn dan elders, dan zien ze er goed uit, en als je denkt dat de Amerikaanse dollar over het algemeen over een langere periode zal verzwakken, dan biedt dat ook steun aan de opkomende markten."

Hui verwacht dat op langere termijn de recente kracht in de dollar zal wijken voor zwakte als gevolg van het begrotingstekort in de Verenigde Staten. "De markt wordt nu gedreven door de dollarvrees en de rentevrees, maar ik denk dat er nog steeds goed nieuws voor opkomende markten is die de dividendaandelen zal ondersteunen."

Lees ook: Deze 3 aandelen worden getipt door de beste analist van Wall Street

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht