Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze bedrijven lijden het meest onder harde Brexit

Deze bedrijven lijden het meest onder harde Brexit

Mocht er een harde Brexit komen, waarbij Groot-Brittannië zonder deal de EU verlaat, dan zullen aandelen van banken, autofabrikanten, supermarkten en ruimtevaartbedrijven het hardst worden getroffen. Dat blijkt uit een analyse van Morningstar.

Het risico op een wanorderlijke Brexit is toegenomen nu de Britse premier Theresa May de stemming in het parlement over het akkoord tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie heeft uitgesteld. De grote vraag is wat er gebeurt als dit scenario uitkomt.

Aandelenanalisten van Morningstar hebben bedrijven met de grootste blootstelling aan de Britse economie onderworpen aan een stress-test. Ze onderzochten hoe groot de gevolgen voor hen zijn van het worst-case scenario: een chaotische Brexit, waarbij beide partijen zonder deal uit elkaar gaan.

Auto-industrie

Uit hun analyse kwam de auto-industrie als de grootste verliezer uit de bus, aangezien de Britse auto-industrie sterk is geïntegreerd in de Europese Unie. Groot-Brittannië telt veel auto-assemblagebedrijven en ontwikkelingscentra van diverse Europese en Japanse autobedrijven. Die leunen sterk op de aanvoer van onderdelen uit de Europese Unie.

Als Groot-Brittannië de EU verlaat zonder een nieuw akkoord over handel, reizen en andere douanekwesties, kan dat leiden tot twee problemen, zo meent Richard Hilgert, een automotive-analist van Morningstar. Ten eerste worden de binnenkomende onderdelen duurder vanwege importheffingen, waardoor ook de prijzen van auto's omhoog gaan. Dat zet de verkopen in zowel Groot-Brittannië als daarbuiten onder druk.

Daarnaast kan het productieproces spaak lopen als de doorstroming van goederen stokt omdat inkomende goederen worden onderworpen aan strenge douanecontroles.

In het zwartste scenario moet Morningstar de waardering voor auto-sector met gemiddeld 14% omlaag brengen.

Van alle aandelen uit de autosector is Hilgert het meest positief over BMW. Dit aandeel noteert circa 30% lager dan de Fair Value van 105 euro die hij berekent; inclusief de impact van de Brexit.

Banken

Ook Britse banken zullen lijden onder een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU. Maar de vooruitzichten verschillen per bank. Volgens Morningstar blijft HSBC ondanks een harde Brexit financieel stabiel. Ook over Santander zijn de analisten relatief positief.

Minder te spreken zijn ze over Barclays, die het meest is blootgesteld aan volatiele investment banking.

Defensie- en ruimtevaartaandelen

Britse defensie- en ruimtevaartbedrijven zullen op korte termijn worden geraakt. Vooral Airbus, Rolls-Royce, Safran, Leonardo en Meggitt zijn kwetsbaar voor een harde Brexit.

De gevolgen van een harde Brexit zijn nu al voelbaar, omdat veel van deze bedrijven uit voorzorg hun voorraden hebben vergroot, met oog op vertragingen in leveringen door strenge douanecontroles. Dit kan de cashflows van deze bedrijven aantasten. Maar volgens Morningstar hoeft de omzet er niet per sé door geraakt te worden, omdat deze buffervoorraden er ook voor zorgen dat leveringen van producten ongestoord door kunnen gaan.

Supermarkten

Ook Britse supermarkten zullen het zwaar krijgen als Londen en Brussel er niet in slagen een akkoord te sluiten. Veel goederen die zij importeren zullen duurder worden door importheffingen en supermarkten kunnen de oplopende kosten waarschijnlijk niet volledig doorberekenen aan de consument.

Bovendien zullen consumenten waarschijnlijk gaan bezuinigen op hun boodschappen als de groei van de Britse economie stokt en de inflatie oploopt. Dat tast de omzet en de winst van supermarktketens aan. Volgens Morningstar gaan de supermarkten die afhankelijk zijn van de Britse thuismarkt daar het meeste last van krijgen. De analisten denken hierbij aan Morrison’s, Tesco en Sainsbury.

Prijsvechters kunnen mogelijk wel profiteren van de sterkere concurrentie. Hierbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan Associated British Food en - in de non-food sector - kledingketen Primark.

Beste kaarten: levensmiddelenbedrijven

Levensmiddelenfabrikanten daarentegen zijn volgens Morningstar het best gepositioneerd voor een harde Brexit, omdat zij meer geografische spreiding hebben dan retailers. Voor multinationals als Unilever, Nestlé en Danone draagt de Britse markt voor slechts 5% of nog minder bij aan de totale omzet.

Mocht de Britse economie kampen met stagflatie (lage economische groei in combinatie met een oplopende inflatie), dan zal de impact daarvan relatief klein zijn.

Een uitzondering hierop vormt Reckitt Benckiser, die een substantiëler deel van de omzet uit Groot-Brittannië haalt: bijna 15%.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht