Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandelen met lage volatiliteit zijn de nieuwe winnaars

Aandelen met lage volatiliteit zijn de nieuwe winnaars

De stijgende marktvolatiliteit heeft ertoe geleid dat beleggers naar aandelen met een lage volatiliteit zijn gevlucht - en dat heeft ze geen windeieren gelegd. Fondsen met een lage volatiliteit hebben weliswaar nog steeds te maken met dalingen, maar houden veel beter stand, meldt Investopedia. 

De volatiliteit op de markten is flink toegenomen nadat de S&P 500-index met 11% is gedaald van de hoogtepunten sinds midden september. De iShares Edge MSCI Min Vol VS ETF (die een reeks risicobeheersingsbeperkingen toepast bij het selecteren van aandelen met de kleinste gemiddelde bewegingen) is in dezelfde periode met slechts 4,5% gedaald. En dat terwijl de strategie met een lage volatiliteit van een fonds zoals de Invesco S&P 500 Low Volatility ETF, die geen wegingsbeperkingen kent, met slechts 2,7% is gedaald.

Deze fondsen met een lage volatiliteit krijgen een boost van beleggers die massaal naar veiligheid vluchten te midden van de onzekerheid op de markten. "Als je nadenkt over wat er nu gebeurt over de hele linie, zijn we omgeven door onzekerheden en wordt zekerheid aantrekkelijker voor iedereen in de markt", zei Brian Cho, hoofd kwantitatief onderzoek bij Chiron Investment Management.

Bescherming

De volatiliteit nam eerder dit jaar toe door de zorgen over stijgende rentetarieven en een oververhitte economie. Daarnaast zorgden het handelsgeschil met China, de vrees dat de Fed te ver is gegaan met renteverhogingen, een patstelling in het Congres, meer oliesancties en de tragere groei en een zwakkere inflatie nog voor meer onzekerheid. Dit zorgde ervoor dat de marktvolatiliteit opnieuw oplaaide.

In een dergelijke omgeving bieden defensieve sectoren zoals nutsbedrijven en dagelijkse consumentengoederen beleggers de beste bescherming vanwege het niet-cyclische karakter van hun onderliggende activiteiten.

Duke Energy en WEC Energy Group, twee aandelen uit de nutssector, noteren nog steeds dicht bij hun hoogste punten ooit. Duke is dit jaar met zo'n 7,9% gestegen en WEC met 11,9%. Procter & Gamble en Coca-Cola, afkomstig uit de sector consumptiegoederen, doen het ook goed. Procter & Gamble bevindt zich momenteel op een hoogste niveau ooit en steeg tot nu toe met 5,2%, terwijl Coca-Cola met ongeveer 2% is gedaald ten opzichte van het recordniveau van vorige maand en dit jaar met 7,5% is gestegen.

Vooruitzichten

Het is de moeite waard om op te merken dat terwijl aandelen met een lage volatiliteit in de recente onzekere periode beter presteerden, dat niet altijd het geval is. Dat blijkt maar uit de volatiliteit eerder dit jaar waarbij fondsen met een lage volatiliteit slechts marginaal beter presteerden dan de totale markt. 

Oplopende rentetarieven zijn bijvoorbeeld een vloek voor nutsbedrijven, die uiteindelijk moeten concurreren met obligaties en te maken krijgen met hogere leenkosten. Maar als de toegenomen onzekerheid over factoren zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China de algehele markt blijft drukken, dan kunnen de defensieve kenmerken van aandelen met een lage volatiliteit er aantrekkelijker uit gaan zien.

Lees ook: 'Nu in berenmarkt, maar rond de lente is pijn voorbij'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht