Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Meeste aandelenmarkten zijn nu ronduit goedkoop'

'Meeste aandelenmarkten zijn nu ronduit goedkoop'

De MSCI World Index daalde in 2018 van begin oktober tot eind december met 13,9%. Dat was de op tien na grootste daling in een kwartaal sinds 1970. Duncan Lamont, hoofd research en analytics bij Schroders, plaatst de prestaties in perspectief. Hij denkt juist dat de gedaalde aandelenkoersen kansen bieden voor beleggers. 

Een groot deel van de kwartaalverliezen van het laatste kwartaal van 2018 kwam voor rekening van december. Wereldwijde aandelen daalden toen met 7,7%. Geen eindejaarsrally dus, maar de slechtste prestatie sinds 1970, merkt Lamont op. 

Ook over het hele jaar bekeken, was 2018 geen best jaar voor aandelen wereldwijd. De MSCI World Index daalde met 10,4%. Daarmee was het het slechtste jaar sinds het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis in 2008. 

Lamont zet het vierde kwartaal van 2018 af tegen andere slechte beurskwartalen sinds 1970: 


Is de bullmarkt voorbij?

De MSCI World Index bereikte op 26 januari 2018 een recordhoogte van 2248,93 punten. Sindsdien daalde de index tot een dieptepunt van 1795,28 eind december. Een daling van ruim 20% ten opzichte van het hoogtepunt. Dat betekent technisch gezien, dat we zijn toegetreden tot het terrein van een bearmarkt. 

Voorafgaand aan deze daling, bevonden de aandelenmarkten zich juist in de langste bullmarkt ooit. De MSCI World Index steeg met 227% vanaf het laagste niveau op 9 maart 2009 (688,63 punten) naar het record op 26 januari vorig jaar. 

Wat betekent dit alles voor komend jaar? Het tumultueuze eind van 2018 heeft beleggers volgens Lamont ook een lichtpuntje gebracht. Zelf voor de koersdaling in het vierde kwartaal van de financiële markten waren de waarderingen goedkoper geworden. Het researchhoofd wijst op een verbetering van de fundamentals die hieraan ten grondslag lag. 

"Als aandelenkoersen het jaar eindigen waar ze zijn begonnen, bevinden beleggers zich in een sterke positie, bezien vanuit een fundamenteel standpunt. Simpel gezegd, dan zouden ze profiteren van meer winsten per dollar die ze geïnvesteerd hebben", schrijft Lamont. "Recente gebeurtenissen hebben er echter voor gezorgd dat aandelenprijzen niet gelijk zijn gebleven, maar scherp zijn gedaald. Dat betekent niet alleen dat de winsten hoger zijn, maar de prijzen lager."

Aandelen aantrekkelijker

Populaire op winst gebaseerde maatstaven voor aandelenwaarderingen komen daardoor in de buurt van de laagste niveaus in jaren. Dit maakt de aandelenmarkten vanuit waarderingsperspectief momenteel een stuk aantrekkelijker dan voorheen. Op de VS na zijn alle markten op dit moment ronduit goedkoop te noemen op basis van de meeste waarderingsmaatstaven. 

Er zijn op korte termijn de nodige uitdagingen voor de financiële markten. Toch is beleggen als de waarderingen laag zijn, een goede beleggingsstrategie voor de lange termijn. Waarderingen zijn namelijk de meest bepalende factor voor rendementen op lange termijn. Echter, moet er wel rekening worden gehouden met de nutteloosheid van waarderingen als het gaat om het voorspellen van marktbewegingen op de korte termijn, besluit Lamont. 

Lees ook: Mijd deze 11 te dure aandelen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht