Einde in zicht?

Door Martine Hafkamp op 13 mei 2019 07:55 | Views: 10.585

Einde in zicht?

De laatste tijd lijkt, getuige de uitlatingen van Christine Lagarde van het IMF en Mario Draghi van de ECB, de somberheid over de wereldeconomie toe te nemen. Tegenvallende macrocijfers, dalende obligatierentes, inverse rentecurves, de voortdurende handelsvete tussen China en de VS en last-but-not-least een Brexit die wederom uitgesteld is zonder dat er ook maar iets meer duidelijkheid is... het werkt allemaal niet erg mee.

Vreemd genoeg trekken de beurzen zich er weinig van aan. Zijn de markten gek geworden of valt het met die economische terugval eigenlijk wel mee?

Industrie

Op de keper beschouwd lijkt de economische dip van de laatste maanden zich vooral te beperken tot de industrie. Overal in de geïndustrialiseerde wereld draait de dienstensector immers (nog) wel op volle toeren. Die industriële terugval lijkt twee hoofdoorzaken te hebben.

De eerste is dat de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten overal zijn sporen behoorlijk nalaat en dan vooral in Europa. Want juist de Europese economie is, veel meer dan de Amerikaanse, sterk gericht op de opkomende markten, waaronder China. Met name de Duitse industrie lijkt midscheeps geraakt door de afgenomen wereldhandel. 

Crisis?

Toch blijft ook bij onze oosterburen de dienstverlenende sector sterk groeien, net als overigens in de hele eurozone. De werkloosheid in Duitsland is gedaald naar het laagste punt sinds de eenwording en de economie staat bol van de niet ingevulde vacatures. Hoezo zou er sprake zijn van een crisis?

Alleen in het Verenigd Koninkrijk is er sprake van krimp in de dienstensector. Aan de andere kant groeit daar de industrie juist sterk. Dat laatste heeft een reden. Vooruitlopend op een naderende Brexit hebben de Britse bedrijven hun voorraden fors aangevuld en dus meer geproduceerd dan normaal. Ondertussen zijn de Verenigde Staten bezig aan een van hun langste economische expansies ooit.

Meer dienstverlenend, minder industrieel

Het weerspiegelt het feit dat moderne westerse economieën steeds meer dienstverlenend en minder industrieel zijn geworden. De economische cycli lijken als gevolg daarvan ook minder heftig. Uiteraard hebben de centrale banken een aardig handje geholpen door de scherpe randjes bij te schaven.

De tweede oorzaak van de economische dip was het beleid van de Chinese autoriteiten om de zwaar op krediet gebaseerde groei in China iets meer schuldenvrij te maken. De monetaire teugels werden met andere woorden hier en daar wat aangehaald.

Maar de terugval die daarop volgde, was samen met de gevolgen van de handelsoorlog voldoende reden voor de Chinese autoriteiten om snel weer tot een stimulerend beleid over te gaan. De effecten zijn inmiddels zichtbaar want ook in China lijken immers de macrocijfers weer iets te verbeteren. 

Vrees voor recessie ongegrond?

Wanneer de diensten overal blijven floreren en de industrie zich met name in China en Europa weer uit het moeras omhoogtrekt zou het weleens zo kunnen zijn dat de vrees voor een economische recessie ongegrond blijkt te zijn geweest.

De aandelenmarkten hebben hun conclusie blijkbaar al getrokken door de weg naar boven in te slaan na de forse correctie afgelopen najaar. Dat zou kunnen betekenen dat deze lange economische expansie in de Verenigde Staten verder wordt opgerekt en dat ook de beurzen nog niet uitgestegen zijn.

Stieren denderen voort

Of om met het Amerikaanse beleggingstijdschrift Barron’s te spreken: ‘This Bull Market Has No Expiration Date’. Natuurlijk komt aan alles een eind, maar vooralsnog denderen de stieren voort.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Reacties

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Mavi57
0
"Vreemd genoeg trekken de beurzen zich er weinig van aan" ???
Martine, hoelang ben jij al niet meer buiten gekomen?
Het enige vernietigend element in dit alles is de houding van Trump. Onbegrijpelijk hoe die vent zijn gang kan gaan.
crannie
0
Trump stuurt volledig de markt. Hij koopt tijd en zal een deal nog maar eens uitstellen met China, maar met de nodige peptalk, die de beurzen hoger stuurt. Technische analyse wordt door Trump zelfs heel moeilijk omdat Trump de markt tot een grote zeepbel opblaast....
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group