Beurzen grillig? Het wordt waarschijnlijk nog veel erger

Door Belegger.nl op 13 augustus 2019 14:30 | Views: 9.309

Beurzen grillig? Het wordt waarschijnlijk nog veel erger

De komende weken staan bol van grote evenementen die voor veel nervositeit op de financiële markten kunnen zorgen. Wees daarom voorbereid om nog meer volatiliteit op de beurzen dit najaar, zo waarschuwt MarketWatch.

Beleggers hebben volgens de Amerikaanse website een sterke maag nodig om de internationale handelsgeschillen, de Britse route naar de Brexit en andere grote gebeurtenissen te doorstaan.

In twee maanden tijd zijn er zes gebeurtenissen die het sentiment op de beurzen behoorlijk kunnen beïnvloeden: de invoering van een nieuwe ronde importtarieven aan China door de VS, twee rentevergaderingen door de ECB en de Fed, een dreigende nieuwe shutdown in de VS, de start van een nieuw cijferseizoen en als klap op de vuurpijl de naderende Brexit.Maar niet gevreesd: richting het einde van de herfst kunnen de zaken er misschien wat helderder uitzien op de markten, aldus MarketWatch. De website wijst op een aantal positieve ontwikkelingen. De Amerikaanse economie houdt stand, centrale banken over de hele wereld verlagen de rente en zelfs de industriële sector kan herstellen.

Blijf zitten

Ondanks de tegenwind van onder andere de handelsoorlog tussen de VS en China, is het verstandig om belegd te blijven, zeggen meerdere bronnen tegen MarketWatch. Beleggers kunnen het beste de krantenkoppen vermijden en rustig blijven zitten.

Peter Berezin, hoofdstrateeg bij BCA Research, sluit een combinatie van een zeer ruim monetair beleid en versnellende groei in de tweede helft van het jaar niet uit. "Centrale banken reageren meestal op het nieuws van gisteren en het monetaire beleid komt met een vertraging. Dat is een geweldige omgeving voor aandelen."

Lichtpuntje 1: Amerikaanse expansie lijkt nog niet voorbij

Berezin en anderen zijn om vele redenen optimistisch, met name doordat de Amerikaanse economische expansie nog steeds in leven lijkt te zijn, zelfs na een expansieperiode van tien jaar.

De economie zal waarschijnlijk de komende achttien maanden in een tempo van 2% of hoger blijven groeien, voorspelt Dec Mullarkey, directeur investeringsstrategie bij SLC Management. Dat moet de markten ondersteunen en de schulden bij consumenten en bedrijven beheersbaar houden.

Volgens Mullarkey is de consument een steunpilaar van de economie geweest, door oplopende schulden en uitgaven. De totale Amerikaanse consumentenschuld tikte in het eerste kwartaal de 14 biljoen dollar aan, maar de lage rentetarieven hebben ertoe bijgedragen dat het aantal wanbetalingen op historisch lage niveaus zijn gebleven.

In juli is het aantal faillissementen van consumenten en bedrijven echter met 5% gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dus dat is wel een punt van aandacht.

Lichtpuntje 2: Inkoopdata duiden op aanhoudende groei

Een ander lichtpuntje is dat de inkoopmanagersindex nog steeds duidt op groei, al zwakt deze wel wat af. Zoals de onderstaande grafiek laat zien is de inkoopmanagersindex voor de industrie in juli dichter bij het neutrale niveau van 50 gekomen, die het verschil tussen expansie en krimp aangeeft. Maar de groei in de VS is nog steeds positief, volgens gegevens van het Institute for Supply Management (ISM).

Berezin voorspelt echter een opleving van de productieactiviteit op korte termijn, mits de handelsoorlog niet verder escaleert. En hoewel de bedrijfsresultaten in het derde kwartaal misschien niet sterk zullen zijn, zouden de vooruitzichten voor het vierde kwartaal en daarna volgens hem weleens een stuk beter kunnen zijn.

Handelsoorlog blijft onzekere factor

Er blijft echter één grote onzekere factor boven de markt hangen: de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. "Als de handelsspanningen blijven escaleren en de Amerikaanse president Trump zijn plan doorzet om de tarieven van 10% in te voeren op 300 miljard dollar aan Chinese goederen, zal de groeimotor van de economie waarschijnlijk terugschakelen naar een aanzienlijk lagere versnelling", waarschuwt Bob Schwarz, econoom van Oxford Economics.

Lees ook: 'Risico op recessie door handelsoorlog groeit', waarschuwt Goldman Sachs

"Importeurs zullen de hogere tarieven absorberen en lagere winsten moeten accepteren - wat onwaarschijnlijk is - of de hogere tarieven doorberekenen aan consumenten, waardoor de vraag krimpt", aldus Schwarz.

Ook volgens Mullarkey lijdt het geen twijfel dat de handelsspanningen wereldwijd gevolgen hebben. De situatie wordt volgens hem pas echt onzeker als Amerikaanse bedrijven als gevolg van de handelsoorlog minder mensen gaan aannemen.

... evenals no-deal Brexit

Ook de dreiging van een no-deal Brexit op 31 oktober maakt het moeilijker om te voorspellen waar de markten naartoe zullen gaan, zegt Marco Pirondini, hoofd aandelen bij Amundi Pioneer.

Volgens hem kunnen de markten wel een "dosis voorzichtigheid" gebruiken. "Een kleine correctie lijkt mij gezond voor de markt, al was het alleen maar om beter voorbereid te zijn als de winsten in het laatste deel van het jaar minder sterk blijken te zijn dan verwacht."

Aan de andere kant denkt Michael Englund, hoofdeconoom bij Action Economics, dat de economie het veel beter doet dan het huidige marktsentiment doet vermoeden. Hij verwacht een grote stijging van de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal, hoewel daar pas op 30 oktober uitsluitsel over komt.

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

 

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group