Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Dit is de impact van Trumps tweets op de markt

Dit is de impact van Trumps tweets op de markt

Drie grote banken op Wall Street zoeken verbanden tussen de tweets van de Amerikaanse president Donald Trump en de obligatie-, valuta- en aandelenmarkten.

Analisten van JPMorgan Chase hebben een index gemaakt om te kwantificeren wat volgens hen de toenemende effecten van de presidentiële tweets op de Amerikaanse obligatierendementen zijn.

Het valutateam van Citigroup meldt intussen dat de berichten die Trump via Twitter de wereld inslingert ook "steeds relevanter" worden voor bewegingen in vreemde valuta. En Bank of America Merrill Lynch ziet een verband tussen het aantal tweets en de beurskoersen.

De "Volfefe Index" van JPMorgan, genoemd naar de mysterieuze covfefe-tweet van Trump in mei 2017, suggereert dat de online overpeinzingen van de president een statistisch significante invloed hebben op de rendementen van Amerikaanse staatsobligaties, meldt Bloomberg.

'China', 'miljard' en 'geweldig' invloedrijke woorden

Het aantal Trump-tweets dat de markt in beweging zet is de afgelopen maand enorm gestegen. Vooral tweets met woorden als 'China', 'miljard', 'producten', 'Democraten' en 'geweldig' zorgden volgens de analisten voor koersbewegingen.

"Het handelsbeleid en het monetaire beleid krijgen steeds meer aandacht van de uitvoerende macht, en alles, van informele sentimenten tot schijnbaar formele beleidsintenties, wordt wereldwijd en onmiddellijk verspreid", schreven de analisten van JPMorgan. "De koersen van veel beleggingen lijken te worden bepaald door een handvol tweets van de opperbevelhebber."

De president heeft sinds het begin van 2016 gemiddeld tien tweets per dag verstuurd. Sinds zijn inhuldiging in 2017 staat de teller volgens JPMorgan op 10.000 tweets. Trump's Twitter-activiteit bereikte een dieptepunt van vijf tweets per dag voorafgaand aan zijn officiële inhuldiging, maar is sinds eind 2018 aanzienlijk toegenomen. In de afgelopen maanden verstuurde Trump het hoogste aantal tweets in de afgelopen vier jaar.

Citigroup: Vooral over dollar en Fed

Volgens valutastrateeg Sukrita Chatterji van Citigroup heeft ongeveer 10% van de tweets van de president sinds november 2016 betrekking op onderwerpen die van belang zijn voor de Amerikaanse markten. Ze voegde eraan toe dat de twitterberichten van de president de afgelopen weken meer gericht zijn op de dollar en de Federal Reserve (Fed).

In de tweets van de president was de afgelopen maand twintig keer een directe referentie aan de Federal Reserve opgenomen. De tweet van 23 augustus, waarin Trump de vraag stelde of Fed-voorzitter Jerome Powell een grotere vijand is dan de Chinese president Xi Jinping, is daarbij niet meegeteld.

JP Morgan: Volfefe-index

Klik om te vergroten

De analisten van JPMorgan keken naar de rentebewegingen op de obligatiemarkt binnen vijf minuten na een Trump-tweet. De Volfefe-index toont de voortschrijdende waarschijnlijkheid van één maand dat een presidentiële tweet de markt in beweging zet.

Ze ontdekten dat de Volfefe-index een "meetbaar deel" kan verklaren van bewegingen in impliciete volatiliteit bij rentederivaten die bekend staan als "swaptions". Dat is vooral duidelijk aan het kortere einde van de rentecurve, waarbij de twee- en vijfjaarsrente meer worden beïnvloed dan de tienjaarsrente.

Valutahandelaren niet ongevoelig voor tweets

Het onderzoek van Citigroup toont aan dat de tweets van de president over het algemeen worden gevolgd door hogere volatiliteit op de wereldwijde valutamarkten. En er zijn weinig tekenen dat handelaren immuun lijken te worden voor deze berichten.

"We vonden weinig bewijs dat de markt vermoeid raakt van de tweets van Trump. Integendeel, veel van de grootste marktbewegingen op Trump-tweets vonden recent plaats", aldus valutastrateeg Chatterji.

Klik om te vergroten

De impact van de tweets van Trump over 'de markt' is echter niet zo ondubbelzinnig dat er een basisstrategie op gebaseerd kan worden, waarschuwt Citigroup. Wel is er enige correlatie tussen tweets met 'handel' als onderwerp en zwakte van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Japanse yen en de euro.

"Aangezien we de komende tijd waarschijnlijk meer tweets over de dollar en de Fed gaan zien en deze tweets iets grotere en meer consistente marktbewegingen veroorzaken, zou het ons niet verbazen als de markt in de loop van de tijd gevoeliger voor tweets zal worden", concludeerde Chatterji.

Klik om te vergroten

BofAm: minder tweets van Trump, hogere beurs

Ook analisten van Bank of America Merrill Lynch hebben gekeken naar het effect van de tweets van Trump op de markt. Op dagen dat Trump meer dan 35 tweets verstuurde, wat in 10% van de tijd gebeurde, daalde de markt gemiddeld.

Op dagen dat Trump minder dan 5 tweets verstuurde, wat ook in 10% van de tijd gebeurde, steeg de markt juist gemiddeld. Of hier sprake is van een ondubbelzinnige oorzaak-gevolgrelatie valt niet te zeggen. 

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht