Hoe beleggers kunnen winnen in de handelsoorlog

Door Belegger.nl op 19 september 2019 11:00 | Views: 4.254

Hoe beleggers kunnen winnen in de handelsoorlog

De handelsoorlog met China beïnvloedt volgens experts de groei van de Amerikaanse bedrijfswinsten. Maar net als bij veel andere negatieve ontwikkelingen zijn er altijd kansen. Zo kunnen bedrijven die zich richten op de binnenlandse markt beleggers helpen om de nadelige gevolgen van de tarievenstrijd te omzeilen.

Dat meldt US News. Beurslegende Warren Buffett merkte ooit op dat hij graag aandelen koopt van bedrijven die "op de operatietafel liggen". Maar ook sterke bedrijven kunnen door de handelsoorlog nog aantrekkelijker worden.

"De handelsoorlog legt duidelijk druk op de wereldwijde economische groei en de bedrijfswinsten", zei Randy Watts, hoofdstrateeg bij William O'Neil + Co. Tragere groei en lagere obligatierendementen betekenen dat beleggers het ergens anders gaan zoeken.

Watts richt zich bijvoorbeeld op aandelen met een hoger dividendrendement dan het marktgemiddelde en een winstgroei van ten minste 8%. In de S&P 500-index voldoen 53 aandelen aan deze eisen. Deze aandelen presteerden volgens Watts in de afgelopen vijf jaar beter dan de S&P 500 en hij verwacht dat dat zo blijft.

Nationale of internationale afzetmarkt

De lijst bevat bedrijven als Home Depot, Paychex en Lam Research. Door de handelsoorlog wordt in de markt gesproken over het Home Depot versus Caterpillar-effect. Sinds het begin van de handelsoorlog in 2018 is Home Depot namelijk meer dan 20% gestegen, terwijl Caterpillar meer dan 15% is gedaald, verteltRaul Elizalde, president van Path Financial.

Van bedrijven met omzet wereldwijd, zoals Caterpillar, wordt volgens Elizalde verwacht dat ze over het derde kwartaal een daling van de omzet en winst zullen rapporteren. Intussen wordt verwacht dat bedrijven met overwegend binnenlandse inkomsten, zoals doe-het-zelfketen Home Depot, positieve resultaten voor het derde kwartaal zullen rapporteren.

Ook in de gevarenzone

Quincy Krosby, hoofdstrateeg bij Prudential Financial, plaatst Caterpillar ook in de gevarenzone van de handelsoorlog, samen met Apple. De aandelen van beide bedrijven hebben volgens haar stijgende en dalende koersbewegingen laten zien op positieve en negatieve nieuwsberichten over de handelsoorlog. Het wel en wee van iPhone-maker Apple heeft daarnaast grote gevolgen voor de chipaandelen, die ook flink reageren op de berichten van het handelsfront.

Ook voor een bedrijf als Martinwolf Global M&A Advisors heeft de handelsoorlog gevolgen. Het bedrijf richt zich uitsluitend op advies over fusies en overnames in de technologiesector.

"Er zijn duidelijke winnaars en duidelijke verliezers, en helaas opereren wij in het deel met de verliezers", zei president en oprichter Marty Wolf. "De handelsoorlog verstoort de toeleveringsketen en nieuwe ketens kunnen niet op korte termijn worden gecreëerd, zelfs als bedrijven dat willen." Dus hoewel andere landen misschien willen inspringen om de leegte op te vullen, biedt het opstarten van nieuwe fabrieken geen snelle oplossing.

Wie betaalt?

"Als de handelsoorlog verder escaleert, zullen retailbedrijven onder druk komen te staan naarmate de kosten stijgen", zei Krosby. "De vraag is: wie zal de hogere kosten betalen, de consument of de winkelier?"

Maar wat consumenten verliezen doordat de prijzen stijgen, kunnen ze misschien terugwinnen door slim te beleggen. "Beleggers hebben de afgelopen maanden over het algemeen de voorkeur gegeven aan aandelen van grote bedrijven boven die van kleinere bedrijven", zei Michael Sheldon, chief investment officer van RDM Financial Group.

Alternatieven

"Het aanhoudende handelsconflict heeft ertoe geleid dat sommige beleggers recent de voorkeur hebben gegeven aan de sectoren met een lagere volatiliteit en hogere rendementen, zoals vastgoedbeleggingsfondsen, dagelijkse consumptiegoederen en nutsbedrijven", volgens Sheldon. En sommige experts wijzen op een aantal onconventionele investeringen die de handelsoorlog met China omzeilen.

"Ik ben een fan van grondstoffen en cryptomunten, voornamelijk bitcoin", zei Merlin Rothfeld, investeringsstrateeg bij Online Trading Academy. "De reden hiervoor is de grote kans op een zwakkere Amerikaanse dollar. Momenteel zet de Trump-regering de Fed onder druk om de rente te verlagen en dat zal uiteindelijk de dollar naar beneden drukken."

Grondstoffen die al hebben geprofiteerd van de aanhoudende handelsoorlog zijn goud en zilver, en de delvers ervan, volgens Michele Schneider, directeur bij MarketGauge.com. "En deze correctie is een koopmogelijkheid." Schneider voorziet op basis van technische analyse een opmars van de goudprijs richting 1.600 dollar per ounce.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group