Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 grote biotechaandelen om te overwegen

7 grote biotechaandelen om te overwegen

Het ziet ernaar uit dat biotechnologiebedrijven nog wel een tijdje met korting worden verhandeld; hun groeivooruitzichten worden beperkt doordat ze hun prijzen niet kunnen verhogen. Geduld is echter een van de belangrijkste eigenschappen voor een waardebelegger.

Loyaal blijven aan een biotech-aandeel pakt vaak niet zo goed uit. De sector kampt met tegenwind die voorkomt dat de aandelen terugveren. Strenger toezicht door de Amerikaanse overheid op de kosten van de gezondheidszorg blijft druk uitoefenen op het prijszettingsvermogen van farmaceutische bedrijven.

Lange adem

Zolang de pijplijn van potentiële medicijnen van een bedrijf sterk is en de verkoop van producten op de markt gezond blijft, hoeven beleggers met een lange adem zich echter geen zorgen te maken.

InvestorPlace selecteerde zeven grote biotech-bedrijven die beleggers kunnen overwegen. Om te helpen bij het maken van een keuze wordt elk aandeel beoordeeld met een score variërend van A tot F.

1. AbbVie: A

AbbVie valt volgens InvestorPlace in klasse A. Het aandeel tikte in augustus een paar keer het niveau van 65 dollar aan en trok daarbij de aandacht van bodemvissers. De koers bereikte recent een niveau van bijna 74 dollar en steeg meer dan 8% in de afgelopen maand. AbbVie biedt nog steeds een dividendrendement van 5,94%. Mocht de koers dalen, dan heeft u dat in elk geval nog.

Intussen neemt AbbVie Allergan over voor 63 miljard dollar.

De overname is voor AbbVie van groot belang om de groei op lange termijn te ondersteunen. In 2013 wist AbbVie al dat zijn best verkopende medicijn Humira te maken zou krijgen met generieke concurrentie. Exclusief Humira heeft het bedrijf een omzet van 30 miljard dollar. Dankzij Allergan kan het bedrijf die de komende tien jaar verdubbelen.

Vakbonden en consumentenorganisaties zijn tegen de deal en vrezen minder concurrentie en hogere prijzen, hoewel de twee bedrijven in compleet verschillende markten opereren. Vaak is zoiets voor beleggers juist goed nieuws.

2. Teva Pharmaceuticals: C

Het aandeel Teva Pharmaceuticals dreigt onder het laagste punt van de afgelopen 52 weken te zakken. Het bedrijf moet voor zijn rol in de opiatencrisis in de VS 85 miljoen dollar betalen. Ondanks de duidelijkheid over de omvang van de boete (en ondanks dat die meevalt) daalt het aandeel nog steeds.

Het bedrijf rapporteerde ook enkele positieve ontwikkelingen, namelijk over zijn migraine-middel Fremanezumab. In de VS is het medicijn in september 2018 goedgekeurd, in Europa in april 2019. De migrainemarkt is een nieuw gebied voor farmaceutische bedrijven, met weinig concurrentie.

Het aandeel wordt verhandeld tegen een koerswinstverhouding van 2,79 keer de verwachte winst. De schuldfinanciering van het bedrijf is hoog. Maar als het management elk kwartaal de kasstroom weet te verhogen en de schulden afbetaalt, zal het vertrouwen toenemen - zij het langzaam.

3. Bristol-Myers Squibb: A

Het aandeel Bristol-Myers Squibb bereikte een bodem rond 42 dollar en koerste ook even boven de 50 dollar. Met een koers-winstverhouding van 13 x hoort het bij de waarde-aandelen, maar de markten wachten op de afronding van de overname van Celgene. De bedrijven hebben de toezichthouders tevredengesteld door activiteiten te verkopen. Hoe sneller de deal wordt afgerond, hoe sneller de onzekerheid van tafel is.

Bristol-Myers Squibb koopt het worstelende Celgene voor een geweldige prijs en heeft een sterk managementteam dat Celgene weer op de goede weg zal helpen. Een koersdoel van 50 dollar is te rechtvaardigen op grond van de verwachting dat het management de omzet van het bedrijf met minstens 20% zal laten groeien. Het aandeel levert een dividendrendement op van 3,29%.

4. Regeneron Pharmaceuticals: B

Het aandeel Regeneron flirt sinds mei met het niveau van 300 dollar, maar slaagde er niet in om dat voor langere tijd te overschrijden. In Europa is onlangs het toepassingsgebied voor blockbuster-medicijn Dupixent uitgebreid, maar beleggers hadden meer oog voor de potentiële concurrentie voor het medicijn Eylea, dat voor zowel netvliesziekten als darmkanker wordt ingezet.

Regeneron rapporteerde positieve resultaten voor zijn fase 3-onderzoek bij patiënten met een erfelijke vorm van hoog cholesterol. Evinacumab verlaagde het cholesterolgehalte bij patiënten met 49%. Het medicijn heeft een goede kans om goedgekeurd te worden.

Ook werkt het bedrijf aan een medicijn tegen Ebola. Het omzetpotentieel van een dergelijk medicijn is beperkt, maar het zou goed zijn voor het imago van het bedrijf.

De sterke groei van Regeneron in het tweede kwartaal zou zich in het huidige kwartaal en daarna moeten voortzetten. In het tweede kwartaal nam de wereldwijde netto-omzet van Eyelea toemet 13% tot 1,9 miljard dollar.

5. Bluebird bio: D

Bluebird bio rapporteerde een omzetgroei van 69,4% op jaarbasis in het tweede kwartaal. Er zijn echter zorgen over de effectiviteit van het medicijn voor de behandeling van thalassemie, een erfelijke bloedziekte. Als het middel de meeste patiënten niet helpt, zal het moeilijk worden om de marktkapitalisatie van 5,29 miljard dollar te rechtvaardigen. In de afgelopen drie maanden daalde het aandeel met 22,66%.

Bluebird bio heeft wel een gezonde kaspositie  (1,54 miljard dollar, voldoende om de kosten tot 2022 te dekken) en voldoende middelen om de klinische onderzoeken uit te voeren die gepland zijn voor de tweede helft van het jaar. Die zijn gericht op sikkelcelziekte, multipel myeloom en oncologie.

De verdrievoudiging van de beloning voor de topman van het bedrijf (naar 24 miljoen dollar) en de hoge prijs (1,6 miljoen euro) van zijn geneesmiddel voor gentherapie - met de vraag welke verzekeraar zoiets dekt - zorgen daarentegen voor terughoudendheid bij beleggers.

6. Gilead Sciences: A

Afgelopen week zakte het aandeel Gilead flink. Het plan van voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om Medicare in staat te stellen te onderhandelen over de prijzen van geneesmiddelen deed de markten huiveren. En hoewel de meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, heeft uitgesloten dat het wetsvoorstel ergens toe zal leiden, veerde het aandeel niet terug.

Gilead focust op drie zaken: de pijplijn en uitbreiding van de portefeuille, de commerciële levering op korte termijn en het opbouwen van een team. De samenwerking met Galapogos is een voorbeeld van de aanpak die de portfolio moet verdiepen.

Met betrekking tot commerciële levering moet Gilead zorgen voor de levering van HIV-medicijnen. Tot dusver is de levering van Biktarvy goed begonnen, en filgotinib heeft een sterke lancering nodig.

Op managementniveau zijn veel van de leidinggevenden opgestapt. De overname van Kite Pharma door Gilead in 2017 voor een bedrag van 21,6 miljard dollar heeft nog geen vruchten afgeworpen. Het wordt gerund als een afzonderlijke bedrijfseenheid.

Celtherapie kent veel concurrentie en Gilead moet zijn startegie zorgvuldig kiezen. Het bedrijf zal in de komende zes tot achttien maanden updates geven die beleggers de bijdrage van Kite aan Gilead laten evalueren.

7. Biogen: B

Sinds het aandeel Biogen crashte van 325 dollar naar 217 is de koers niet echt hersteld. Het aandeel sloot dinsdag op 226,56 dollar. Biogen heeft de ontwikkeling van zijn kandidaatmedicijn tegen Alzheimer gestaakt, en de markten hebben de waardering van het bedrijf daarop bijgesteld.

Biogen heeft echter een lange pijplijn met kandidaatmedicijnen met goede onderzoeksresultaten. De k/w is ook aantrekkelijk. Het aandeel wordt verhandeld tegen 8,5 keer de huidige winst en 7,17 keer de verwachte.

Zie ook: 10 biotechaandelen voor de lange termijn

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 september

    1. Werkloosheid augustus (NL)
    2. Turkse centrale bank rentebesluit
    3. Bank of England rentebesluit (VK) 5% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    4. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Philadelphia Fed index september (VS)
    6. Bestaande woningverkopen augustus (VS)
    7. Consumentenvertrouwen (UvM) aug (VS)
    8. FedEx cijfers eerste kwartaal
  2. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht