Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waar eindigt dit?

Waar eindigt dit?

De Amerikaanse president laat geen moment onbenut om zijn onvrede te uiten over de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Jerome Powell. De Fed zou de rente verder moeten verlagen omdat het huidige niveau de VS in een nadelige positie brengt ten aanzien van handelspartners als Europa en Japan.

Het zou de kosten om te lenen voor het Amerikaanse berdrijfsleven onnodig hoog maken en de dollar te duur. Onlangs bezocht de gouverneur van de Fed het Witte Huis voor een meeting van een half uur om de rente, de inflatie, de monetaire verruiming en de kracht van de dollar met de president en zijn minister van financiën te bespreken. 

Hoewel Trump tijdens deze meeting nogmaals zijn bezwaren tegen het naar zijn mening te krappe monetaire beleid uitte, sprak hij van een goede en hartelijke bijeenkomst. Powell, van zijn kant, benadrukte dat de Fed, in overeenstemming met de wet, haar beleid zal blijven baseren op het nastreven van een lage werkloosheid en een inflatie liefst in de buurt van de 2%.

Niet politiek

Dat alles wordt gebaseerd op objectieve en niet-politieke gronden. Het monetaire beleid van de Fed zal met andere woorden bij het oude blijven, ongeacht de zware politieke druk.

De Fed zal na drie renteverlagingen op rij het niveau van de Federal Funds Rate voorlopig ongemoeid laten. Althans, dat is de verwachting van de markt. Volgens de CME Fed Watch is de kans op een vierde renteverlaging dit jaar slechts 0,7%. Daarbij geldt wel de garantie dat de centrale bank zo nodig zal optreden wanneer de economische situatie daarom vraagt.

Nieuw opkoopprogramma niet uitgesloten

Dat betekent dat niet alleen een renteverlaging maar ook het opnieuw opstarten van een opkoopprogramma van obligaties niet wordt uitgesloten. In een recente hoorzitting in het Congres gaf Powell echter aan dit momenteel niet nodig te achten gezien de staat van de Amerikaanse economie. De Fed houdt op het eerste gezicht haar kruit vooralsnog droog in tegenstelling tot bijvoorbeeld de ECB.

Is dat ook zo? Een studie van Bianco Research maakt immers duidelijk dat de Fed de afgelopen twee maanden nogal actief is geweest op de markt voor kortlopende staatsleningen. Zo blijkt de balans in korte tijd met maar liefst 800 miljard dollar te zijn gegroeid.

Zet dat eens af tegen de ophef in de Europese Unie over het opkoopbeleid van de ECB. Dat behelst een bedrag van 20 miljard euro per maand. De operatie van de Fed is dus niet kinderachtig. Volgens Powell mogen deze kapitaalinjecties geen kwantitatieve verruiming worden genoemd. Wat is het dan wel?

Vooral technisch

Enerzijds wordt deze gigantische operatie afgedaan als hoofdzakelijk technisch van aard. Door de nieuwe strengere regelgeving zijn banken minder actief op de markt voor kortlopende leningen waardoor de Fed wel moest inspringen om de Fed Funds Rate binnen de verlangde bandbreedte van 1,50 - 1,75% te houden.

Heel even sprong deze rente zelfs naar 10% en daar zitten de markten uiteraard niet op te wachten. Technisch? Naar de letter zeker juist. Maar wanneer er zulke bedragen nodig zijn om de markten overeind te houden, worden hier en daar toch wat wenkbrauwen opgetrokken.

Wat is de rol van de Fed?

Wat is de rol van de Fed eigenlijk? Moet de centrale bank de inflatie en de werkloosheid op een gewenst niveau houden om de economie te stabiliseren of te stimuleren? Of dient de Fed de markten te ondersteunen om het financiële stelsel voor een ondergang te behoeden?

De operaties van de Fed zijn zo grootschalig dat hier geen sprake meer is van het stabiliseren van de markt voor kortlopende leningen. De Fed ís de markt voor kortlopende leningen. In feite is hier de facto sprake van een nationalisering van de markt.

De rol van centrale banken in ons financiële stelsel wordt daarmee steeds groter. Twintig jaar geleden stormden de beurzen af op voorheen ondenkbare hoogten. De millenniumgekte zette toenmalig gouverneur van de Fed Greenspan aan tot een ongekend ruim monetair beleid.

Waar eindigt dit?

Er werd gesproken van de Greenspan-put. Het gevolg kennen we. Nu lijken de markten in de ban van een soortgelijk fenomeen, de Powell-belofte: ‘Beleggers, heb geen vrees, wanneer het verkeerd dreigt af te lopen is de Fed er voor jullie’. Waar eindigt dit?

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht