Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De 5 techtrends voor de komende 10 jaar

De 5 techtrends voor de komende 10 jaar

"Ik geloof niet dat de introductie van de auto ooit het paardrijden zal beïnvloeden." Dat waren de onsterfelijke woorden van het Britse parlementslid John Douglas-Scott-Montagu in 1903. Vijf jaar later begon de Amerikaan Henry Ford met de massaproductie van de T-Ford, en binnen tien jaar reden 10 miljoen Amerikanen rond in auto's.

Deze anekdote is niet alleen relevant voor de auto-industrie. Doorbraaktechnologieën worden vaak veel sneller dan verwacht omgezet in alledaagse behoeften.

Volgens Investorplace zal het met de doorbraak van het elektrische voertuig niet anders zijn. Deze doorbraaktechnologie zal wereldwijd veel populairder worden en meer marktaandeel winnen dan de meeste mensen verwachten. Hetzelfde geldt voor technologieën voor energieopslag die gebruikt worden in elektrisch aangedreven auto’s.

Volgens Investorplace staan we aan de vooravond van de 'tweede elektrische revolutie', die een impact op ons dagelijks leven zal hebben vergelijkbaar met de uitvinding van de elektrische straatverlichting in 1879.

Investorplace zette de vijf belangrijkste nieuwe technologieën voor het nieuwe decennium op een rij.

1. Zonne-energie

Het Internationaal Energie-Agentschap (IEA) verwacht dat de zonne-energiecapaciteit tegen 2040 dertien keer zo groot zal zijn als nu, en in zo’n tweederde van de wereldwijde stroombehoefte zal voorzien. De wereldwijde uitgaven voor zonne-energie zullen de komende twee decennia naar schatting zo’n 4 biljoen dollar bedragen, of ongeveer 180 miljard dollar per jaar.

2. Betalingsverwerking

Betalen met papiergeld en munten heeft zijn langste tijd gehad. In de toekomst zullen we vooral  betalingen verrichten met pin, creditcard of online. Bedrijven als Square, CM.com en Paypal profiteren van deze transitie.

3. Online gokken

Gokken op sportwedstrijden is in de VS sinds een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2018 niet langer illegaal op federaal niveau. Dat betekent dat elke Amerikaanse staat zelf mag beslissen of, hoe en wanneer sportweddenschappen mogen plaatsvinden.

Naar verwachting zullen 40 van de 50 Amerikaanse staten tegen het einde van 2024 het gokken op sportwedstrijden hebben goedgekeurd. Die markt heeft een omvang van naar schatting 150 tot 400 miljard dollar per jaar.

4. Kunstmatige intelligentie

Volgens IDC stegen de wereldwijde uitgaven aan kunstmatig intelligente systemen in 2019 met 44% naar 35,8 miljard dollar. Volgens Investorplace zijn de marktkansen voor deze technologie dan ook gigantisch.

5. Batterijmetalen

Het gemiddelde elektrische voertuig bevat 81 kilo koper. Dat is ongeveer vier keer meer dan een normale auto. Verder gaan er in een elektrisch aangedreven voertuig aanzienlijke hoeveelheden nikkel, kobalt en lithium, en ongeveer 54 kilo grafiet. Een gemiddeld zonne-energieproject vereist ongeveer vijf keer zoveel koper per megawatt capaciteit als een conventionele fossiele brandstofcentrale, terwijl windparken in zee zelfs 10 keer zoveel nodig hebben.

De explosieve groei in elektrische voertuigen, schone energiebronnen en energieopslag zal volgens Investorplace leiden tot een grote vraag naar metalen als lithium, kobalt, koper, nikkel en vanadium.


Lees ook: 10 technologieaandelen om te kopen voor 2025

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht