Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom bitcoin geen goud 2.0 is

Waarom bitcoin geen goud 2.0 is

Bitcoinbulls beweren graag dat de cryptomunt, net als goud, een geweldige veilige haven is in tijden van geopolitieke onzekerheid.

Sinds een Amerikaanse drone vorige week de machtige Iraanse generaal Qassem Soleimani doodde in Bagdad, beweren een aantal online forums en financiële publicaties dat bitcoin zich net zo gedraagt als goud.

Het edelmetaal is traditioneel een toevlucht voor beleggers in tijden van grote politieke spanningen.

'Complete onzin'

Hoewel bitcoin dit jaar al 10% is gestegen, is deze theorie volgens Craig Erlam, een senior marktanalist van Oanda in Londen, complete onzin.

Volgens Erlam is er niets ongebruikelijks aan de koersstijging van bitcoin. Die valt gewoon in de bandbreedte waarbinnen bitcoin de afgelopen maand werd verhandeld, zei Erlam tegen Business Insider.

Omgekeerde correlatie

Volgens Erlam hoopt een aantal cryptofans er wanhopig op dat de munt het nieuwe goud wordt, maar moeten ze daarvoor alle keren negeren dat bitcoin tegen het sentiment in beweegt. Als je de goudprijs vergelijkt met bitcoin, lijkt die soms omgekeerd gecorreleerd, zei hij.

In bepaalde situaties - in Argentinië of Venezuela bijvoorbeeld - is er misschien iets voor te zeggen, volgens Erlam. Maar bitcoin is geen goud en zeker geen goud 2.0. Op dit moment is het een speeltje dat het potentieel heeft om meer te kunnen zijn, maar dat is alles.

Te onvoorspelbaar

Er is geen bewijs, aldus Erlam, die eraan toevoegt dat de koers van bitcoin te volatiel en onvoorspelbaar is om de munt als het nieuwe goud te zien.

Lees verder: Is bitcoin een veilige haven?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht