Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Gunstig teken: Beurs is eerste 5 dagen van 2020 gestegen

Gunstig teken: Beurs is eerste 5 dagen van 2020 gestegen

Wall Street heeft de eerste vijf beursdagen van het jaar goed doorstaan en dat is statistisch gezien een gunstig teken.

Volgens Barron's (het artikel staat achter een betaalmuur) wijst de geschiedenis uit dat van de eerste week van januari een opvallend voorspellende waarde uitgaat voor de rest van het jaar. In maar liefst 67% van de jaren sinds 1950 is de S&P 500 het beursjaar in dezelfde richting geëindigd als in de eerste week: met winst of verlies.

Verkiezingsjaren

In verkiezingsjaren was dat patroon nóg sterker: toen lag dit percentage zelfs op 82%. Alleen in jaren met tussentijdse verkiezingen (halverwege de termijn van de president) week de start van het jaar vaak af van de rest van het beursjaar: in slechts 39% van de gevallen bewoog de beurs in dezelfde richting.

Sterren staan gunstig

Als verkiezingsjaar 2020 niet behoort tot de uitzonderingen, dan wordt het wederom een goed beursjaar. Want de S&P 500 is in de eerste vijf handelsdagen met 0,7% gestegen.

Er zijn diverse factoren aan te wijzen die de markt onder druk kunnen zetten, zoals een onrustige verkiezingsstrijd, afzwakkende economische groei, de handelsoorlog en geopolitieke spanningen. Maar op basis van historische data staan de sterren dit jaar gunstig voor Wall Street:


As January goes, so goes the year

Over januari doen overigens nog twee andere beurswijsheden de ronde: het januari-effect en de slogan As January goes, so goes the year.

Het januari-effect houdt in dat de eerste maand van het jaar gemiddeld genomen een betere beursmaand is dan de overige maanden. Deze beurswijsheid is niet volledig uit de lucht gegrepen, maar de laatste twintig jaar lijkt het januari-effect weg te ebben.

Met de beurswijsheid ‘As January goes, so goes the year’ wordt aan de hele maand januari een voorspellende waarde gehangen. Een positieve eerste beursmaand zou meestal ook uitmonden in een positief beursjaar en vice versa. Dit wordt ook wel de januari-barometer genoemd.

Volgens ING, die zich baseert op onderzoek van Fidelity, blijkt een positieve januarimaand inderdaad vaak de opmaat voor een positief beursjaar. Maar als januari met verlies is afgesloten, kan het muntje net zo goed de andere kant op rollen.

Lees ook: Bestaat het januari-effect echt?

 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht