Marktexperts: Koop Europese aandelen

Door Belegger.nl op 14 januari 2020 16:00 | Views: 10.442

Marktexperts: Koop Europese aandelen

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben het in de afgelopen tien jaar beter gedaan dan de internationale beurzen. Dit jaar echter doen beleggers er goed aan zich te concentreren op Europese aandelen en opkomende markten.

Die zouden mee kunnen liften op een eventuele opleving van de economie in China, zegt althans een aantal marktexperts in dit artikel op CNBC.

Sinds 2010 is de S&P 500 index met meer dan 188% gestegen, wat neerkomt op een gemiddelde groei per jaar van zo’n 11,2%. De MSCI World ex VS-index boekte gedurende deze periode een winst van 50,5%, of ruwweg 4,2% per jaar.

Griekenland

Als uw portefeuille een aanzienlijke blootstelling aan Amerikaanse aandelen heeft en u weinig tot geen aandelen in bedrijven buiten de VS bezit, dan zijn we van mening dat dit een uitstekend moment is om een omslag te maken, schreef Bespoke Investment Group vorige maand in een notitie aan zijn klanten.

De meeste beurzen hadden een goed jaar in 2019, Wall Street voorop. Zo steeg de internationale index met 18,1%, terwijl de S&P 500 met meer dan 28% toenam. Toch waren er een aantal Europese landen, waaronder Rusland en Griekenland, die zelfs beter presteerden dan de Amerikaanse beurzen.

Wereldeconomie krabbelt op

Analisten op Wall Street baseren hun optimisme over niet-Amerikaanse aandelen voor 2020 vooral op data waaruit blijkt dat de wereldwijde economische groeivertraging wellicht een dieptepunt heeft bereikt en dat de productie en de internationale handel aan het opkrabbelen zijn.

"We hebben redenen om aan te nemen dat deze verbetering in productie en handel zal doorzetten", schreef Chetan Ahya, hoofdeconoom bij Morgan Stanley, in een notitie aan klanten.

Aandelen eurozone favoriet

Mark Luschini, hoofd beleggingsstrategie bij Janney Montgomery Scott, raadt beleggers aan meer aandelen uit de eurozone in hun portefeuilles op te nemen. Dat komt deels door de positieve signalen over een opleving van de Chinese economie.

De Europese aandelenmarkt is namelijk net als aandelen in opkomende markten gevoeliger voor de richting van de wereldeconomie dan de Amerikaanse beurzen, zei Luschini. En omdat de Chinese groei zo'n grote impact heeft op de wereldeconomie, kan zelfs een kleine verbetering al duidelijk merkbaar zijn op de internationale markten.

Een eenvoudige manier om te beleggen in heel Europa is via beursgenoteerde fondsen die actief zijn in de hele regio, zoals Vanguard's FTSE Europe ETF, of via fondsen die gericht zijn op individuele landen, zoals iShares MSCI Germany ETF.

Geen garanties

Een aantal ontwikkelingen kan roet in het eten gooien, zoals de spanningen in het Midden-Oosten, oplopende olieprijzen, escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China, hogere inflatie in de VS of een verandering in het monetair beleid van centrale banken.

Zo verhoogde de Zweedse Riksbank vorige maand de rente. Maar volgens Luschini is er weinig kans dat veel centrale banken het voorbeeld van Zweden zullen volgen. Hij denkt dat er over het algemeen terughoudendheid zal zijn om de rentetarieven te verhogen.

Lees ook: 'Europa eerste slachtoffer handelsoorlog'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group